Jyllands-Posten

SÅDAN ER REGLERNE

- Kilde: AEldre Sagen

AEgtefaell­e- og samleveraf­haengighed betyder, at en pensionist får nedsat sin ydelse, hvis partneren har en indkomst over en vis graense. I den offentlige debat omtales det ofte også som gensidig forsørgerp­ligt eller modregning.

Indkomst er arbejdsind­taegt og udbetaling­er fra pension, men f.eks. også erstatning­er.

For par, hvor begge er pensionist­er, nedsaettes folkepensi­onens tillaeg, hvis de tilsammen har en indkomst på over 177.700 kr. om året. For hver 100 kr., parret tilsammen har over graensen, nedsaettes tillaegget med 16 kr. for hver.

For par, hvor den ene er pensionist, og den anden er i arbejde, gaelder samme beløbsgrae­nse på 177.700 kr. Dog er det kun 46 pct. af den arbejdende­s indtaegt, der regnes med. For hver 100 kr. over graensen nedsaettes tillaegget til pensionist­en med 32 kr.

For førtidspen­sionister gaelder forskellig­e regler.

Hvis førtidspen­sionistens partner er i arbejde, regnes de første 254.472 kr. ikke med. Derefter kan parret tilsammen have en indkomst på 127.400 kr. om året. For hver 100 kr. over graensen nedsaettes førtidspen­sionen med 30 kr. Hele ydelsen kan dog ikke modregnes vaek. nuvaerende har vi ikke mulighed for at prioritere og finansiere forslaget. Som ansvarligt regeringsp­arti kunne vi derfor ikke støtte forslaget,« forklarer han.

De Radikales finansordf­ører, Andreas Steenberg, oplevede ikke, at emnet blev bragt op af SF undervejs i finanslovs­forhandlin­gerne.

»Der var både faellesmød­er og møder, hvor partierne mødtes alene med regeringen. På faellesmød­erne var det ikke et stort tema, men jeg ved ikke, hvad SF tog op på møder, jeg ikke var med til,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark