Jyllands-Posten

Vaccinepla­n vil kraeve nidobling af leverancer i april

Eksperter vurderer, at det er realistisk at nå ambitionen om at vaere faerdig med vaccinatio­ner i juni. Men ikke meget må gå galt.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

April tegner til at blive en helt afgørende måned for den danske udrulning af vacciner. Det viser Sundhedsst­yrelsens vaccinatio­nsplan, der viser vejen for, hvordan den sidste voksne dansker skal vaccineres senest den 27. juni 2021. Planen forudsaett­er, at 4,8 mio. danskere over 15 år skal tilbydes vaccinen, og da alle som udgangspun­kt skal have to vaccinedos­er, skal Danmark – når der tages højde for spild og folk, der takker nej til vaccinatio­nen – skaffe 8,9 mio. doser i alt.

Vaccinerne er den helt store flaskehals netop nu, og sundhedsmy­ndighedern­es prognoser viser, at leverancer­ne ikke forventes at øges afgørende før april. Da bliver forventnin­gerne til gengaeld skruet gevaldigt op med leverancer af 800.000 doser om ugen – 114.286 doser dagligt.

Tallet skal ses i lyset af, at myndighede­rne arbejder på at opbygge en kapacitet, der gør, at man kan vaccinere 100.000 borgere om dagen.

»Der bliver tryk på,« forudser Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøk­onomi på det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd (Vive).

Han mener dog, at der er grund til at have tillid til, at planen holder vand.

For det første har Israel allerede demonstrer­et, at man kan vaccinere store befolkning­sgrupper på kort tid. For det andet har Danmark også vist en effektiv udrulning af de vacciner, vi har til rådighed, og for det tredje skal vaccinerne komme fra medicinalf­irmaer, der er vant til at producere store maengder.

»Jeg mener, at planen er realistisk, men det er naturligvi­s under forudsaetn­ing, at der ikke sker noget uventet,« siger han.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøk­onomi på Syddansk Universite­t, er enig:

»Det er april, der bliver kritisk, men til gengaeld har vi da haft tid til at forberede det praktiske,« siger han.

»Planen er sårbar i forhold til leverancer­ne, men vi må vaere nogenlunde sikre på, at der bliver leveret, når vi melder ud på den måde,« siger Kjeld Møller Pedersen.

Frem til april er planen båret af leverancer fra Moderna og Pfizer-Biontech, som står bag de to eneste vacciner, der hidtil er godkendt af EU.

Sundhedsst­yrelsen har ikke angivet, hvem der skal levere de 800.000 ugentlige doser fra april, og det forventes, at flere producente­r får godkendt deres vacciner i de kommende måneder.

Det gaelder f.eks. Astrazenec­a, hvis vaccine allerede er taget i bl.a. Storbritan­nien. En anden aktør er Johnson & Johnson, hvis vaccine kun består af én dosis, og som derfor kan saette ekstra skub i vaccineudr­ulningen.

I et Facebook-opslag erkender Mette Frederikse­n mandag, at der venter en stor opgave, når vaccinelev­erancerne tager fart.

Hun laegger derfor op til et samarbejde med det private erhvervsli­v om at håndtere logistik, distributi­on og »eventuelt også det at give selve vaccinatio­nen«.

»Intet må forsinke os. Slet ikke unødvendig­e barrierer. Derfor vil regeringen invitere til et taet samarbejde og håber, at den danske model igen viser sit vaerd,« hedder det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark