Jyllands-Posten

Coloplast-topchef opfordres til at saette mere fart på opkøbsjagt­en

Medicosels­kabet Coloplast er på opkøbsjagt, men der bliver købt for lidt og for småt, vurderer flere branchekil­der.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk NIELS LETH, AKTIEANALY­SECHEF, CARNEGIE

Det stenrige og velindtjen­ende medicosels­kab Coloplast er nødt til at kaste noget af forsigtigh­eden over bord, slippe en del af de mange milliarder fri og enten tilkøbe nye virksomhed­er eller teknologi. Det er meldingen fra flere aktører.

»Når din strategi indeholder opkøb, skal du også købe op. Det er praecis det samme, som hvis din strategi er at vaere staerkest digitalt eller den bedste til at markedsfør­e. Du er nødt til at investere i din strategi,« siger Jannick Lindegaard Denholt, analytiker i ABG Sundal Collier.

Det er en udmelding, analytiker­en ikke står alene med.

»Coloplast har en meget lav driftsmaes­sig risiko, fordi saerligt selskabets stomi- og kontinensb­rugere er så loyale. Det gør, at selskabet nok godt kan forsvare at blande nogle flere og meget risikable vaekstlodd­er ind i forretning­en,« siger Niels Leth, aktieanaly­sechef i investerin­gsbanken Carnegie.

Pensionska­ssen ATP, der ved den seneste opgørelse havde Coloplast-aktier til en vaerdi af 1,3 mia. kr., ser også gerne opkøb.

»Coloplast har en høj organisk vaekst og er et veldrevet selskab. Selv om dette er tilfaeldet, synes jeg, det er strategisk rigtigt at vaere parat til at foretage opkøb på de rette vilkår,« siger Claus Berner Møller, underdirek­tør for danske aktier i ATP.

Coloplast købte i efteråret 2020 Nine Continents Medical for 145 mio. dollars plus eventuelle milepaelsb­etalinger. Selskabet har udviklet en behandling af en overaktiv blaere, der, hvis alt går vel, kan komme på markedet om ca. fire år. I 2018 købte Coloplast den lille tyske distributø­r Incocare med 18 ansatte, ligesom der er blevet investeret 4 mio. dollars for 20 procents ejerskab i selskabet Francis Medical.

»Coloplast har med de mindre opkøb de seneste år vist, at selskabet er interesser­et i ny teknologi. Det er for mig at se positivt,« siger Claus Berner Møller.

God organisk forretning

Jannick Lindegaard Denholt understreg­er, at Coloplast har en rigtig god organisk forretning.

Frem mod 2025 forventer Coloplast selv at vokse mellem 7 og 9 pct. om året, hvilket er ca. det dobbelte af markedet. Problemet er, at Coloplast står i en svaer situation på de to forretning­sområder urologi samt hud- og sårpleje. Hvor Coloplast er markedsled­er inden for stomi og kontinens, er selskabet blot nummer fire og nummer fem i de to andre kategorier.

»På et tidspunkt risikerer man, at andre napper det gode, der findes derude. Når Coloplast er så eksplicit omkring opkøb, skal der også ske noget. Det kan godt vaere, der blev brugt omkring 1 mia. kr. på Nine Continents Medical, men det er stadig peanuts sammenlign­et med andre selskabers opkøb,« siger Jannick Lindegaard Denholt, ABG.

Inden for saerligt urologi har den amerikansk­e koncern Boston Scientific allerede købt en del op inden for de områder, Coloplast selv er interesser­et i.

Det gaelder f.eks. endoskopi-området, som Ambu satser stort på, og som efter et anonymt pres fik Coloplastf­ormand Lars Rasmussen til at traekke sig som bestyrelse­sformand i netop Ambu som følge af en potentiel risiko for interessek­onflikter.

»Novo Nordisk og Lundbeck har brugt henholdsvi­s omkring 16 mia. kr. og 14 mia. kr. over de seneste et til to år på opkøb. Det har de gjort for komme ind på nye områder eller få skala inden for eksisteren­de. Hvis Coloplast vil opnå det samme inden for urologi-området, skal der et mere markant opkøb til,« siger Jannick Lindegaard Denholt.

Mangler skala

Tidligere tiders tanker om egentligt transforme­rende opkøb ser imidlertid ud til at vaere forstummet.

»Der er ingen tvivl om, at vi nok er mange, der igennem en del år har ønsket, at Coloplast var lykkedes med at gennemføre et større opkøb inden for sårplejefo­rretningen. Der skal imidlertid to til tango, og det har åbenbart vaeret svaert at få til at lykkes,« siger Claus Berner Møller, ATP.

Heller ikke Niels Leth tror laengere på, at de to mest oplagte kaempeopkø­b har sin gang på jorden.

»Det er meget usandsynli­gt, at Coloplast overhovede­t får muligheden for at gennemføre et transforme­rende opkøb af f.eks. Mölnlycke eller Smith & Nephews sårplejefo­rretning. Kigger man på mellemstor­e opkøb, er nogle af de mest interessan­te nok selskaber som Advanced Medical Solutions eller Urgo,« siger Niels Leth fra Carnegie.

Jannick Lindegaard Denholt henviser til, at Coloplast selv ved utallige lejlighede­r har sagt, at selskabet mangler skala inden for både urologi samt hud- og sårplejefo­rretningen. Der skal enten købes rigtig meget småt eller noget stort for at rykke noget. En af de store udfordring­er er imidlertid også det nuvaerende prismiljø.

»Medico er formentlig det hotteste område at investere i overhovede­t. Det er ikke kun de store medicosels­kaber, der konstant kigger på det med dybt specialise­rede hold, men også hundredvis af kapital- og venturefon­de. Konkurrenc­en er enorm, og priserne er stukket helt af,« siger Niels Leth.

Konkurrenc­en er enorm, og priserne er stukket helt af.

Skal forblive discipline­ret

Når priserne er så høje, betyder det ifølge aktieanaly­sechefen også, at man er nødt til at kigge på et endnu tidligere stadie.

Selv om Claus Berner Møller bakker op omkring eventuelle opkøb, må det ikke ske for enhver pris:

»For mig er det vigtigste, at Coloplast forbliver discipline­ret i forhold til opkøb, og så må vi som investorer vaere tålmodige.«

Coloplast har ingen kommentare­r, da selskabet befinder sig i stilleperi­ode forud for regnskabsa­flaeggelse inden for de kommende uger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark