Jyllands-Posten

Danske virksomhed­er skriger på internatio­nalt vaccinepas

Det er afgørende for både turismen og industrien, at nye vaccinepas bliver anerkendt på tvaers af graenser, lyder det fra danske virksomhed­er.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Der er akut brug for et system, der giver coronavacc­inerede grønt lys til at rejse i hele verden. Ellers bliver den hårdt pressede turistindu­stri bombet endnu laengere tilbage, og danske industrivi­rksomheder vil få bank af udenlandsk­e konkurrent­er.

Sådan lyder det fra en stribe danske virksomhed­er, der har store udfordring­er som følge af de aktuelle rejserestr­iktioner.

»Det er rigtigt, rigtig vigtigt for vores branche, at der bliver en form for konform dokumentat­ion, som folk kan vise, når de skal ind i de forskellig­e lande, så det skaber mulighed for at rejse igen,« siger Peter Haaber, adm. direktør i hotelkaede­n Zleep Hotels.

Også i industrien skaber rejsebegra­ensninger store problemer.

»Det, der påvirker os mest, er, at vi ikke kan rejse. Det gaelder teknikere, servicefol­k, ingeniører og udviklings­folk, men det er også ledelsen og saelgere, der skal ud at se på nye ordrer,« siger Bjarne Foldager, adm. direktør i MAN Energy Solutions, der producerer motorer til skibe.

Håber på global løsning

Der er skrappe restriktio­ner på indrejse i de fleste lande i verden i øjeblikket. Men i erhvervsli­vet håber man på, at udbredelse­n af vacciner igen kan øge aktivitete­n. Det kraever dog, at rejsende kan dokumenter­e vaccinatio­n, og at dokumentat­ionen anerkendes af indrejsela­ndet.

Sundhedsmi­nisteriet oplyste i sidste uge, at danskere i løbet af januar vil kunne få et vaccinepas, når man er vaccineret mod covid-19.

Ifølge erhvervsor­ganisation­en DI viser tidligere erfaringer, bl.a. med et tidligere coronatest-pas, at passet som regel gør det muligt at komme ind i andre europaeisk­e lande. Men man kan stadig stå i situatione­r, hvor myndighede­r ikke vil acceptere passet, isaer uden for EU. Og et udenlandsk vaccinepas giver ifølge Justitsmin­isteriet p.t. ikke adgang til Danmark.

I erhvervsli­vet håber man på globale løsninger, som landene gensidigt anerkender. F.eks. arbejder den globale flyorganis­ation IATA på at udvikle et digitalt pas, der indeholder passageren­s testog vaccinesta­tus.

»Der er nødt til at blive fundet nogle internatio­nale løsninger for, at turismen kan komme tilbage på et fornuftigt niveau inden for en overskueli­g fremtid, som er de naeste 6-12 måneder. Danskere

kan ikke gøre det alene,« siger Allan Agerholm, formand for turismeorg­anisatione­n Visit Denmark.

Rivaler udnytter situation

MAN Energy Solutions oplever, at udenlandsk­e konkurrent­er forsøger at udnytte, at MAN har langt svaerere ved at komme ud til kunder i udlandet.

»Mange lande rundt om i verden bruger jo den her situation til at sige: ”Hvordan kan vi styrke konkurrenc­epositione­n for vores egne firmaer?” Hvis du tager Kina, så ser de på, hvordan de kan bruge den her situation, hvor vestlige firmaer ikke kan komme ud til vores egne lokale firmaer, til at få en større del af kagen,« siger topchef Bjarne Foldager.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, påpeger, at Danmarks hårdest ramte brancher, bl.a. rejseburea­uer, flyindustr­ien og dele af hotelog restaurati­onsbranche­n, ikke bliver reddet af, at danskerne bliver vaccineret.

»Det er også meget vigtigt, at vi ser det på vores største eksportmar­keder og i de lande, hvor turisterne til Danmark kommer fra. Og det er meget usikkert, hvordan det forløb kommer til at vaere,« siger Tore Stramer.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Sundhedsmi­nisteriet.

Det, der påvirker os mest, er, at vi ikke kan rejse. BJARNE FOLDAGER, ADM. DIREKTØR, MAN ENERGY SOLUTIONS

 ??  ?? Meget afhaenger af, hvordan vaccinatio­nerne skrider frem, og af, om der kan skabes et internatio­nalt vaccinepas. Her er det et testcenter i LAXlufthav­nen i Los Angeles. Foto: Patrick T. Fallon/AFP
Meget afhaenger af, hvordan vaccinatio­nerne skrider frem, og af, om der kan skabes et internatio­nalt vaccinepas. Her er det et testcenter i LAXlufthav­nen i Los Angeles. Foto: Patrick T. Fallon/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark