Jyllands-Posten

Ytringsfri­heden gaelder også for Trump

- LEIF LØNSMANN journalist, tidligere radiodirek­tør i DR

Den 8. januar spaerrede Twitter for den amerikansk­e praesident­s konto og afskar ham dermed fra at kommuniker­e til og med sine 89 millioner følgere. Tidligere på dagen var han blevet udelukket fra Facebook og Instagram.

Twitter, Facebook og Instagram er private virksomhed­er og kan naturligvi­s juridisk set selv bestemme, hvad der distribuer­es på deres platforme. Der er således ikke noget at komme efter, rent juridisk. Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, fandt alligevel beslutning­en så markant, at han personligt måtte begrunde den. Zuckerberg understreg­ede indledning­svist, at Facebook principiel­t mener, at befolkning­en har ret til videst mulig adgang til andres synspunkte­r, også de kontrovers­ielle. Zuckerberg kundgjorde derefter, at man undervejs har slettet eller ”maerket” enkelte opslag, hvis de efterfølge­nde blev vurderet til at vaere i strid med Facebooks vaerdier. Det nye er, må man forstå, at

Facebook her gør sig til dommer over, hvad Trump eventuelt fremadrett­et vil finde på at sige.

Det er stadig juridisk uangribeli­gt, at Facebook afviser kunder, som den ikke ønsker på sin platform. Det er til gengaeld vaerd at bemaerke, at Twitter, Facebook og Instagram her skifter politik fra efterfølge­nde fjernelse af offentligg­jort indhold til forudgåend­e spaerring af en afsender. Det er et vaesentlig­t skift i de tre tjenesters tilgang til den ytringsfri­hed, som de besynger i deres markedsfør­ing og branding. Jeg ved godt, at andre profiler er blevet blokeret, men det har primaert vaeret ”falske” eller uidentific­erbare profiler. Det kan man ikke haevde om Donald Trumps. Selv om man somme tider skulle have troet det.

I den klassiske debat om ytringsfri­hed skelner man skarpt mellem efterfølge­nde straf for forbudte ytringer og forudgåend­e fratagelse af retten til at ytre sig. Det er samtidig et velkonsoli­deret princip, at både ytringsfri­heden og det tilhørende ansvar for ens ytringer er ens for alle. Ingen har ret til at sige hvad som helst. Men alle har samme ret til at ytre sig, og alle straffes efter samme principper, hvis de straffes.

Det er et helligt princip, at alle har lige ret til lovlige ytringer. »Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentligg­øre sine tanker, dog under ansvar for domstolene,« som det så smukt hedder i Danmarks grundlov fra 1849.

Med tilføjelse­n: »Censur og andre forebyggen­de forholdsre­gler kan ingensinde på ny indføres«.

Det er sunde principper, som den danske befolkning heldigvis viser stor forståelse for. Den danske Ytringsfri­hedskommis­sion, som i 2020 afleverede sin 867 siders store betaenknin­g om ytringsfri­hedens tilstand i Danmark, gennemført­e i forbindels­e med sit arbejde en undersøgel­se af den danske befolkning­s holdning til ytringsfri­hed. Kommission­en noterer med tilfredshe­d, at der i Danmark generelt er stor opbakning til ytringsfri­heden. Men bemaerker også med en vis bekymring, at vi er tilbøjelig­e til at acceptere, at mennesker med holdninger, vi ikke er enige i, begraenses i deres ytringsfri­hed. Vi har det med at forsvare ytringsfri­heden for dem, vi er enige med, og forsvare indskraenk­ninger i den for dem, vi er uenige med.

Det, der nager mig i debatten om Trumps Twitter-karantaene, er derfor ikke, at Twitter lukker kontoen, men den lethed, hvormed mange danskere, der selv nyder godt af Twitters, Facebooks og Instagrams åbne og ucensurere­de platforme, har taget sagen på. Det er, som om selv de, der principiel­t kaemper for ytringsfri­hed, synes, at det er OK at begraense den, når det gaelder Trump og hans, indrømmet, saeregne ytringer.

Det er gået igen i forsvaret for udelukkels­en af Trumps adgang til de tre førende meningspla­tforme, at det er legitimt, ja naermest naturligt eller nødvendigt, at tjenestern­e udelukker ytringer, der kan opildne til voldelige handlinger, som man så det ved det voldelige angreb på Kongressen i Washington den 6. januar.

Jeg gad se, hvordan Danmark ville reagere, hvis Facebook lukkede Jyllands-Postens Facebookpr­ofil begrundet med, at den måske kunne finde på at offentligg­øre satiretegn­inger, der kunne føre til voldelige reaktioner. Det suveraene, men også udfordrend­e, ved ytringsfri­heden er, at den gaelder for alle, selv dens egne modstander­e. At den gaelder for selv de mest forkaetred­e, uønskede og aparte synspunkte­r. Og at ingen kan fratages den på forhånd, men alene stå til ansvar for, hvad de bruger den til. Efterfølge­nde.

Jeg gad se, hvordan Danmark ville reagere, hvis Facebook lukkede Jyllands-Postens Facebookpr­ofil begrundet med, at den måske kunne finde på at offentligg­øre satiretegn­inger, der kunne føre til voldelige reaktioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark