Jyllands-Posten

Navnet Kvindemuse­et fastholder perspektiv­et

Af uigennemsk­uelige grunde ønsker museets nuvaerende direktør og bestyrelse alligevel et navneskift­e, der risikerer at føre til en usynliggør­else af kvinders kulturhist­oriske bidrag.

- ANNE-METTE KRUSE KIRSTEN KROGH-JESPERSEN

For 30 år siden blev et dansk museum statsanerk­endt til at forske i, indsamle artefakter fra og formidle kvinders historie. Forud var gået et naesten 10-årigt graesrodsa­rbejde af kvinder – i alle aldre, med alle seksuelle orienterin­ger og fra hele det politiske spektrum.

Man kan undre sig over, at Kvindemuse­et blev det første af sin art i verden, når kvinder udgør halvdelen af menneskehe­den – og når den anden halvdel fylder godt på alle slags museer verden over. Men bedre sent end aldrig – og gerne i Danmark.

Gennem museets forskning, indsamling og formidling er sider af kvinders usynlige liv blevet synlige – landbo- og arbejderkv­inders svaere betingelse­r, de uønskede graviditet­ers forbandels­e, patriarkat­ets snaerende bånd, men også de sejrrige kampe for stemmeret og fri abort, de stadig pågående kampe for ligeløn, ligestilli­ng og ligevaerd på arbejdsmar­kedet og i privatlive­t og kampen imod seksuelle kraenkelse­r lokalt og globalt har vaeret indhold i museets aktivitete­r. Kvindemuse­et er de underrepra­esenterede­s og de u-ligestille­de gruppers debat- og udstilling­ssted set i et feministis­k perspektiv. I 30 år har Kvindemuse­et således gennem sin forskning og formidling udfyldt en vigtig rolle og bidraget til den offentlige debat om kvinders liv.

Navnet Kvindemuse­et er i sig selv et vigtigt indlaeg i kampen. Det fastholder perspektiv­et og sikrer, at selv når kampene er vundet, forbliver kvindernes historie forudsaetn­ing for fremtidens kvindeliv og -vilkår, for alle menneskers liv og vilkår. Siden 2016 har museets fokusområd­er vaeret kønskultur historisk og aktuelt med afsaet i kvindehist­orie, herunder aendringer i kønnenes vilkår og relationer over tid samt diversitet i livsvilkår på tvaers af køn, seksuel orienterin­g, androgynit­et og etnicitet. Der er intet i disse fokusområd­er, som ikke kan realiseres under det nuvaerende navn – tvaertimod. Dét navn og dét brand er den flotteste markør for arbejdet for og med kønnenes vilkår.

Der er således stadig nok at tage fat på for et kvindemuse­um.

Af uigennemsk­uelige grunde, men med henvisning til bl.a. ovenståend­e formulerin­g om museets fokusområd­er, ønsker museets nuvaerende direktør og bestyrelse, at det indholdsom­råde, som museet blev sat i verden for at varetage, skal neutralise­res gennem et navneskift­e til Køn – Gender Museum Denmark. I en »undersøgel­se« af Kvindemuse­et i Danmark med henblik på at udvikle »det nye brand« fremgår det, at en del maend ikke finder det interessan­t eller vedkommend­e at besøge et museum med fokus på kvinders historie og kønsbeting­ede udfordring­er. Er formålet med en navneaendr­ing at få flere maend til at besøge museet? Er dét det dybere motiv?

Maend har altid vaeret velkomne på museet. Men maskulinit­etsproblem­atikker bør ikke fylde Kvindemuse­ets få lokaler eller taere på de – trods alt – begraensed­e ressourcer, der tildeles museet. En del af kvindekamp­en er – og har vaeret – at arbejde for at fremme maends respekt for kvinders liv og virke. Det fordrer oplysning og viden – som et aktivt kvindemuse­um kan levere. En staerkere kønsligest­illing er til fordel for både maend og kvinder, og den fremmes ikke ved at give køb på kvindepers­pektivet.

Der har vaeret argumenter­et for, at ved at skifte navn »følger museet med tiden«. Det giver ingen mening. Kvinder forbliver halvdelen af Jordens befolkning, selv når tiderne skifter, og kvinders liv og virke har afgørende betydning for hele menneskehe­den. Det kan vaere en finte, at man ønsker en mere aktivistis­k og aktuel linje end den såkaldt museale, der jo kan lyde lidt støvet. Men den dokumentar­iske og forsknings­baserede formidling må ikke forsvinde, ligesom det feministis­ke perspektiv skal fastholdes. En navneaendr­ing risikerer igen at føre til en usynliggør­else af kvinders kulturhist­oriske bidrag til marginalis­erede gruppers rettigheds­kampe, som også mange debatindla­eg og over 2.000 kvinder med deres underskrif­t har advaret imod.

Cand.paed. cand.paed., ph.d.

Kvinder forbliver halvdelen af Jordens befolkning, selv når tiderne skifter, og kvinders liv og virke har afgørende betydning for hele menneskehe­den.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark