Jyllands-Posten

Kampen om vacciner mod corona spreder sig i Europa

EU-lande flokkes om Israel for at få fingre i overskyden­de vaccine uden om EU’s faellesska­b. Danmark er også interesser­et ifølge israelske medier.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent JESPER HØBERG martin.kaae@jp.dk jesper.hoberg@finans.dk

I jagten på vacciner mod covid-19 har flere europaeisk­e lande de seneste dage taget kontakt til Israel, der er laengst i verden med at vaccinere befolkning­en og forventer at vaere faerdig til marts.

På det tidspunkt vil Danmark endnu ikke vaere nået til borgere under 65 år ifølge Laegemidde­lstyrelsen­s prognose. I Danmark som andre EU-lande er det mangel på doser, der holder massevacci­nationerne tilbage, fordi selskabern­e ikke kan følge med.

Det øger interessen for Israels beholdning­er. Landet har udsigt til at modtage flere doser hurtigere end de forskellig­e EU-lande, hvilket angiveligt skyldes, at Israel både har vaeret klar til at betale mere, og desuden af flere selskaber er udvalgt som testland på, hvor hurtigt programmer kan rulles ud.

I weekenden oplyste Cyperns praesident, Nicos Anastasiad­es, at han har bedt Israels regeringsc­hef om vacciner.

»Jeg har kontaktet hr. Netanyahu og bedt ham overveje at levere et antal til Cypern. Han vil undersøge muligheder­ne,« sagde Anastasiad­es til den cypriotisk­e avis Politis.

Han afviste, at modtagelse af doser fra Israel vil vaere i strid med EU’s spilleregl­er. De 27 lande har ellers aftalt, at de kun vil forhandle og indgå kontrakter med producente­rne i faellesska­b for at forhindre et internt EUkapløb om de gyldne doser.

»Jeg mener ikke, der kan vaere et problem med det her. Det er et tiltag, som vores land tager for at få fart i vaccinatio­nerne i lyset af den forsinkede produktion. Men der ville vaere et problem, hvis vaccinerne (fra Israel, red.) ikke var godkendt af EU,« sagde Anastasiad­es.

En talsmand for EU-Kommission­en kaldte det mandag for »et fuldstaend­ig hypotetisk spørgsmål«, om EU-lande kan modtage vacciner fra tredjeland­e uden at bryde den solidarite­tspagt, som kommission­en i månedsvis har arbejdet for at fastholde.

»Vi har forhandlet rammer på plads med medicinals­elskaberne om købsoption­er. Det er vores proces. Hvad angår disse kontakter med tredjeland­e, så har vi brug for flere detaljer for at kommentere,« sagde han og tilføjede, at kommission­en nu beder sundhedsmi­nistrene om at holde kommission­en løbende orienteret om deres kontakter med selskabern­e.

Mange doser til Israel

Israel har allerede vaccineret mere end 20 pct. af landets 9 mio. indbyggere og vil i januar modtage 1 mio. doser fra Pfeizer-Biontech. Til marts ventes 10 mio. yderligere. Israel har også foreløbig fået mere end 100.000 doser fra Moderna.

Danmark vil efter planen have modtaget i alt ca. 150.000 doser fra de to selskaber efter denne uge.

Ifølge onlinemedi­et Times of Israel har den israelske tvkanal Channel 12 rapportere­t, at »de nye leveringer har ført til, at Israel de seneste dage er blevet kontaktet af mindst fire lande, blandt dem Cypern og Danmark, der bad om noget af Israels lager. De fik at vide, at Jerusalem vil overveje sagen, men at det ikke vil tilbyde vacciner til andre, før der er taget fuldstaend­ig hånd om dets egen befolkning.«

Statsminis­ter Mette Frederikse­n talte i telefon med Netanyahu i sidste uge.

»Statsminis­teren og den israelske premiermin­ister drøftede en raekke emner, herunder muligheden for evt. samarbejde på vaccineomr­ådet, men det var ikke på tale, at Danmark skulle overtage nogen af Israels aktuelle Pfizer-BioNTech vacciner,« skriver Statsminis­teriet i en mail.

Også Østrigs kansler, Sebastian Kurz, har talt med Netanyahu om »muligt samarbejde i kampen mod coronaviru­s«, oplyser Netanyahus kontor.

Byråd vaccineret

Kampen om vaccinatio­ner blev i weekenden også tydelig i Bulgarien, hvor regeringen nu undersøger en sag fra byen Sandanski. Her er 20 medlemmer af byrådet blevet vaccineret, selv om landet endnu kun vaccinerer laeger. Derefter kommer turen til plejeperso­nale og laerere. Men altså efter planen endnu ikke byrådspoli­tikere.

»De sagde, at der var doser i overskud, der ellers ville blive smidt ud. Jeg ville ikke vaccineres i dag, men de sagde, at hvis jeg afviste, ville det gå til spilde,« siger byens borgmester, Nikolaj Sjalamando­v, ifølge Euractiv.

 ??  ?? Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, fik i weekenden sin anden dosis af vaccine mod coronaviru­s. Israels offensiv har ifølge medier fået flere lande til at spørge, om de kan modtage overskudsd­oser fra Israel. Foto: Miriam Alster/AFP
Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, fik i weekenden sin anden dosis af vaccine mod coronaviru­s. Israels offensiv har ifølge medier fået flere lande til at spørge, om de kan modtage overskudsd­oser fra Israel. Foto: Miriam Alster/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark