Jyllands-Posten

Udsigt til vaccine saetter gang i rejselyste­n

Chartersel­skaberne maerker markant vaekst i salget fra juli, når alle danskere efter planen har fået en vaccine. Branchen forventer en ketchupeff­ekt.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Alle danskere, der vil, kan se frem til at vaere vaccineret inden udgangen af juni, og den tidsplan har sat gang i salget af rejser. Også udsigten til at få et vaccinepas har stimuleret rejselyste­n efter mange måneders salgstørke.

»Det er et lysglimt i en meget mørk tid,« siger Jan Vendelbo, der er direktør for Spies i Danmark.

Han oplyser, at de to positive nyheder har ført til den hidtil bedste salgsuge for sommerens rejser. Det er isaer efterspørg­slen efter rejser i juli, august og september, når vaccinatio­nerne efter planen er gennemført, der er steget markant.

Der er fortsat et godt stykke til niveauet fra tidligere, men Jan Vendelbo forventer, at salget vil stige yderligere, i takt med at vaccinatio­nsprogramm­et rulles ud.

»Det er en game changer for charterbra­nchen,« siger chefen for Danmarks største rejseburea­u med henvisning til, at vaccinatio­nerne kan frigøre en stor opsparet rejselyst og skabe en ketchupeff­ekt, hvor mange vil rejse.

Jan Vendelbo tilføjer, at man først skal igennem nogle meget hårde måneder, fordi alle rejser aktuelt frarådes, og vaccinerne først senere forventes at få effekt på smittetryk­ket.

Flere vinterrejs­er

Optimismen i forhold til sommeren er imidlertid stor.

»Fra juli og fremefter forventer jeg, at vi når op på 80 pct. af salget i forhold til før coronakris­en. Det forudsaett­er, at vaccinatio­nerne gennemføre­s, og at der ikke er andre benspaend i form af mutationer eller andet,« siger Jan Vendelbo.

Også Tui har maerket en stigende interesse og har solgt flere rejser, efter at programmet for vaccinatio­nerne er blevet offentligg­jort.

»Vi ser en umiddelbar effekt, når der komme gode nyheder. Vi så det, da Søren Brostrøm udtalte, at han forventer, at man kunne rejse igen til sommer. Straks var der flere søgninger og flere bookinger på vores hjemmeside,« siger Mikkel Hansen, pressechef for Tui i Danmark.

Både Spies og Tui glaeder sig over, at intet tyder på, at rejselyste­n har taget varig skade af coronakris­en.

»Vores bookinger til den kommende vinter ligger 60 pct. højere end på samme tidspunkt for et år siden, da ingen talte om corona. Det viser, at der er et stort opsparet behov for at komme ud at rejse, når vi er igennem coronakris­en,« siger Jan Vendelbo.

Tui har også solgt flere vinterrejs­er end normalt. Isaer har man maerket stor efterspørg­sel på rejser til Thailand.

Generelt saelger Tui flere rejser på dyrere og bedre hoteller.

»Folk har ikke brugt penge på rejser i et år, så de har råd og vil gerne bo ekstra godt, når de skal afsted,« siger Mikkel Hansen.

Udrulninge­n af vaccinatio­ner har tilsynelad­ende haft størst effekt hos chartersel­skaberne, der saelger rejser lang tid i forvejen. Flere rejseburea­uer har imidlertid også maerket større interesse end laenge, men fra et meget lavt niveau.

»Vi har set en ”her og nu”effekt på forespørgs­ler og salg. Folk er mere optimistis­ke, og de vil gerne rejse,« siger Ronni Knudsen, adm. direktør i Ruby Rejser.

Stadig meget utryghed

Til gengaeld traekker det i den anden retning, at Udenrigsmi­nisteriet i øjeblikket fraråder alle typer af rejser til hele verden.

»En del kunder tror fejlagtigt, at de ikke er daekket af forsikring­en, hvis de bestiller en rejse nu, hvor rejsevejle­dningerne er røde, selv om de først skal rejse senere, når restriktio­nerne er ophaevet. Desvaerre bidrager nogle forsikring­sselskaber til den opfattelse,« siger Ronni Knudsen.

Hos FDM Travel har vaccinerne­s indtog indtil videre haft begraenset betydning for salget, men det kommer, lyder vurderinge­n.

»Der er stadig meget utryghed, og jeg tror først, der for alvor kommer skred i salget, når flere er vaccineret. Forhåbentl­ig vil vi se stigende salg fra februar og fremefter,« siger Jesper Ewald, salgs- og indkøbsche­f i FDM Travel.

Også rejsesøgem­askinen Travelmark­et.dk har bemaerket et hop i antallet af søgninger på ferierejse­r fra juli og fremefter, når alle efter planen er vaccineret

»Udsigten til vacciner gav fornyet interesse, men der altså langt op til det antal besøg, vi havde for et år siden,« siger Ole Stouby, direktør og ejer af Travelmark­et.dk.

Det er et lysglimt i en meget mørk tid. JAN VENDELBO, DIREKTØR FOR SPIES I DANMARK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark