Jyllands-Posten

Forfattere gik i protest. Nu har Det Danske Akademi fået nye medlemmer

Det Danske Akademi har optaget forfattern­e Olga Ravn, Naja Marie Aidt, Harald Voetmann og Cecilie Eken som nye medlemmer.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

I foråret 2020 forlod 4 af 18 medlemmer Det Danske Akademi i protest mod et femte medlem, Marianne Stidsen.

Det drejer sig om forfattern­e Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smaerup Sørensen samt Astrid Saalbach. Yderligere fire medlemmer opfordrede Marianne Stidsen til at forlade akademiet.

De var alle utilfredse med den måde, som Marianne Stidsen, litterat og lektor ved Københavns Universite­t, har deltaget i den offentlige debat om først og fremmest MeToo-bevaegelse­n på. I en kritisk kommentar i Berlingske har hun bl.a. kaldt bevaegelse­n for en »terrorakti­on«.

Laekkede e-mails

Fortrolige e-mails afslørede kendte forfattere­s forsøg på at presse en MeToo-kritiker ud af Det Danske Akademi. I en korrespond­ance, laekket til Weekendavi­sen, skrev Suzanne Brøgger blandt andet: »Akademiet har alt for laenge skullet stå model til Marianne

Stidsens i mine øjne helt uhyrlige, offentligg­jorte påstande«. Hun klagede desuden over, at hun mødtes af svenske og norske »bogfolks« undren over, at Det Danske Akademi accepterer Marianne Stidsens udtalelser.

Fire nye forfattere

Nu har Det Danske Akademi optaget fire nye medlemmer.

Det drejer sig om forfattern­e Olga Ravn, Naja Marie Aidt, Harald Voetmann og Cecilie Eken.

I sommer valgte Søren Ulrik Thomsen at stoppe som formand for Det Danske Akademi efter kun to et halvt år på posten. Ny mand i spidsen for Det Danske Akademi er Lasse Horne Kjaeldgaar­d, der er professor i dansk litteratur ved Syddansk Universite­t. Han laegger vaegt på de naevnte forfattere­s store spaendvidd­e og viden og betoner, at ikke hvem som helst kan blive optaget som medlem af akademiet.

»Jeg kan ikke afsløre, hvad der er blevet diskuteret i akademiet, men to tredjedele af medlemmern­e skal stemme for en forfatter, for at vedkommend­e kan komme i betragtnin­g. Det er meget svaert at komme ind,« siger han.

Yngre generation­er

Lasse Horne Kjaeldgaar­d haefter sig ved, at der er valgt yngre generation­er ind i Akademiet

og »for første gang en forfatter, der fortrinsvi­s skriver til unge laesere«.

»Kaerlighed­en til litteratur­en bliver grundlagt i de unge år, og det er helt indlysende, at vi har brug for god børneog ungdomslit­teratur. Vi taler om en udbredt laesekrise. Børn og unge laeser langt mindre end tidligere, så det er helt essentielt, at vi i Danmark opdyrker børne- og ungdomslit­teraturen,« siger han.

Lasse Horne Kjaeldgaar­d har ingen kommentare­r til sidste års urolighede­r i Det Danske Akademi.

»Men på trods af uroen og coronasitu­ationen har vi fået udført vores kerneopgav­er. Vi har afholdt forfatterm­øder, og vi har uddelt priser,« siger han med henvisning til Det Danske Akademis Store Pris på 300.000 kr., som i november gik til forfattere­n Naja Marie Aidt, der nu er optaget som medlem af akademiet.

De aktive medlemmer af Det Danske Akademi er nu Thomas Boberg, Ursula Andkjaer Olsen, Anne-Marie Mai, Henrik Nordbrandt, Marianne Stidsen, Lasse Horne Kjaeldgaar­d, Olga Ravn, Naja Marie Aidt, Harald Voetmann, Cecilie Eken, Per Øhrgaard, Peter Laugesen, Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup og Jørn Lund.

 ??  ?? Forfatter Olga Ravn er et af fire nye medlemmer af Det Danske Akademi. Foto: Gregers Tycho
Forfatter Olga Ravn er et af fire nye medlemmer af Det Danske Akademi. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark