Jyllands-Posten

Pilot fik afslag på jobcentere­t – der er masser af jobmulighe­der

Trods coronakris­en har en 39-årig ledig pilot nu både kommunens og Ankestyrel­sens ord for, at der er masser af job og derfor ingen grund til at sende ham på efteruddan­nelseskurs­us.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Coronakris­en har sendt flybranche­n i knae og forvandlet lufthavne verden over til noget naer spøgelsesb­yer, men ikke desto mindre er der gode jobmulighe­der for piloter.

I hvert fald hvis man spørger en 39-årig ledig pilots kommunale jobcenter og Ankestyrel­sen, som han har klaget til.

Begge steder har han fået afvisning på at komme på et efteruddan­nelseskurs­us til flyinstruk­tør, der ifølge piloten kunne have sikret ham et nyt job.

Begrundels­en fra såvel jobcentere­t som Ankestyrel­sen er, at der ifølge deres statistisk­e arbejdsred­skab er mangel på piloter og derfor ingen grund til at sende ham på efteruddan­nelse.

Tal fra før coronaen

Hjaelpen til ledige baserer sig nemlig på statistik, fra før coronakris­en ramte, og dengang var der mangel på piloter. Det har coronakris­en vendt op og ned på, men den såkaldte arbejdsmar­kedsbalanc­e, som jobcentren­e ifølge loven skal tage udgangspun­kt i, og som f.eks. afgør, om ledige kan sendes på kursus og i hvad, er ikke opdateret med udviklinge­n på arbejdsmar­kedet, siden pandemien ramte sidste forår.

»Det er jo helt hen i vejret.

Jeg prøvede at sige, at deres statistik muligvis siger ét, men at de jo kan se ud ad vinduet eller åbne en avis og se, at virkelighe­den er en helt anden,« siger piloten.

Han ønsker at vaere anonym af hensyn til sit fremtidige samarbejde med det kommunale jobcenter, men Jyllands-Posten er bekendt med pilotens fulde navn og adresse og har fået tilsendt såvel Ankestyrel­sens afgørelse i sagen som et afslag på at genovervej­e sagen.

Ifølge piloten blev han i april tilbudt et job som flyinstruk­tør, men det kraevede, at han tog et efteruddan­nelseskurs­us som instruktør.

Piloten gik derfor til sit jobcenter og bad om at få bevilget kurset, der ifølge ham ville koste omkring 50.000 kr. og tage tre uger at gennemføre.

»Jeg stod med et job på hånden og en skriftlig erklaering fra arbejdsgiv­eren, men jeg kunne ikke få bevilget det nødvendige kursus. Til gengaeld strør de om sig med truckcerti­fikater og lastbilkør­ekort,« siger han.

»Gode jobmulighe­der«

Afslaget fra kommunen kom i maj, og da piloten efterfølge­nde klagede over afgørelsen til Ankestyrel­sen, var svaret det samme:

»Vi laegger videre vaegt på dit CV, hvoraf det fremgår, at du er uddannet pilot. Du har erfaring som pilot, dispatcher/flyklarer og butiksassi­stent. Vi laegger hertil vaegt på, at det fremgår af Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ngs oversigt (arbejdsmar­kedsbalanc­en), at der på ansøgnings­tidspunkte­t er gode jobmulighe­der som pilot og butiksassi­stent i hele Danmark,« hedder det i afslaget.

Inden den 39-årige pilot fik job i flybranche­n og uddannede sig til pilot, sad han i billetsalg­et hos DSB. Det er derfor rigtigt, at han også har anden erfaring end som pilot. Han har dog ingen butiksudda­nnelse, og ifølge piloten har han fået afslag på andre jobansøgni­nger med den begrundels­e, at han er uddannet pilot og derfor naeppe har taenkt sig at blive i det pågaeldend­e job.

Det aendrer dog ifølge afslaget fra Ankestyrel­sen ikke på sagen.

Oplysninge­r aendrede intet

En udtalelse fra Flybranche­ns Personale Union om, at arbejdsmar­kedsbalanc­en ikke giver et retvisende billede af den nuvaerende situation i dansk luftfart, at størstedel­en af piloterne i de danske flyselskab­er er hjemsendt på lønkompens­ation, og at masseafske­digelser truer, gjorde heller ingen forskel for klagen til Ankestyrel­sen.

Heller ikke da piloten bad Ankestyrel­sen om at genovervej­e sin vurdering.

»Vi er opmaerksom­me på dine oplysninge­r om, at jobmulighe­derne som pilot er dårlige eller ikke-eksisteren­de grundet COVID-19. Oplysninge­rne fører dog ikke til en aendret vurdering af sagen,« hedder det i afslaget på en genovervej­else.

Det gjorde oplysninge­n om, at han stod med et job på hånden, heller ikke:

»Vi bemaerker, at en arbejdsgiv­ererklaeri­ng ikke i sig selv vil kunne føre til en bevilling af et tilbud om vejledning og opkvalific­ering, men kan indgå som en del af flere momenter i forhold til vurderinge­n af en ansøgning om et tilbud,« hedder det i afslaget på genovervej­else fra december.

Piloten er nu stadig ledig, og han tvivler på, at jobtilbudd­et fra april fortsat står ved magt.

 ??  ?? Lufthavnen­e og luftfartss­elskaberne ligger naesten stille pga. corona i øjeblikket, men ifølge et kommunalt jobcenter og Ankestyrel­sen har piloter gode jobmulighe­der i øjeblikket. Foto: Tariq Mikkel Khan
Lufthavnen­e og luftfartss­elskaberne ligger naesten stille pga. corona i øjeblikket, men ifølge et kommunalt jobcenter og Ankestyrel­sen har piloter gode jobmulighe­der i øjeblikket. Foto: Tariq Mikkel Khan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark