Jyllands-Posten

»Måske kommer EM aldrig tilbage til Danmark«

Kasper Hjulmand og hans stab forbereder sig på et vildt år for landsholde­t, men ved endnu ikke, hvad slutrunden ender med at blive: folkefest eller fodbold på afstand.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

En EM-slutrunde med kampe i Danmark uden tilskuere? Årets afgørende spørgsmål for landstraen­er Kasper Hjulmand og hans kolleger i Dansk BoldspilUn­ion, som sidste forår måtte se EM 2020 skubbet til sommeren 2021.

EM spilles efter planen fra den 11. juni og en måned frem i 12 europaeisk­e storbyer, blandt dem København, hvor det danske landshold spiller sine tre puljekampe den 12. juni mod Finland og den 17. juni mod Belgien, mens den sidste mod Rusland spilles den 21. juni.

»Der kan ske mange ting endnu i denne verden, men vi kan kun planlaegge ud fra det, vi ved. Jeg har ikke mere viden end andre, men der er en tidsfaktor. Hvornår kan vi samles igen? Vi skal nok få EM afviklet, men i hvilken form og hvor mange kan vi samles på stadion og på pladser rundtom i Danmark? Det er det, en slutrunde kan. Hvilken form bliver det hele? Det gaelder ikke kun fodbold, men nu er EM bare en kaempestor begivenhed,« siger landstraen­er Kasper Hjulmand.

Han understreg­er, at mange andre end fodboldver­denen har og har haft det vanskeligt under pandemien.

»Men det er det største arrangemen­t i Danmark, måske kommer EM aldrig igen til Danmark, så det er drønaerger­ligt, hvis man ikke virkelig kan holde en fest i hele Danmark. Det håber jeg på, det bliver. Vi håber alle, det kan blive en stor fest, også oven på et år til halvandet efter coronaen. At det hele kunne blive sat fri til EM.«

Flere scenarier

På grund af den store usikkerhed er han og staben nødt til at tage højde for flere scenarier. Ud over de tre EMkampe skal det danske landshold spille 10 kvalifikat­ionskampe til VM i 2022, dertil to testkampe inden EM-slutrunden, hvor Kasper Hjulmand naturligvi­s håber, at Danmark får flere end tre kampe.

»Det er ekstremt mange taellende kampe. Vi planlaegge­r at bruge tiden på at forberede os så godt som muligt. Vi skal have så mange ting på plads som muligt. Det kraever god planlaegni­ng, og der er virkelig tryk på for tiden,« siger han.

I marts samles landsholde­t for første gang i år til tre VM-kvalifikat­ionskampe på seks dage.

»Vi skal til Israel, møde Moldova hjemme og så til Østrig. Det kraever mange spillere. Bredden og konkurrenc­esituation­en er stor. Det er også nødvendigt. Der er 40-50 spillere, der drømmer om at spille ved EM. Det er godt, at mange byder sig til. Og nu skal vi have de sidste topspiller­e med, så de får spillet noget fodbold,« siger Kasper Hjulmand med henvisning til isaer Christian Eriksen i Inter og Andreas Christense­n i Chelsea.

Lasse Schöne i problemer

Landstraen­eren har kunnet glaede sig over, at spillere som Simon Kjaer i Milan, Pierre Emile Højbjerg i Tottenham og Jannik Vestergaar­d i Southampto­n har spillet mange flotte kampe i vinterens løb, mens en tidligere stamspille­r som Lasse Schöne i efteråret til gengaeld blev kylet ud af truppen i Genoa uden mulighed for at holde kampformen ved lige.

Den 34-årige midtbanesp­iller, der har 50 A-landskampe og var med ved VM i 2018, er nu i faerd med at lokalisere sin naeste klub. Han vil gerne med til EM, har han slået fast.

»Lasse Schöne har oplevet noget af det vaerste, man kan komme ud for i branchen. Det er grimt for ham. Jeg har sagt fra starten, at jeg ikke vil udelukke nogen danske spillere. Det ser svaert ud for ham, da han ikke har spillet laenge, men hvem ved? Han skal ikke opgive håbet, og han skal traeffe nogle valg, så han kan komme i spil,« fastslår Kasper Hjulmand.

 ??  ?? Landstraen­er Kasper Hjulmand understreg­er, at mange andre end fodboldver­denen har og har haft det vanskeligt under pandemien. »Men det er det største arrangemen­t i Danmark, måske kommer EM aldrig igen til Danmark, så det er drønaerger­ligt, hvis man ikke virkelig kan holde en fest i hele Danmark,« siger han.
Foto: Lars Poulsen
/Ritzau Scanpix
Landstraen­er Kasper Hjulmand understreg­er, at mange andre end fodboldver­denen har og har haft det vanskeligt under pandemien. »Men det er det største arrangemen­t i Danmark, måske kommer EM aldrig igen til Danmark, så det er drønaerger­ligt, hvis man ikke virkelig kan holde en fest i hele Danmark,« siger han. Foto: Lars Poulsen /Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark