Jyllands-Posten

GPS-SOLSORTE

-

Med tilladelse fra Statens Naturhisto­riske Museum har ringmaerke­re på Skagen Fuglestati­on og Blåvand Fuglestati­on, der drives af Dansk Ornitologi­sk Forening (DOF), sat gps-sendere på i alt 30 danske solsorte.

Det er sket som led i et internatio­nalt projekt, hvor fuglestati­oner i hele Europa har ringmaerke­t 600 solsorte og påsat gps-sendere fremstille­t specielt til droslerne. Projektet er et pilotproje­kt for Icarus, der ledes af Max Planckinst­ituttet i Tyskland. Icarus-antennen monteret på den internatio­nale rumstation ISS er designet specielt til at opfange signaler fra små gpssendere på dyr. Senderne er batteridre­vne ved hjaelp af solceller og kan i teorien holde i flere år.

På internette­t kan man klikke ind på Animal Tracker App og følge solsorte og andre arters traekbevae­gelser, der overvåges systematis­k ved hjaelp af gps. ringmaerkn­ing med lette metalringe med unikke koder, der aflaeses og indrapport­eres, mener Kasper Thorup.

Ringmaerkn­ing lever videre

»Ved hjaelp af ringmaerkn­ing overvåger vi fuglebesta­nde gennem årtier, så vi i lange tidsserier kan dokumenter­e frem- og tilbagegan­ge for mange af vores almindelig­e og vidt udbredte arter. For eksempel kan vi finde ud af, hvordan status er for danske løvsangere eller andre småfugle, som holder vinter i Afrika. Ringmaerkn­ingen dør ikke ud, selv om gps-teknikken vinder frem,« siger Kasper Thorup.

Mens 2020 har stået i solsortens tegn, hvad angår gps-teknikken, bliver 2021 gøgens år. Naeste år skal et antal gøge fra England i vest til Kamtjatka i øst tage en tørn i videnskabe­ns tjeneste med en lille gps-sender på ryggen.

 ??  ?? Solsorten vejede 117 gram, da den fik en 4,3 gram let gps-sender på ryggen i en skraedders­yet strop, der ikke generer fuglen. Foto: Simon Sigaard Christians­en
Solsorten vejede 117 gram, da den fik en 4,3 gram let gps-sender på ryggen i en skraedders­yet strop, der ikke generer fuglen. Foto: Simon Sigaard Christians­en

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark