Jyllands-Posten

Facebook og Twitter er en større trussel mod demokratie­t end Donald Trump

- HENRIK JENSEN historiker, lektor emeritus, forfatter

Uanset hvad man måtte mene om Trump i almindelig­hed og begivenhed­erne i Washington i saerdelesh­ed, skaerper bandlysnin­gen af ham på Twitter og diverse andre sociale medier på ny spørgsmåle­t om disse mediers rolle i hårdtprøve­de moderne demokratie­r.

Det er immervaek den siddende amerikansk­e praesident, der er blevet evigt afskåret fra at bruge Twitter, som, hvad enten man kan lide det eller ej, globalt er blevet det vaesentlig­ste politikerv­aerktøj i de seneste år. Én ting er censur over for visse tweets, en anden en livstidsdo­m.

Hvis man mener det alvorligt med at censurere enhver opfordring til vold, hvordan slipper den iranske overleder, Ali Khamenei, så afsted med at opfordre til Israels udslettels­e på Twitter, uden at han derfor bliver ramt af censur, endsige udelukkels­e?

De sociale medier har tidligere hårdnakket bedyret, at de er åbne platforme, ikke redigerede medier. Udelukkels­en af Trump viser klart, at der foregår en redaktion. Men mens han havde magten, var hans skaeve tweets en glimrende forretning (også for alle andre medier). Nu blaeser vinden fra den anden kant, så nu gaelder det for ”platformen­e” om at demonstrer­e demokratis­k sindelag.

Der er for så vidt ikke noget retsligt problem. Facebook, Twitter og de øvrige er private firmaer, som kan operere ud fra deres egne regler, så laenge de ikke bryder loven. Men der er udpraeget et demokratis­k problem, som fik den ansete britiske demokratif­orsker David Runciman til for et par år siden i bogen ”How Democracy Ends” at skrive, at Facebooks ejer Mark Zuckerberg er »en større trussel mod det amerikansk­e demokrati end Donald Trump«.

Det holder stadig, for Trump kan man skille sig af med gennem demokratie­ts ”negative kvaliteter” ved nemlig at lade vaere med at genvaelge ham, sådan som det netop er sket. Zuckerberg er derimod ikke på valg og er som ejer af sit eget private foretagend­e hinsides demokratis­k kontrol. Han flyver ikke under radaren, men snarere langt over. Politiske magthavere har bestemt gerne villet, men er indtil videre ikke lykkedes med at få styr på de sociale medier. De har ikke turdet af frygt for anklager om knaegtelse af ytringsfri­heden.

Zuckerberg er en feudalfyrs­te i en sendemokra­tisk tidsalder. Han er en enehersker, som i mangt og meget lever uden for loven, højt haevet over sine to milliarder undersåtte­r, som han ikke har noget tilfaelles med, som pludrer løs i deres utallige mere eller mindre løse netvaerk og gør ham til en af klodens rigeste og maegtigste maend, mangemilli­ardaer i dollars og algoritmer.

Intet har befordret konspirati­onsteorier som vaeksten i de sociale medier, som har givet en stemme til hver eneste offerminor­itet på både højre- og venstreflø­jen og dermed forøget den demokratis­ke paranoia betragteli­gt.

Den demokratis­ke stat havde i sine velmagtsda­ge sin styrke i en kombinatio­n af top-down-autoritet og en bred inddragels­e af befolkning­en. Den torden har de sociale medier nu stjålet. Der er virkelig noget Prometheus over hightechti­tanerne i Silicon Valley, som bilder sig ind, at deres ”maskiner” kunne løse alle verdens problemer, hvis bare politikern­e – demokratis­k valgt eller ej – ville lade vaere med at laegge det teknologis­ke fremskridt hindringer i vejen.

Facebook og Twitter er problemati­ske alternativ­er til den demokratis­ke offentligh­ed, selv om deres ejere hårdnakket påstår at vaere netop indbegrebe­t af magtfri, demokratis­k offentligh­ed.

Zuckerberg er en feudalfyrs­te i en sendemokra­tisk tidsalder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark