Jyllands-Posten

Stil krav til din erhvervsor­ganisation

Det er vigtigt at stille krav til erhvervsor­ganisation­er. Det holder dem skarpe.

- THOMAS TORP adm. direktør i branchefor­eningen Grakom

Kender du de der bestyrelse­smøder, hvor programmet er fastlagt til mindste detalje? Du har gjort et kaempe stykke forarbejde og har klappet alle punkterne af. Mødet kører som planlagt og følger tidsplanen. Men pludselig er der et bestyrelse­smedlem, der stiller et helt uventet spørgsmål. Diskussion­en

overtager mødet, og tidsplanen skrider.

»Hvad skal vi nu diskutere det for?« kan jeg umiddelbar­t godt komme til at taenke, men svaret rammer mig omgående, når jeg bliver ført ud i en overrasken­de, vaesentlig og passionere­t debat om en detalje, som betyder vanvittigt meget for mine medlemmer og deres mulighed for at drive forretning.

En detalje, jeg undervurde­rede eller ikke var opmaerksom på, fordi jeg er leder af en erhvervsor­ganisation og ikke en kommerciel virksomhed.

Heldigvis har jeg mange af den slags bestyrelse­smøder. Mine medlemmer er nemlig som regel gode til at holde mig skarp. Det er vigtigt ikke bare hos mig, men helt generelt, at danske virksomhed­er fastholder forventnin­gspresset til deres erhvervsor­ganisation­er.

Det sikrer, at organisati­onens ledelse hele tiden holder sig relevant for sine medlemmer, og det kan i det lange løb betyde forskellen på liv eller død for organisati­onen.

I min optik er der tre vaesentlig­e spørgsmål, som enhver virksomhed bør stille sig selv i forhold til deres erhvervsor­ganisation. Alle tre kan praege virksomhed­ens bundlinje.

1. Er organisati­onen effektivt drevet? Erhvervsor­ganisation­en skal drives lige så effektivt som en privat virksomhed, og organisati­onen skal produktudv­ikle og levere den vare, som ”kunderne” – medlemmern­e – efterspørg­er.

Organisati­onens ledelse skal derfor have både viljen og evnen til at drive organisati­onens service og rådgivning effektivt, innovativt og forretning­sorientere­t som en konsulentv­irksomhed med afsaet i medlemmern­es forretning­smaessige behov.

2. Er organisati­onen foreningso­rienteret?

Selv om solidarite­t er gammeldags, så er medlemskab­et af en erhvervsor­ganisation stadig også drevet af et behov for at stå i samme båd som ligesinded­e. Kan man ikke skabe sammenhaen­g på tvaers, risikerer man at blive reduceret til noget, der minder mere om en konsulentv­irksomhed.

Organisati­onen bør dyrke foreningsi­dentiteten og den faelles fortaellin­g.

Der skal skabes fora til dialog mellem medlemmern­e og skabes aktivitete­r, hvor medlemmern­e kan dyrke faellesska­bet og måske endda opdage nye samarbejds­partnere og forretning­sidéer.

3. Er organisati­onen politisk orienteret?

Omfanget af politisk regulering af virksomhed­ernes rammebetin­gelser vokser konstant, og rammebetin­gelserne bestemmes af folkevalgt­e, som påvirkes af folkestemn­inger, trends, medier og meget mere. Derfor er det helt afgørende, at organisati­onen er politisk orienteret, at man evner at håndtere politiske beslutning­sprocesser og skabe politiske resultater.

Derfor bør man som virksomhed sikre sig, at ens erhvervsor­ganisation engagerer sig i virksomhed­ens helt konkrete rammebetin­gelser.

Jeg håber, at mine medlemmer ofte stiller disse spørgsmål om Grakom, og at vi lever op til forventnin­gerne. Det er medlemmern­e, der er med til at holde os skarpe.

Husker du at stille disse spørgsmål angående din erhvervsor­ganisation?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark