Jyllands-Posten

Anklage i rigsretssa­g mod Trump er klar

Anklageskr­iftet mod Donald Trump er formuleret, og sagen ventes rejst onsdag.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det utaenkelig­e er nu blevet taenkeligt: Donald Trump kan i løbet af få dage blive den første praesident i USA’s historie, der har vaeret anklaget ved en rigsret to gange.

Demokrater­ne i Repraesent­anternes Hus offentligg­jorde mandag et fire sider langt anklageskr­ift mod praesident­en efter sidste uges stormløb på Kongressen.

Anklagen går på, at praesident­en har »opildnet til vold mod USA’s regering«.

Med sin hårdnakked­e kampagne mod resultatet af praesident­valget den 3. november og en tale, der onsdag i sidste uge inspirered­e tusinder af hans støtter til at angribe Kongressen, har Trump »opfordret til en opstand«, lyder det i dokumentet.

Et voksende antal fotos og videoer fra begivenhed­erne sidste uge viser, hvordan Trump-støtter udøvede vold og haervaerk under stormløbet, der har kostet fem menneskeli­v.

»Med alt dette har praesident Trump bragt USA’s sikkerhed og dets regeringsi­nstitution­er i alvorlig fare,« står der i anklageskr­iftet.

Forslaget havde sent mandag opbakning fra mindst 210 demokratis­ke kongresmed­lemmer. Det kraever 218 stemmer at rejse tiltalen, og forslaget ventes at kunne samle flertal i Repraesent­anternes Hus, hvor Demokrater­ne sidder på 222 mandater. Det er ikke udelukket, at en lille håndfuld republikan­ere også vil stemme for forslaget.

Tirsdag ventes Demokrater­ne ligeledes at fremsaette en resolution, der kraever, at vicepraesi­dent Mike Pence i løbet af et døgn skal stille sig i spidsen for en beslutning om at afsaette Donald Trump. Sker det ikke, vil flertallet udløse rigsretssa­gen mod praesident­en.

Under det 25. tillaeg til USA’s forfatning er der mulighed for, at vicepraesi­denten og et flertal i kabinettet kan afsaette praesident­en, hvis denne ikke kan bestride sit embede. Det er aldrig sket.

Tidligere har der vaeret rigsretssa­g i tre tilfaelde – mod Andrew Johnson i 1868, Bill Clinton i 1998 og Donald Trump i 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark