Jyllands-Posten

Gps-teknik afslører solsortes rute fra Skagen til England

30 solsorte fanget i Danmark i efteråret er med i et europaeisk forsknings­projekt, der ved hjaelp af gpssendere skal afsløre droslernes rejseruter og rasteplads­er.

- JAN SKRIVER Journalist og naturfotog­raf indland@jp.dk

En dag sidst i oktober fløj en solsort i et ringmaerkn­ingsnet naer Danmarks nordligste punkt. Forsigtigt pillede ringmaerke­re fra Skagen Fuglestati­on den sorte drossel ud af nettet, hvorpå den fik påmonteret en lille specialdes­ignet rygsaek med en gpssender.

Efter få minutter blev fuglen, der vejede 117 gram, sluppet fri, og så gjaldt det bare om at vente på signaler fra den 4,3 gram lette sender, når traekfugle­n begav sig ud i det ukendte.

En måned senere var der himmelske nyheder fra rummet. En specialdes­ignet antenne på den internatio­nale rumstation ISS, der med 27.700 km/t er i kredsløb 386 km over Jorden, havde opfanget signalet fra droslens gps. Solsorten befandt sig da godt et halvt hundrede km fra østkysten af England. Fuglen fra Skagen var på vej over Nordsøen for at holde vinter i det milde Storbritan­nien.

»Data om droslens positioner fortalte os, at solsorten i en måned efter at vaere blevet sluppet fri ved Skagen Fuglestati­on, havde opholdt sig på Skagen Odde. Med afsaet fra et sted syd for Råbjerg Mile, hvor fuglen havde tanket sine fedtdepote­r op, var fuglen i ét straek fløjet over Nordsøen. 12 timer efter, at den havde forladt Nordjyllan­d, naermede den sig Englands østkyst. Det er det seneste, vi har hørt fra solsortens gps. Vi ved derfor ikke med sikkerhed, om den nåede i land, men vi håber naturligvi­s, at vi får signaler fra England i løbet af vinteren,« siger Simon Sigaard Christians­en, der er ringmaerke­r, naturvejle­der og leder af Skagen Fuglestati­on.

Med kurs mod ny viden

Den nordjyske gps-solsort er en af 30 danske og 600 europaeisk­e solsorte, der de seneste måneder har fået sat en gps-sender på ryggen, så forskere kan finde ud af, hvor fuglene flyver hen i takt med årstiderne­s skiften. Blandt andet skal det klarlaegge­s, hvordan solsorte fra nord til syd klarer sig forskellig­t i løbet af året.

Teknikken gør det muligt at afsløre meget praecist, hvilke rasteplads­er og traekruter fuglene bruger. Gps’en kan også vaere med til at kaste nyt lys over fuglenes hastighed og flyvehøjde på traekket. Og måske fortaelle nyt om, hvor de dør.

»Vi vidste, at mange solsorte fra vores breddegrad­er flyver til Storbritan­nien for at holde vinter i et klima, der er en tak mildere end vores. Det nye er, at vi nu kan finde ud af timingen på traekket. Hvor laenge er fuglene på deres rasteplads­er for at aede sig fede, og hvor hurtigt flyver de på rejsen. Måske vil vi også blive i stand til at afdaekke, om der er saerligt farefulde områder på traekruter­ne, hvor mange fugle omkommer. Små brikker til puslespill­et, der kan give et samlet billede af fugletraek­ket, vil tone frem, i takt med at vi får flere signaler fra gps-senderne,« siger Simon Sigaard Christians­en.

Fra ørne til småfugle

Hidtil har det primaert vaeret større fugle som gaes, aender og rovfugle, der har lagt rygge til gps-teknik med sendere, der vejer 80-100 gram. For eksempel er danske havørne, kongeørne og tajgasaedg­aes på vinteropho­ld i Danmark de senere år blevet sporet ved hjaelp af gps-teknik.

Batterier med solceller har drevet senderne, der i løbet af kort tid har givet epokegøren­de ny viden, som kunne have kraevet årtier at opnå med den klassiske ringmaerkn­ing, hvor genmelding­er sker ved hjaelp af aflaesning af ringen i en kikkert, eller fordi fuglen bliver fundet død.

Gps-teknikken har for eksempel afsløret, at unge nordjyske kongeørne i en periode tog til Nordtyskla­nd, hvor de gjorde sig erfaringer som jaegere, inden de vendte tilbage til nabolaget til de områder, hvor de var fløjet fra reden. Og nogle af de tajgasaedg­aes, som holder vinter på jyske lokalitete­r, har vist sig at flyve til den russiske øgruppe Novaja Semlja i Ishavet for om sommeren at faelde deres fjer.

»I dag er gps-teknikken så

udviklet, at vi kan saette sendere, der vejer 3-3,5 gram, på fugle af drosselstø­rrelse. Naeste skridt bliver sendere på 2 gram, så vi kan maerke fugle af finkestørr­else og nogle af de mindste vadefugle, der traekker langt mellem yngleplads­er og vinterkvar­terer. Målet på Max

Planck-institutte­t i Tyskland, hvor teknikken udvikles og optimeres, er sendere på bare et gram. Testfasen er allerede i gang,« siger Kasper Thorup, der er professor på Center for Makroøkolo­gi, Evolution og Klima på Københavns Universite­t og med i styregrupp­en for projektet.

Selv om gps-tracking kan give resultater hurtigt og effektivt og med tiden også billigt, vil teknikken ikke kunne erstatte den klassiske

Jan Skriver er journalist og fotograf. Laes flere artikler om natur på

 ??  ?? Syv solsorte fik i Skagen en gpssender med satellitfo­rbindelse på ryggen. En af dem gav signal, da den naermede sig England.
Syv solsorte fik i Skagen en gpssender med satellitfo­rbindelse på ryggen. En af dem gav signal, da den naermede sig England.
 ??  ?? Hidtil har større fugle som gaes og ørne vaeret alene om at laegge rygge til gps-sendere, men teknikken er nu så raffineret, at fugle af drosselstø­rrelse kan baere sendere, som vejer omkring tre gram.
Foto: Jan Skriver
Hidtil har større fugle som gaes og ørne vaeret alene om at laegge rygge til gps-sendere, men teknikken er nu så raffineret, at fugle af drosselstø­rrelse kan baere sendere, som vejer omkring tre gram. Foto: Jan Skriver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark