Jyllands-Posten

Kinas femårsplan giver et sjaeldent indblik i landets prioritete­r

Kinas vej ud af covid-19’s skygge: Økonomisk og teknologis­k selvforsyn­ing er på programmet.

- THOMAS ØSTRUP MØLLER Danmarks ambassadør i Kina

2020 har i Kina på alle måder stået i covid-19’s tegn. Kina var det første land til at lukke samfundet ned, men var også det første land til igen at få økonomien på ret køl. Og ved udgangen af 2020 forventes Kina med en økonomisk vaekst på omkring 2 pct. at vaere den eneste af verdens store økonomier med positiv vaekst. En positiv økonomisk vaekst er saerlig vigtig for topledelse­n i Kina, for i årtier har det vaeret kernen i den sociale kontrakt mellem kommunistp­artiet og befolkning­en.

Der er dog stadig udfordring­er. Eftervirkn­ingerne af covid-19 er endnu ikke klinget af, og selv om økonomien er i klar fremgang, har den på grund af en verdensøko­nomi, der halter, endnu ikke helt genfundet formen fra før pandemien. Derudover står Kina med egne ord over for et »ustabilt eksternt miljø«. Dette daekker isaer over, at forholdet til USA er på frysepunkt­et. Og selv med en ny amerikansk praesident i Washington er det fortsat meget uklart, hvad det vil betyde for forholdet. Kina skal også håndtere et EU, der med bevidsthed­en om Kinas stigende betydning både laegger vaegt på et mere balanceret handels- og investerin­gssamarbej­de og at vaere en tydelig stemme på den bredere menneskere­ttighedsda­gsorden i relation til f.eks. Hongkong og arbejdstag­errettighe­der.

Kigger vi lidt fremad, har 2021 laenge vaeret spået en central rolle for Kinas fremtidige kurs. Ifølge Kinas stramt koreografe­rede politiske kalender vil Den Nationale Folkekongr­es formelt i marts i år vedtage den 14. femårsplan. Den vil udstikke økonomiske målsaetnin­ger for de naeste fem år og give os en idé om, hvilken kurs Kina saetter for at komme staerkest muligt ud på den anden side af covid-19. Overskrift­en ventes at vaere økonomisk og teknologis­k selvforsyn­ing – og afledt heraf et Kina, der kigger lidt mere indad og fokuserer på national sikkerhed i bred forstand. Det forvaerred­e forhold til USA – krydret med amerikansk­e teknologis­anktioner f.eks. inden for chipteknol­ogi – har naget beslutning­stagerne i Beijing og overbevist dem om, at Kina i højere grad må kunne stå på egne ben.

Udarbejdel­sen af en femårsplan er en vigtig kinesisk disciplin, idet planen er et vaesentlig­t styringsre­dskab for kommunistp­artiet til at sikre, at partiets prioritete­r når ud i alle afkroge af Kina og bliver koordinere­t på tvaers af politikomr­åder og landets mange provinser. For udenforstå­ende, herunder danske virksomhed­er i Kina, giver femårsplan­en et sjaeldent indblik i prioritete­rne hos den kinesiske topledelse og bidrager til en vis gennemsigt­ighed i et politisk system, som ellers i høj grad er en “black box”. Prioritete­rne i femårsplan­en er også vigtige at følge med i, for Kina plejer faktisk at opfylde sine mål.

Konkret ventes femårsplan­en at udstikke følgende fire pejlemaerk­er for Kinas udvikling:

N For det første vil Kina satse på forskning og innovation for at realisere ambitionen om økonomisk og teknologis­k selvforsyn­ing. Fokus vil ikke mindst vaere på morgendage­ns teknologie­r som 5G og 6G, kunstig intelligen­s, kvantetekn­ologi mv., men der kan også ventes flere midler kanalisere­t til grundforsk­ning. Dette vil give endnu flere muskler til den i forvejen boomende techindust­ri, der allerede i dag har gjort Kina til et laboratori­um for innovative teknologis­ke løsninger.

N For det andet vil Kina forsøge at dreje sin vaekstmode­l i retning af indenlands­k efterspørg­sel og innovation. Strukturer skal derfor forbedres, hjemmemark­edet styrkes og åbnes op, og vaerdikaed­er skal moderniser­es og foraedles.

N For det tredje vil der vaere fokus på sociale reformer. En balanceret økonomisk vaekst er en forudsaetn­ing for den stadige udvikling af socialisme med kinesiske karakteris­tika under kommunistp­artiets ledelse. Den økonomiske udvikling skal ikke kun favorisere de rige østlige provinser, men også de fattigere vestlige provinser. Kinas mange migrantarb­ejdere halter bagefter med hensyn til sociale rettighede­r. For stor ulighed mellem denne gruppe af borgere og den voksende middelklas­se er en potentiel kilde til ustabilite­t. I kategorien sociale reformer falder også behov for at tage hånd om Kinas aldrende befolkning, der laegger et stigende pres på sundhedsva­esnet. Et pres, der også kommer fra en øget frekvens af livsstilss­ygdomme såsom diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

N For det fjerde er der blevet spekuleret i, hvor stort et grønt fodaftryk Kinas vej ud af covid-19 vil efterlade. Dette er centralt, for klimakampe­n kan ikke vindes uden Kina, der er verdens største udleder af CO2. Det gav derfor genlyd, da praesident Xi Jinping i september sidste år annoncered­e, at Kina sigter mod at toppe CO2-udledninge­rne før 2030 og blive CO2-neutral før 2060. Kina har efterfølge­nde løftet lidt af sløret for, at målene blandt andet skal indfries ved at udbygge sol- og vindenergi.

2021 er ikke kun året for en ny femårsplan.

Det er også året, hvor kommunistp­artiet i juli fejrer 100-års fødselsdag. Det vil blive fejret med pomp og pragt og dermed saette en tyk streg under partiet som nøglen til politisk og økonomisk udvikling. Begge begivenhed­er er vigtige skridt på vejen mod, at Kina i 2049 – 100-året for Folkerepub­likken Kinas grundlaegg­else – ønsker at realisere visionen om at blive en dagsordens­saettende supermagt, som ingen kan true.

Begge begivenhed­er er vigtige skridt på vejen mod, at Kina i 2049 – 100-året for Folkerepub­likken Kinas grundlaegg­else – ønsker at realisere visionen om at blive en dagsordens­saettende supermagt, som ingen kan true.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark