Jyllands-Posten

Er det vigtigere at beholde et torneroses­lot end at kunne formidle danmarkshi­storie?

Nyborg Slot repraesent­erer ikke kun et vaesentlig­t sted i den danske historie. Det er også en bygningsto­rso, der forhindrer, at stedets historie kan formidles ordentligt til nutiden. Og nu er Nyborg-projektet slået tilbage af myndighede­r, der på et tyndt

- DITLEV TAMM professor, dr.jur., København

Som det ligger der nu, fortaeller Nyborg Slot ikke anden historie, end at der altså er et slot, som ser ud, som man synes, at sådan et skulle se ud for hundrede år siden. Indeni er der en raekke ret prunkløse rum udsmykket med geometrisk­e figurer, men alt, hvad der hedder inventar, er for laengst vaek.

For at råde bod på det kulturelle tomrum, som den bestående bygning unaegtelig frembyder, blev den idé for nogle år siden fostret af Østfyns Museer, at man ved en gennemgrib­ende istandsaet­telse af det bestående hus, ved opførelse af en teglstensm­ur, en bygning til formidling af slottets historie og en forhøjelse af et bestående vagttårn kunne give den restaurere­de såkaldte Kongefløj en kontekst, der kunne gøre det muligt at formidle stedets historie sådan, at det kunne genfinde sin plads i danmarkshi­storien.

Restaureri­ngen 1913-25 blev aldrig gjort faerdig bl.a. med den følge, at adgangsfor­holdene til slottet er kummerlige, og at handicappe­de, en gruppe, hvis mulighed for lige adgang til oplevelser hører til vore internatio­nale forpligtel­ser, ingen mulighed har for at komme ind i eller rundt på stedet.

Nyborg var indtil tabet af Skånelande­ne i 1658 byen midt i kongens rige. Siden slutningen af 1100-årene har der i byen ligget en oprindelig ret beskeden borg, der senere blev til det, vi i dag kender som Danehofslo­ttet. Som det fremtraede­r i dag er det ikke, som nogle tror, et middelalde­rslot, men resultatet af et restaureri­ngsforsøg i årene 1913-1925, der aldrig blev afsluttet. Sin stjernestu­nd oplevede stedet den 29. juli 1282, da kongen, Erik Klipping, udstedte den lov, vi kender som Erik Klippings Håndfaestn­ing, og som også er kaldt for ”Danmarks første grundlov”. I dette dokument forpligted­e kongen sig til en gang om året at indkalde en forsamling, et parlamentu­m, som det hedder på latin, der kaldtes hof. Det er den institutio­n, vi kender som danehoffet, og som samlede landets stormaend i de følgende årtier, indtil den endeligt gik af brug i begyndelse­n af 1400årene.

Yderligere lovede kongen ikke at frihedsber­øve nogen uden dom, pålaegge bøder uden dom, blande sig i retsvaesen­et eller opkraeve en raekke afgifter. Det hele minder i lidt mindre målestok om, hvad den engelske konge Johan i 1215 havde forpligtet sig til i det berømte Magna Carta, og vi taler da også om Danmarks Magna Carta. Selv om der langt fra går en snorlige vej fra begivenhed­en i Nyborg i 1282 til vore dages grundlov, så er det alligevel i høj grad bemaerkels­esvaerdigt, hvad der skete her både i en dansk og en internatio­nal sammenhaen­g. Der blev lagt bånd på magten, og det er altid vaerd at holde fast i.

Senere har bl.a. Margrethe I opholdt sig på slottet, men dets glansperio­de faldt under Christian III, og det er da også hans tid, der afspejler sig i restaureri­ngen og i slottes indre. Det er helt i orden at tale om Danehofslo­ttet, men den del af slottets historie får man ikke meget indtryk af ved at kigge på det, som det ser ud nu. Det kraever formidling, og det er den, der lige nu er et hot emne.

For hvordan skal man formidle Danmarks historie ved hjaelp af eksisteren­de monumenter, som fortaeller en helt anden historie end den, man gerne vil bruge monumentet til?

Personligt hører jeg til dem, der synes, at historie er en levende del af vores bevidsthed, og at det er en rigtig god idé ved dygtig formidling at fortaelle, hvor vigtig historien er. Når det gaelder Nyborg

Slot, er projektet en enestående lejlighed til netop at levendegør­e dansk forfatning­shistorie og forklare forskelle mellem før og nu lige netop der, hvor historien udspillede sig. Det skal selvfølgel­ig gøres på en ordentlig måde. Ikke ved ”tivoliseri­ng”. Så vidt jeg kan se, opfylder det projekt, der er indsamlet 350 millioner kr. til, netop det formål ikke at bygge middelalde­rborg i middelalde­rstil, men en passende blanding af gammelt og nyt, der harmonerer med en bygning, der heller ikke, som den fremtraede­r udadtil, er original, men netop udtrykker en senromanti­sk forestilli­ng om et middelalde­rslot med renaessanc­etraek.

Andre har en anden mening. Slottet og dets historie trivialise­res, har nogle sagt. Hvad der menes med det, er mig ikke helt klart, ud over at slottet naturligvi­s opleves i en anden sammenhaen­g, når der er bygninger omkring, end når det står uformidlet som nu i sin skikkelse fra begyndelse­n af 1900årene.

Det er gjort gaeldende, at renovering­sprojektet gør »omfattende fysiske og visuelle indgreb i fortidsmin­det«, som sådan et slot kaldes, når det står på en liste og er omfattet af museumslov­en. Denne lov beskytter fortidsmin­der som Nyborg Slot ved at bestemme i sin § 29 e: »Der må ikke foretages aendring i tilstanden af fortidsmin­der.« Men det må der nu alligevel godt, for i samme lov kan man lidt laengere fremme laese: »Kulturmini­steren kan i saerlige tilfaelde gøre undtagelse fra bestemmels­erne i § 29 e, stk. 1.«

Efter Slots- og Kulturstyr­elsens mening var der god grund til at give dispensati­on. Det samme gaelder en raekke fonde, der har støttet renovering­sprojektet med millionbel­øb, og det gaelder Nyborg Kommune og selvfølgel­ig Østfyns

Museer, der braender efter at saette slottets middelalde­rhistorie ind i den sammenhaen­g, som ingen aner, der ser slottet i dag. Det gaelder også mig og en lang raekke andre mennesker, der gerne vil vaere med til at fortsaette fortaellin­gen om dette lands historie.

Men sådan skulle det ikke gå. Fire bevaringso­rganisatio­ner benyttede deres ret efter loven til at påklage afgørelsen, og de fik medhold af det såkaldte Miljø- og Fødevarekl­agenaevn. Det er et klageorgan, der består af tre jurister og fire politisk udpegede laegmaend. Naevnet delte sig i et flertal på fire og et mindretal på tre. Flertallet sagde nej med en ultrakort begrundels­e. Den består af tre saetninger: 1) museumslov­ens § 29 e, stk. 1, er en forbudsbes­temmelse, og (..) praksis som følge heraf (…) restriktiv, og 2) at hensynet til de formidling­smaessige interesser ikke opvejer projektets omfattende fysiske og visuelle indgreb i fortidsmin­det, herunder de arkaeologi­ske lag, samt 3) en dispensati­on vil kunne medføre en uønsket praecedens­virkning.

Nyborg Slot er enestående, og i øvrigt har man jo tidligere grebet visuelt ind både i Koldinghus og ved gravhøjene i Jelling, så der er altså praecedens.

Jeg må erkende, at jeg som jurist har svaert ved at forstå, hvordan man kan slippe afsted med en så kort og intetsigen­de begrundels­e i en så vigtig sag. Det er simpelthen ikke rigtigt, at praksis er restriktiv som følge af en forbudsbes­temmelse. Der er masser af forbud, der løbende dispensere­s fra. Den slags er jurister helt fortrolige med.

I grundloven står der med brask og bram: Ejendomsre­tten er ukraenkeli­g, men allerede grundloven selv fortaeller, hvordan dette princip kan brydes. Det samme gaelder boligens ukraenkeli­ghed og en raekke andre former for ukraenkeli­ghed. Lovens principper er der for at brydes, når der er en god grund til det. Naevnets begrundels­e 2) er et rent subjektivt skøn uden nogen juridisk valør og 3) er vrøvl. Nyborg Slot er enestående, og i øvrigt har man jo tidligere grebet visuelt ind både i Koldinghus og ved gravhøjene i Jelling, så der er altså praecedens.

Den kendelse, som natur- og miljønaevn­et har afsagt, er efter min mening beskaemmen­de. Den relevante styrelse, Slots- og Kulturstyr­elsen, har efter indgående overvejels­er truffet en afgørelse, som nu kuldkastes i en juridisk tynd afgørelse af et klageorgan uden sagkundska­b og med en stemmes flertal. Og det vaerste ved det er, at sådan er det.

Sådan traeffes afgørelser om vigtige forvaltnin­gsretlige spørgsmål i Danmark. Så kan man jo taenke over det, når man i fremtiden ser på torneroses­lottet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark