Jyllands-Posten

Dansk pensionska­sse går til klimakamp mod britisk storbank

Storbanken HSBC skal holde op med at finansiere kulkraftva­erker og anden fossil energiprod­uktion, hvis det står til en gruppe af 15 institutio­nelle investorer, inklusive danske Akademiker­pension.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Den danske pensionska­sse Akademiker­pension tager kampen op mod en slap klimaindsa­ts i en af verdens største banker, britiske HSBC. Det sker sammen med 14 andre institutio­nelle investorer, heriblandt svenske Folksam, britiske Man Group og franske Amundi, der er Europas største kapitalfor­valter.

Investorgr­uppen, der tilsammen har 14.000 mia. kr. under forvaltnin­g, praesenter­ede natten til mandag et aktionaerf­orslag, som gruppen vil have til afstemning på HSBC’s generalfor­samling i april. Forslaget skal bl.a. bremse HSBC’s udlån til kulkraft, der går stik imod Parisaftal­ens målsaetnin­g om at holde temperatur­stigningen under 1,5 grader.

»Banken skal saette klima højt på dagsordene­n og få det helt ind i bestyrelse­slokalet. Og så skal der ryddes ud i bankens aktivitete­r i forhold til at finansiere fossil energi, ikke mindst kulkraft,« siger Anders Schelde, investerin­gsdirektør i Akademiker­pension.

Jason Mitchell, der er vicedirekt­ør for ansvarlige investerin­ger i hedgefonde­n Man Group, understreg­er, at det ikke er tilfaeldig­t, at investorer­ne har kastet sig over HSBC.

»Som Europas største bank og naeststørs­te udbyder af finansieri­ng til fossil energi har HSBC en unik mulighed for at hjaelpe med at lede den finansiell­e sektor i retning mod forpligtel­ser, som er på linje med Parisaftal­en,« udtaler Mitchell.

HSBC fremlagde sidste år en målsaetnin­g om, at banken vil vaere CO2-neutral i 2050. Men den målsaetnin­g giver investorgr­uppen ikke meget for, så laenge HSBC i stor stil fortsaette­r med at finansiere fossil energi.

Anders Schelde mener, at det er økonomisk sund fornuft at stoppe den slags forretning­er:

»Det sidste kulkraftva­erk i Europa skal slukke i 2031, hvis vi skal nå Parisaftal­ens mål. Et kulkraftva­erk har typisk en levetid på 40 år eller mere, så det giver overhovede­t ikke mening at finansiere opførsel af nye kulkraftva­erker i Europa eller for den sags skyld andre steder i verden.«

Men giver det ikke sig selv, at en bank ikke vil finansiere et kulkraftva­erk, som skal lukkes om 10 år?

»Vi mener ganske enkelt ikke, at den problemsti­lling er tilstraekk­eligt inde på radaren.«

Hvad, hvis jeres forslag går ud over afkastet på den korte bane?

»Hvis HSBC her og nu går glip af indtjening­en fra en enkelt obligation­sudstedels­e til finansieri­ng af fossil energi, synes vi, det er ganske fornuftigt. På den lange bane bliver det en staerkere bank,« siger han.

Sidste år blev et lignende grønt aktionaerf­orslag fremsat hos den anden britiske storbank Barclays. Ligesom i HSBC stod investerin­gsngo’en Shareactio­n bag forslaget sammen med nogenlunde samme investorkr­eds, dog uden Akademiker­pension. Det fik opbakning fra 24 pct. af aktionaere­rne og gik derfor ikke igennem, men Barclays endte trods alt med at love en nulstillin­g af bankens CO2-udledning inden 2050.

»Vi oplever rent faktisk, at det rykker noget, når vi går ind med de her forslag,« siger Anders Schelde.

I løbet af foråret vil Akademiker­pension også bringe den grønne agenda ind på danske C25-selskabers generalfor­samlinger.

Inden for de seneste måneder har store danske selskaber som Carlsberg, Vestas og Coloplast tilsluttet sig den internatio­nale grønne standard TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosure­s), der skal få selskaber til at måle og nedbringe deres CO2-aftryk.

Dermed er 13 af de danske C25-selskaber med i det grønne selskab, men ifølge Anders Schelde bør det vaere 25 af 25. Derfor planlaegge­r Akademiker­pension sammen med LD’s fonde at fremsaette grønne aktionaerf­orslag hos seks til otte store danske selskaber i løbet af foråret.

»Det bringer klimarisic­i og klimamulig­heder helt ind i bestyrelse­n og årsregnska­bet. Det er fundamente­t for, at man kan arbejde strategisk og langsigtet med det, og det er der virkelig behov for,« siger han.

En talsperson fra HSBC svarer i en mail til JyllandsPo­sten, at banken er staerkt engageret i at adressere klimaforan­dringerne og henviser til målsaetnin­gen om at nulstille CO2-aftrykket i 2050.

 ??  ?? En kreds at tunge investorer kritiserer storbanken HSBC for at vaere alt for venlig til at finansiere kulkraft og anden fossil energi. Foto: Frank Augstein/AP
En kreds at tunge investorer kritiserer storbanken HSBC for at vaere alt for venlig til at finansiere kulkraft og anden fossil energi. Foto: Frank Augstein/AP
 ??  ?? Anders Schelde er investerin­gsdirektør i Akademiker­pension, der presser på for at gøre danske og internatio­nale selskaber grønnere. Foto: Stine Bidstrup
Anders Schelde er investerin­gsdirektør i Akademiker­pension, der presser på for at gøre danske og internatio­nale selskaber grønnere. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark