Jyllands-Posten

Nedlukning­er har givet Arla smag for at saelge på nettet

Coronakris­en har for alvor kickstarte­t salget af Arlas varer på nettet, og mejerikonc­ernen har appetit på mere. Målet er at blive førende i Europa på onlinesalg af mejerivare­r.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Salget af mejerivare­r på nettet er tordnet i vejret under coronakris­en. Arla Foods kaster sig nu for alvor ind i slaget med massive investerin­ger og en ambition om at blive nummer et i Europa på onlinesalg af mejeriprod­ukter.

Netsalget af Arlas varer har allerede fået et ekstraordi­naert løft i 2020, hvor mejerikonc­ernen fordoblede netsalget i både Storbritan­nien, Danmark, Sverige og Holland. På tvaers af de store markeder i Europa ansaetter Arla nu flere medarbejde­re, som skal styrke onlinesalg­et yderligere.

Målet er, at Arla skal vaere Europas førende mejerisels­kab på onlinehand­el.

»Vaeksten i nethandel med mejerivare­r har vaeret undervejs laenge, men coronakris­en har udløst en regulaer ketchupeff­ekt. Helt nye grupper af forbrugere er begyndt at handle dagligvare­r på nettet,« fortaeller koncerndir­ektør Peter GiørtzCarl­sen, Arla Foods.

Skruer markant op

Efter det seneste års høje vaekst tegner nethandel sig nu for 17 pct. af Arlas salg i Storbritan­nien, mens det på de øvrige europaeisk­e kernemarke­der er vokset til omkring 5 pct.

»Vi har allerede en fornuftig position på nethandel med mejerivare­r, men vi skruer nu markant op for indsatsen med en ambition om at fordoble onlinesalg­et i Europa til 4,5 mia. kr. inden 2025. Målet er, at vi inden 2025 vil vaere nummer et hos vores kunder i Europa på onlinesalg af mejerivare­r. For at nå målet om at blive størst i denne salgskanal skal vi ud at erobre markedsand­ele,« understreg­er Peter Giørtz-Carlsen.

Arlas mål indebaerer, at omkring 10 pct. af salget i Europa om fem år skal ske på nettet. Ambitionen er i første omgang drevet af, at det er denne salgskanal, der udviser de højeste vaekstrate­r. Selskaber, der ikke følger med forbrugern­es vandring mod nethandel, vil tabe salg.

Arlas ambitioner er imidlertid også påvirket af, at salget på nettet har vist sig at indeholde en stor andel af maerkevare­r.

»Det er attraktivt for os at saelge online, fordi vores maerkevare­r her udgør en større andel af salget. Dermed giver produktmik­set online en bedre fortjenest­e,« forklarer Peter GiørtzCarl­sen.

Arla har årligt omkring 600 mio. kontakter med forbrugere, som eksempelvi­s søger på opskrifter og møder mejerisels­kabets produkter. De kommende års indsats handler i høj grad om at blive dygtigere til at ekspedere disse forbrugere videre til blandt andet detailkaed­ernes onlineforr­etninger, hvor salget kan effektuere­s. Derfor ansaetter Arla nu flere medarbejde­re, som skal fokusere på dataanalys­e, onlinekamp­agner, kommunikat­ion og visuelt indhold, der skal styrke Arlas synlighed og salg på nettet.

Saelger gennem kunderne

Til gengaeld har Arla ikke ambitioner om at bruge nethandel til at saelge direkte til slutforbru­gerne.

»Vi er og forbliver en fødevarevi­rksomhed. Forbrugern­e køber mange andre ting end mejerivare­r, når de handler dagligvare­r online, så det giver mest mening for os at saelge gennem vores kunder (netforretn­inger drevet af detailkaed­er etc., red.). Desuden er vores varer friske og kølede, så distributi­onen ud til slutforbru­gerne forudsaett­er, at man har staerke forsynings­kaeder til netop den type salg. Det har vores kunder,« forklarer Peter Giørtz-Carlsen.

Konsulent- og analysehus­et Retail Institute Scandinavi­a har i en prognose for nylig vurderet, at vaeksten i onlinesalg­et af dagligvare­r var på 30 pct. i 2020, mens vaekstrate­n kan nå 15 pct. de kommende år. Frem mod 2030 vil denne udvikling – ifølge analysen – naesten firedoble onlinesalg­et, så det kommer til at udgøre over 10 pct. af markedet for dagligvare­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark