Jyllands-Posten

»Det er rart at komme til havs og udføre et håndgribel­igt arbejde«

Fiskerifor­mand Svend-Erik Andersen er en hård kritiker af brexitafta­len. Han har arbejdet med fiskeri, siden han var dreng.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Juleaften gik i fisk for SvendErik Andersen. Han er formand for Danmarks Fiskerifor­ening, og udsigten til en fredelig højtid sammen med familien blev spoleret midt på eftermidda­gen den 24. december.

Da eksplodere­de nyheden om, at Storbritan­nien og EU havde indgået en brexitafta­le.

»Så var det slut med julefreden. Jeg havde kl. 17.45 juleaften telefonmød­e med Rasmus Prehn (fiskerimin­ister, red.), og hele vejen gennem jul og nytår handlede alt om brexit,« fortaeller han.

De danske fiskere henter omkring 40 pct. af deres fangster i britiske farvande og isaer de danske konsumfisk­ere, der fanger spisefisk, taber på brexitafta­len.

»Vores mål har hele tiden vaeret, at EU-fiskerne skulle have uaendret adgang til britiske farvande, mens briterne til gengaeld skulle have adgang til EU’s marked,« siger Svend-Erik Andersen.

»Desvaerre endte aftalen med, at briterne fik i både pose og saek; de fik både markedsadg­ang og langt flere fisk end hidtil. Set med fiskeriets øjne er aftalen så dårlig, at det havde vaeret bedre med et hårdt brexit,« siger fiskerifor­manden.

Brexitafta­len indebaerer, at de danske fiskere mister 25 pct. af de fisk, de hidtil har haft adgang til at fange i britiske farvande. Det svarer til, at fiskerne mister kvoter til en vaerdi af omkring 1,5 mia. kr.

»Det reducerer fiskernes egenkapita­l og presser økonomien i hele sektoren. Mange er glade for brexitafta­len, så det er ikke rimeligt at lade fiskerne stå tilbage med regningen. EU eller staten bør betale for de kvoter, der er taget fra os.«

Hjalp sin far på kutter

Svend-Erik Andersen har vaeret formand for de danske fiskere siden 2009 og er naermest født ind i erhvervet.

»Jeg er født og opvokset på Laesø, og det meste af min familie helt tilbage til tipoldefae­drene har vaeret fiskere,« fortaeller han.

Allerede fra 10-årsalderen var han i skoleferie­rne på havet som medhjaelpe­r på faderens kutter. Efter 10. klasse fik Svend-Erik Andersen hyre som fisker, og i 1981 tog han en skippereks­amen fra Frederiksh­avn Skippersko­le.

I 1986 blev Svend-Erik Andersen ejer af fartøjet ”FN 462 Jeanne”, der er hjemhørend­e i Strandby og primaert fisker efter jomfruhumm­er. Navnet er stadig det samme, men skibet blev i 2019 udskiftet med en nybygning.

»Det er et fuldtidsjo­b at vaere formand for Danmarks Fiskerifor­ening, så min kompagnon og besaetning­en passer fiskeriet,« siger han.

»Jeg forsøger selv at nå på havet nogle uger hvert år. Jeg har altid nydt spaendinge­n, jagten og konkurrenc­en i fiskeriet, og det er rart at komme til havs og udføre et stykke håndgribel­igt arbejde. Det er også godt for mig at høre snakken blandt kollegerne og maerke udfordring­erne ved eksempelvi­s ny teknologi,« fortaeller han.

Gik i land i 2001

Han er 58 år, bor i Vejle og har sammen med sin aegtefaell­e, Linda, to sønner og en datter.

Svend-Erik Andersen gik i land i 2001, da han blev formand for Strandby Fiskerifor­ening og samtidig var formand for den lokale havn.

Foreløbig har han ingen planer om at vende tilbage til jobbet som fisker på fuld tid. I 2020 blev han genvalgt som fiskerifor­mand for en periode på tre år.

»Det er enormt alsidigt,« siger han.

»Jeg taler med fiskere, ministre, EU-kommissaer­er og embedsmaen­d. Det spaender fra det internatio­nale til det helt lokale. Fra generalfor­samlingern­e i de lokale foreninger til rådsmødern­e i Bruxelles.«

Og så var der den 24. december.

»Brexitafta­len er den vaerste julegave, jeg nogensinde har fået,« fastslår Svend-Erik Andersen.

 ??  ?? Brexitafta­len landede som en bombe midt i julemiddag­en hos formanden for Danmarks Fiskerifor­ening, Svend-Erik Andersen. Han har gennem flere årtier kaempet for fiskernes interesser. Foto: Søren Vendelbo
Brexitafta­len landede som en bombe midt i julemiddag­en hos formanden for Danmarks Fiskerifor­ening, Svend-Erik Andersen. Han har gennem flere årtier kaempet for fiskernes interesser. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark