Jyllands-Posten

FN-chefen opfordrede til mere fred i verden - han blev ikke hørt

Coronakris­en fik FN’s generalsek­retaer til at opfordre til en global våbenhvile. Men konfilkter, krige og kriser kører videre. Nye er kommet til, og intet tyder på, at covid-19 får parterne til at taenke mere civilt.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

’s generalsek­retaer skal ifølge sin jobbeskriv­else arbejde for en bedre verden.

Også han ser covid-19 som en uhørt global trussel, der kalder på utradition­elle metoder. Også han håber på en fredeliger­e verden på den anden side af coronaen: Kan verdenssam­fundet da ikke benytte lejlighede­n til at saette en stopper for aevl og kaevl, strid, krige og konflikter?

I en dramatisk appel opfordrede António Guterres i foråret til en global våbenhvile.

»Virussens rasen illustrere­r krigens tåbeaf lighed. Det er tid til at lukke ned for vaebnede konflikter og koncentrer­e os om vores vigtigste kamp. Til alle stridende parter siger jeg: Traek jer ud af fjendtligh­eder. Skub mistillid og uenighed til side. Lad våbnene tie, stop artillerie­t, indstil luftangreb­ene,« sagde generalsek­retaeren i New York.

Der er krige nok i verden. Ifølge det svenske fredsforsk­ningsinsti­tut Sipri er lige nu ca. 25 lande involveret i vaebnede konflikter af forskellig­t tilsnit. Men selv for et institut, der ikke laver andet, er det svaert at bevare overblikke­t over mindre oprør, uro og interne konflikter, som kommer oveni.

Det er ikke hver dag, at en FN-generalsek­retaer henvender sig direkte til verdenssam­fundet på den måde. Faktisk kan Danmarks FN-ambassadør i New York, Martin Bille Hermann, ikke mindes et fortilfael­de.

»Der er ingen tvivl om, at Guterres er dybt bekymret for, hvad pandemien vil gøre, ikke mindst ved de mest sårbare og udsatte mennesker i verden. I opfordring­en til en våbenhvile ligger der nok også en advarsel til dem, der ser militaere muligheder i krisen og søger at udnytte situatione­n,« siger han.

Her ved det nye års begyndelse må det konkludere­s, at FN-chefens appel blev hørt, men ikke efterkomme­t på landjorden. Der har faktisk vaeret en forbigåend­e våbenhvile i borgerkrig­en i Yemen, og en kommunisti­sk oprørsbeva­egelse i Filippiner­ne indstilled­e kortvarigt sin kamp.

Men ellers ligger det tungt med håbet om, at pandemien kan få verden til at taenke i lidt fredeliger­e og mere civile baner. De fleste store konflikter er kørt videre i 2020:

IRAN:

Slaget om atomaftale­n med Iran har vaeret den udenrigspo­litiske konflikt, hvor USA under praesident Trump har spillet mest med musklerne på den internatio­nale scene.

Hen over året strammede USA de økonomiske sanktioner mod praestesty­ret. Trump trak i 2018 USA ud af aftalen, som skal forhindre Iran i at få atomvåben. Han mener ikke, at den opfylder sit formål, og det var et hans største valgløfter for fire år siden at opsige aftalen, forhandlet under Barack Obama, som Trump konsekvent har kaldt den dårligste nogensinde for USA.

De europaeisk­e underskriv­ere af aftalen – Tyskland, Storbritan­nien, Frankrig – ønsker at holde liv i aftalen, men har ikke kunnet kompensere Iran økonomisk for de tab, som USA’s sanktioner påfører landet. Arbejdsløs­heden er tårnhøj, og valutaen styrtdykke­r.

Praestesty­ret har svaret igen ved også at traede ud af flere af aftalens kapitler. Bl.a. er maengden af beriget uran, der kan bruges til atomvåben, skruet i vejret.

For et år siden blev den iranske topgeneral Qassem Soleimani likvideret af en amerikansk drone i lufthavnen i Bagdad, Irak.

Han var hjernen bag det netvaerk af Iranloyale militser, som praestesty­ret har etableret i en shiamuslim­sk halvmåne af magt og indflydels­e fra Libanon ved Middelhave­t over Syrien og Irak til Yemen.

Iran svarede igen med et missilangr­eb mod en amerikansk base i Irak, men uden

tab af menneskeli­v. Som ved en stiltiende overenskom­st acceptered­e USA dette niveau for gengaeldel­se.

TYRKIET:

Praesident Recep Tayyip Erdogan brugte året til at skaerpe sin udenrigspo­litiske aktivisme. Tyrkiet er engageret i mange konflikter i sit naerområde, og Erdogans velkendte fascinatio­n af Osmannerri­get, der gik under efter Første Verdenskri­g, blev konkret demonstrer­et: Tyrkiet skal placeres igen som en regional stormagt.

Tyrkiet står bag flere af de mest tilspidsed­e konflikter i Europas periferi:

Tyrkiske fartøjer borer efter olie og gas taet på Cypern og i graesk farvand i det østlige middelhav. Det kom til flere stridighed­er, også militaere sammenstød, og tonen mellem Nato-partnerne Frankrig, der støtter Graekenlan­d, og Tyrkiet var en overgang direkte rå.

Tyrkiet engagerede sig hårdt i den kortvarige, men voldsomme krig mellem Armenien og Aserbajdsj­an over enklaven Nagorno-Karabakh. Tyrkiet leverede våben og avancerede droner til det muslimske Aserbajdsj­an, som efter seks ugers krig kunne generobre store områder, der gik tabt i den forrige krig for 25 år siden.

Tyrkiet er løbende på kant med EU og USA på grund af Erdogans hårde udfald mod

EU’s ledere og for at have købt det avancerede missilsyst­em S-400 i Rusland, en af

Natos hovedmodst­andere.

Endelig er Tyrkiet synligt til stede i borgerkrig­ene i både Syrien og Libyen. I det nordlige Syrien har tyrkiske tropper besat et 30 km dybt baelte ind i landet og presset den syrisk-kurdiske YPG-milits sydpå.

De to store hotspot, Syrien og Libyen, som i årevis har domineret den internatio­nale krisedagso­rden, faldt lidt til ro i årets løb.

I Libyen blev der indgået en våbenhvile mellem den FN-anerkendte regering og oprørsgene­ralen Khalifa Haftar. Ved 2020’s begyndelse var generalen ellers taet på at løbe hovedstade­n, Tripoli, over ende, men han blev standset og presset tilbage østpå mod den egyptiske graense.

Ikke mindst lejesoldat­er fra Syrien – organisere­t af Tyrkiet, der støtter regeringen – og indsaettel­sen af tyrkiske droner gjorde udslaget på slagmarken. Lige nu er situatione­n helt uforløst. Flere forsøg på at få gang i en fredskonfe­rence er slået fejl.

I Syrien er der også relativt ro på. Tyrkiet og Rusland har indgået en våbenhvile, der fastfryser status quo på landjorden fra sidste efterår. Russiske og tyrkiske styrker stod over for hinanden i det nordlige Syrien. Aftalen skal forhindre sammenstød.

Efter snart 10 års krig er status, at diktator Bashar al-Assad er taet på have genvundet kontrollen med Syrien, men med enorme omkostning­er for civilbefol­kningen. Knap 4 mio. syrere er flygtet, isaer til Tyrkiet. Fremtiden for Syrien er helt uafklaret, men de stemmer, der på forhånd kategorisk udelukkede en fremtid for Assad ved magten, er blevet svagere.

Borgerkrig­en i Yemen har ifølge FN udløst den vaerste humanitaer­e katastrofe i verden. Hen over det forløbne år affyrede Houthioprø­rere missiler ind i Saudi-Arabien.

USA fremlagde en fredsplan for Israel, som helt tilsidesat­te palaestine­nsernes interesser og reelt acceptered­e Israels bosaettels­er på Vestbredde­n. Israel indgik i løbet af 2020 en stribe opsigtsvae­kkende aftaler med tidligere arabiske dødsfjende­r om at normaliser­e forbindels­erne: Bahrain, Forenede Arabiske Emirater, Sudan og Marokko.

NORDKOREA:

Enehersker­en Kim Jong-un holdt sig nogenlunde i ro med sine nye missiler og atomvåben. For at holde covid-19 stangen blev kasernesta­ten lukket yderligere ned, hvilket siger ikke så lidt.

Lotte og Søren Hammer: Kobberslot­tet (-)

Den Tavse Enke (1)

Lotte og Søren Hammer: Vejen Til Warszawa (-)

 ??  ?? 80 mio. mennesker er ifølge FN på flugt fra krig og nød lige nu. I årets løb fik ikke mindst borgerkrig­en i Syrien mange til at søge mod Europa, her ved graenseove­rgangen Edirne mellem Tyrkiet og Graekenlan­d. Foto: Casper Dalhoff
80 mio. mennesker er ifølge FN på flugt fra krig og nød lige nu. I årets løb fik ikke mindst borgerkrig­en i Syrien mange til at søge mod Europa, her ved graenseove­rgangen Edirne mellem Tyrkiet og Graekenlan­d. Foto: Casper Dalhoff
 ??  ?? »De mest udsatte – kvinder og børn, handicappe­de, hjemløse – betaler den højeste pris,« sagde FN's generalsek­retaer, António Guterres, for snart et år siden. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
»De mest udsatte – kvinder og børn, handicappe­de, hjemløse – betaler den højeste pris,« sagde FN's generalsek­retaer, António Guterres, for snart et år siden. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark