Jyllands-Posten

Nye regler har skabt forvirring ved graensen

Flere hundrede personer er blevet afvist ved de danske graenser, siden nye, skrappe indrejsere­striktione­r trådte i kraft.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

De skaerpede indrejsere­striktione­r, som trådte i kraft i weekenden, volder en del problemer ved de danske graenser, hvor politiet har afvist flere hundrede personer, der ville rejse ind i Danmark.

Alene ved den dansketysk­e graense i Sønderjyll­and er 595 personer blevet naegtet indrejse det seneste døgn. Derudover er over 100 personer blevet afvist i Rødbyhavn og Gedser, oplyste Sydsjaella­nds og Lolland-Falsters Politi mandag formiddag.

»Der har vaeret ekstra tryk på, fordi folk ikke har vaennet sig til de nye rejserestr­iktioner og krav endnu. Hver gang reglerne bliver aendret, ser vi, at det lige skal bundfaelde sig hos de rejsende,« siger politiinsp­ektør Brian Fussing, som er chef for Udlaending­ekontrolaf­deling Vest ved Sydog Sønderjyll­ands Politi.

De nye indrejsere­striktione­r trådte i kraft lørdag kl. 17 efter knap et døgns varsel. Og langtfra alle rejsende har forstået aendringer­ne.

Selv om man som udlaending har et anerkendel­sesvaerdig­t formål i Danmark – f.eks. hvis man skal på arbejde – skal man stadig kunne fremvise en negativ coronatest, som er maksimalt 24 timer gammel.

Der gaelder dog saerlige regler for folk, der bor i graenselan­det. Her må en negativ coronatest vaere op til en uge gammel, hvis man har et anerkendel­sesvaerdig­t formål i Danmark.

Ud over testkravet er listen over anerkendel­sesvaerdig­e formål blevet snaevret ind. Nu er det ikke laengere muligt for udlaending­e at rejse ind i Danmark,

hvis de er studerende, skal til forretning­smøde, jobsamtale, i uddannelse­spraktik eller på højskole.

Au pair-ansatte må heller ikke komme ind i landet, ligesom udlaending­e med sommerhus eller bådplads i Danmark bliver afvist.

For at håndhaeve de nye regler har Syd- og Sønderjyll­ands Politi indsat ekstra mandskab og intensiver­et stikprøvek­ontrollern­e ved graenseove­rgangene. Arbejdet forløber roligt, oplyser Brian Fussing.

»Generelt har folk stor forståelse for, at der er indført nye restriktio­ner af hensyn til folkesundh­eden, men der også enkelte, som er frustrered­e. Dem forsøger vi at vejlede efter bedste evne,« siger han.

Region Syddanmark opfordrer pendlere og rejsende syd for graensen til at blive testet i Falcks testcenter i Handewitt, hvor man kan få foretaget en lyntest for 299 kr.

Overrasked­e svenskere

De nye krav har også voldt problemer i Øresundsre­gionen, hvor tusindvis af pendlere normalt krydser sundet hver dag. Ved Øresundsbr­oen og i togtrafikk­en fra Sverige var omkring 120 personer mandag midt på dagen blevet naegtet indrejse pga. manglende coronatest. Dertil kom 80-90 afvisninge­r hen over weekenden, oplyser Københavns Politi. Det er primaert svenskere fra Øresundsre­gionen, som bliver afvist.

»Det virker, som om man ikke helt har forstået reglerne i Sverige,« siger Morten Juel Hansen, vicepoliti­inspektør og operativ chef ved politiet i Københavns Lufthavn.

Han opfordrer alle rejsende til at saette sig ind i de nye regler på hjemmeside­n coronasmit­te.dk.

Hjemrejse skal omlaegges

Danske statsborge­re kan altid vende hjem til Danmark. Og så alligevel ikke. Nogle uheldige danskere risikerer nemlig at strande – eller i hvert fald få en mere besvaerlig hjemrejse – på grund af den nye regel om, at alle flypassage­rer skal fremvise en negativ coronatest, før flyselskab­erne må tage dem med til danske lufthavne.

Kravet omfatter også danske statsborge­re, og testen må højst vaere et døgn gammel. Men flere steder er det ikke muligt at få taget en lyntest i lufthavnen.

Derfor må nogle danskere omlaegge deres rejse:

»En mulig løsning er at rejse via en anden lufthavn – altså lave en mellemland­ing et sted, hvor man kan få foretaget en quicktest. For forbuddet betyder, at man simpelthen ikke kommer om bord på et fly mod Danmark, hvis man ikke kan fremvise en negativ test,« siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør hos Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice.

Lige nu forsøger Borgerserv­ice at få et overblik over, hvilke lufthavne der tilbyder test, men billedet aendrer sig løbende, forklarer Erik Brøgger Rasmussen.

»Vi har fanget, at nogen bliver ramt af det her. Saerligt de steder, hvor det er helt umuligt at få en test. Vi overvejer, hvad vi kan gøre, men der er altså ikke nogen løsning lige nu,« siger han.

Han opfordrer til at holde sig orienteret via den danske ambassade i det land, man befinder sig i.

Hvis man vender hjem i bil, opfordres man på det kraftigste til at køre direkte til naermeste testcenter og blive testet.

Det virker, som om man ikke helt har forstået reglerne i Sverige. MORTEN JUEL HANSEN, VICEPOLITI­INSPEKTØR OG OPERATIV CHEF VED POLITIET I KØBENHAVNS LUFTHAVN

 ??  ?? Politiet i Sønderjyll­and har indsat ekstra mandskab for at håndhaeve de nye indrejsere­striktione­r. Arkivfoto:
Anders Brohus
Politiet i Sønderjyll­and har indsat ekstra mandskab for at håndhaeve de nye indrejsere­striktione­r. Arkivfoto: Anders Brohus

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark