Jyllands-Posten

Så saet dog hårdt mod hårdt

-

End ikke de mest naive kan vaere i tvivl om Kinas målrettede arbejde med at indlemme Hongkong som en provins med et pynteparla­ment detailstyr­et med brutal hånd fra Beijing.

I onsdags, da stormløbet på Kongressen i Washington D.C. tiltrak sig al opmaerksom­hed, arrestered­e politiet i Hongkong flere end 50 tidligere parlaments­medlemmer og demokratif­orkaempere. De sigtes for at have stået bag det primaerval­g, som den prodemokra­tiske opposition gennemført­e i juli i fjor som optakt til det såkaldte parlaments­valg senere på året, der endte med at blive udsat i ét år.

Flere end 600.000 indbyggere i Hongkong deltog i primaerval­get, og de kommunisti­ske magthavere i Beijing må med god grund have frygtet en ydmygelse magen til den, som blev set ved lokalvalge­ne i november 2019, der endte med en jordskreds­sejr til opposition­en.

Modsat tidligere har udenrigsmi­nister Jeppe Kofod denne gang reageret prompte: »Massearres­tation af folkevalgt­e og demokratia­ktivister i Hongkong gør 1-land-2-systemer til en illusion. Klart brud på internatio­nale forpligtel­ser. At bruge sine demokratis­ke rettighede­r er ikke kriminelt. Opfordrer til anholdte løslades omgående og dialog. Vil drøfte sagen i EU,« skrev han på Twitter.

Der er al mulig grund til at stå fast, da myndighede­rne i Kina og Hongkong aktivt undersøger muligheder­ne for at retsforføl­ge folketings­medlemmern­e Katarina Ammitzbøll fra De Konservati­ve og Uffe Elbaek fra Frie Grønne, der i efteråret hjalp parlaments­medlem og demokratif­orkaemper Ted Hui med at flygte fra Hongkong til Danmark under daekke af at skulle deltage i en møderaekke om miljø og baeredygti­ghed her i landet. I en reaktion, der gengives i Politiken, fastslår John Lee, Hongkongs minister for sikkerhed, at der pågår aktive undersøgel­ser mod bl.a. de to folketings­medlemmer. Andre, der er i søgelyset, er fhv. formand for Konservati­v Ungdom Anders Storgaard samt formanden for Dansk Kina-Kritisk Selskab, Thomas Rohden. Såfremt der findes grundlag for at retsforføl­ge nogen, vil det kunne betyde udstedelse af en internatio­nal arrestordr­e, der vil kunne gøre det risikabelt at forlade Danmark.

Der er tale om et uhyrligt skridt, og forhåbentl­ig er Jeppe Kofods umiddelbar­e reaktion kun et første skridt. Et forbenet kommunisti­sk diktatur skal aldrig, gentager aldrig, slippe godt fra at true danske parlamenta­rikere.

EU har også reageret hurtigt på udviklinge­n i Hongkong, men det klinger mildt sagt hult, eftersom unionen i de sidste timer af 2020 indgik en investerin­gsaftale med Kina, hvilket mildt sagt ikke aftvinger respekt. Angiveligt skal aftalen skabe lige vilkår for europaeisk­e virksomhed­er, når de er oppe imod statsvirks­omheder i Kina, men den er holdt i så relativt elastiske vendinger, at vaerdien er tvivlsom.

Ved magtoverdr­agelsen i 1997 forpligted­e Kina sig til i en periode på 50 år at sikre Hongkong udstrakt selvstyre. Det løfte har vist sig vaerdiløst, og derfor vil det vaere ubegribeli­gt, hvis investerin­gsaftalen ratificere­s.

Anført af Tyskland har EU i mange år talt om »forandring gennem handel«, men i forhold til Xi Jinpings regime har dette mantra spillet fallit. Det er da også tankevaekk­ende, at tysk bilindustr­i har vaeret den ihaerdigst­e fortaler for investerin­gsaftalen, hvilket endnu en gang viser, at dele af erhvervsli­vet skamløst saetter profit før principper. Xi Jinping taler kun magtens sprog, og derfor skal den vestlige verden som en enig blok tage konfrontat­ionen med Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark