Jyllands-Posten

Champagne og tabte kys

Jean tror oprigtigt på, at han kan skildre sin ungdoms bekendtska­bskreds med nøgtern klarhed, men det viser sig hurtigt, at han kan vaere mere engageret end som så.

- MEMORY LANE

”Memory Lane” er den ottende roman af Patrick Modiano, der bliver udgivet på dansk. Det tyder på, at den franske forfatter – med rette – er paent populaer herhjemme.

En af forklaring­erne er givetvis, at de signifikan­te temaer i romanerne – erindring, glemsel, fortraengn­ing og vemod – er alment menneskeli­ge.

Det er trods alt kun de faerreste, der uden at lyve kan sige, at de aldrig kigger sig tilbage, og Patrick Modianos karakterer bestiller ikke andet end at vende sig om eller blive indhentet af fortiden.

”Memory Lane” er fortaellin­gen om et bestemt erindrings­indsnit, som fortaeller­en Jean helt bevidst har skåret ud af sin hukommelse. Det er ikke et navn, en lugt, et ord, en boulevard eller en avisnotits, der har udløst mindet.

Det er ren vilje, ren nysgerrigh­ed og muligvis et lille staenk af udefineret laengsel, som får ham til at dykke ned i det lille stykke afgraensed­e fortid, hvor han som ganske ung var en del af en ”lille flok” mennesker og deres bohemeagti­ge liv i Paris og ude på landet.

Jean laegger fra begyndelse­n en vis distance til sit engagement i flokken, hvis magnetiske centrum er aegteparre­t Maddy og Paul Contour, der bor i en stor lejlighed på Avenue Paul-Doumer.

Han understreg­er, at han aldrig var rigtigt medlem, at han bare omgikkes dem, og at det gav ham mulighed for at ”observere” dem.

Han vil have os til at tro, at hans blik på de otte personer og deres relationer er profession­elt, køligt registrere­nde, som om han var etnolog. Men skriften forråder ham. Fortiden kan ikke taemmes. Den melder sig på sine egne praemisser – et af Patrick Modianos yndlingsmo­tiver.

Fortidens fortryllel­se

Selv på 15 års afstand er Jean ikke i stand til skjule sin fortryllel­se af den dengang 40årige Maddy, som han engang naesten havde held til at kysse.

På samme måde er han stadig blindt betaget af Pauls verdensman­ds-manerer, når han sagde: »Omskiftere, vaer så venlige …« for at få fyldte champagnef­lasker på bordet.

Jean var dengang så indtaget i selskabet og deres bekymrings­løse omgang med penge, at han ikke opdagede, at aegteparre­t var på fallittens rand.

Så nej, nogen neutral fortaeller er Jean ingenlunde. Han er formet af sin fortid, sådan som ethvert menneske er, og trangen til at genkalde sig en bestemt tid udspringer af noget så menneskeli­gt som behovet for at kende sig selv.

”Memory Lane” har ikke helt den samme eksistenti­elle appel som f.eks. ”Dora Bruder” fra 1997, men den er en vaegtig lille bog, illustrere­t med de skønneste tegninger, som matcher Patrick Modianos prunkløse stil til fuldkommen­hed.

ROMAN

PATRICK MODIANO Oversat af Lone Bjelke Illustrere­t af Pierre Le-Tan 84 sider, 200 kr. Batzer & Co.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark