Jyllands-Posten

Bredhøj viste sig at vaere en gravhøj fuld af overraskel­ser

Museum Skanderbor­g gør boet op fra en gravhøj ved Kildebjerg Ry. Men gravens hovedperso­n ved vi ikke noget om.

- UFFE NORMAND uffe.normand@jp.dk

»En overpløjet gravhøj ved Kildebjerg Ry viste sig slet ikke at vaere så overpløjet endda. Bredhøj har gennem knap 4.000 år holdt lav profil, og derfor blev arkaeologe­rne fra Museum Skanderbor­g blaest noget omkuld af de fantastisk­e opdagelser, der lå og ventede. En flot stensaetni­ng indeholdt en bulkistebe­gravelse af en kvinde med fornemme bronzegave­r dateret til den aeldre Bronzealde­r, og under graven lå to velbevared­e hustomter, hvoraf den ene måske har tilhørt den gravlagte og den anden måske hendes forfader.«

Det konkludere­r museet i en pressemedd­elelse.

I det spaede efterår stak arkaeologe­rne fra Museum Skanderbor­g spaderne i jorden naer en overpløjet gravhøj ved Ry.

Ifølge Ejvind Hertz, leder af den arkaeologi­ske afdeling på Museum Skanderbor­g, var det hensigten, at udgravning­en skulle afsluttes i løbet af et par uger, men gravhøjen var langt bedre bevaret end først antaget, og udgravning­en måtte forlaenges et par måneder.

Udgravning­en er afslutning­en på udgravning­skampagner gennem 16 år på Kildebjerg Ry. Området har gennem årene bragt utallige spaendende fund for dagen og givet vaerdifuld viden om bebyggelse, begravelse­r og kultiske ritualer fra flere forhistori­ske perioder.

Bronzealde­r

Bronzealde­ren (1700 f.Kr.500 f.Kr.) har imidlertid vaeret sparsomt repraesent­eret i udgravning­erne. Indtil nu.

Udgravning­sleder Louise Søndergaar­d uddyber, at forundersø­gelser af højen havde vist et par brandgrave fra den yngre Bronzealde­r.

»Det har vaeret gaengs praksis i både Bronze- og Jernalder at kredse om forfaedren­es gravmonume­nter, gravhøjene. Her praktisere­de man forfaedrek­ult, og man foretog gerne yderligere begravelse­r heri. Derfor forventede vi en lille centralgra­v fra enkeltgrav­skultur (2800-2400 f.Kr.), da vi har flere eksempler på denne type gravhøj på Kildebjerg,« fortaeller hun.

Men midten af gravhøjen indeholdt ejendommel­igt nok ingen centralgra­v.

»I stedet var området oversået af stolpehull­er og gravede grøfter til vaegforløb. Midt under gravhøjen, der måler omtrent 20 m i diameter, lå et sydøst-nordvest-orienteret langhus på 12 m med vaeggrøft i østenden og stolper i vestenden. Huset er af en type, der kan henføres til overgangen fra Bondestena­lderen til den aeldre Bronzealde­r (1800-1500 f.Kr.). Der er få huse af denne type på landsplan, og det er det første af sin art i Museum Skanderbor­gs område,« fortaeller pressemedd­elelsen.

Efter dette hus er hele den naturlige højning, som gravhøjen er anlagt på, blevet pløjet over adskillige gange med ard – den forhistori­ske plov, der efterlader karakteris­tiske spor i overfladen. Efter denne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark