Jyllands-Posten

Mulighed for ekstra vaccinedos­er: »Det er lidt et lotteri«

Region Midt har fået 128 pct. ud af vaccinegla­ssene, og de ekstra doser fordeles til relevante, der ikke nødvendigv­is er i målgruppen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JOHANNE JEDIG WEJSE Esben.L.Mikkelsen@jp.dk johanne.j.wejse@jp.dk

Mandag havde Region Midtjyllan­d i alt fået leveret 20.475 vaccinedos­er. Med disse doser har de ansvarlige formået at vaccinere 26.300 personer, hvilket betyder, at man fik 128 pct. ud af doserne. Landsgenne­msnittet lå på 123,9 pct.

Forklaring­en er, at det har vaeret muligt at få flere end de forventede fem doser ud af de modtagne haetteglas. Det har vaeret normalt at få seks vaccinatio­ner per glas, og det er heller ikke sjaeldent, at man kan få syv per glas.

Det fortaeller Ole Thomsen, der er koncerndir­ektør i Region Midtjyllan­d.

»Med de 15.000 doser, vi får tirsdag, har man nu skaleret op, så man forventer seks vaccinatio­ner per glas, da det så ofte er seks, at vi tør planlaegge efter det.«

Hvem de ekstra vaccinedos­er går til, er imidlertid ikke fastsat.

Når et hospital eller en laege har vaccineret alle de udvalgte, der har takket ja til vaccinen, så har de kun et begraenset tidsrum til at benytte ekstra vacciner, hvorefter de skal destrueres. Derfor er det ikke et område, hvor der er skarp kontrol, fordi det handler om at få nytte ud af vaccinen, inden holdbarhed­en udløber.

»Når vi får ekstra vaccinatio­ner ud af et glas, så vaccinerer man måske medarbejde­re på et hospital, som måske ikke helt var i målgruppen, men alligevel er frontmedar­bejdere. Det skal jo bruges med det samme. Hospitaler­ne har gjort det forskellig­t – nogle har haft en venteliste af medarbejde­re, der ikke var inden for kategori, så har man samlet sammen på dagen og vaccineret 12 ekstra,« siger Ole Thomsen og tilføjer:

»Det er lidt et lotteri. De første gange var vi meget overrasked­e over muligheder­ne for ekstra doser. Grundet overraskel­se vaccinered­e man andre relevante, men det var ikke alle inden for målgruppen.«

Flere end ventet

Ole Thomsen fortaeller, at der tirsdag kommer 15.000 vacciner til Region Midtjyllan­d, som de ansvarlige satser på at vaere faerdige med i løbet af ugen. Af dem går 5.000 til borgere på 65+, som er udvalgt af kommunerne, 2.500 til borgere under 65 i øget risiko, der udvaelges af hospitaler, og 2.000 til kommunale medarbejde­re, der er frontlinje­medarbejde­re og indgår i plejen.

Når de vacciner er brugt, vil der gå to-tre uger, før naeste sending af vacciner kommer til Region Midtjyllan­d. De skal bruges på at vaccinere for anden gang, og dermed vil der gå lidt tid, før nye grupper kan vaccineres.

Men flere borgere uden for målgruppen for vacciner har dog allerede modtaget et stik i forsøget på at udnytte alle mulige doser.

»Da vi vaccinered­e på plejecentr­e, og der var ekstra vacciner, fik en gruppe medarbejde­re, der ikke var vaccineret og egentlig ikke var i målgruppen, en mulighed for at blive vaccineret. Det skete i første omgang, og den mulighed er der igen. Der bliver på den måde flere vaccinered­e end ventet,« siger Ole Thomsen.

Det kan Majbrit Bruun Andersen, der er praktisere­nde laege og var med til at give de første vacciner til Demenscent­rum i Aarhus den 27. december, også bakke op om.

»Da vi havde ekstra doser, efter vi havde vaccineret plejehjems­beboere og personale, kaldte vi ekstra personale ind fra Demenscent­rum og personale fra den ene af de praktisere­nde laegers klinik, som fik de tilbagevae­rende doser,« fortaeller hun.

Det har dog ikke kun vaeret medarbejde­re på plejecentr­e, der har fået en ekstra mulighed for at blive vaccineret. Også på hospitaler­ne har medarbejde­re uden for målgruppen haft mulighed for at blive vaccineret.

»På ét hospital vaccinered­e man sygeplejer­sker på akutafdeli­nger, hvor mulige covid-patienter kommer ind. Der var en ekstra, så der fik en laege på skadestuen den sidste. Skadestuel­aeger ser mange patienter hver dag, men det er ikke nødvendigv­is covid-syge patienter,« forklarer Ole Thomsen.

Med de 15.000 doser, vi får tirsdag, har man nu skaleret op, så man forventer seks vaccinatio­ner per glas. OLE THOMSEN, KONCERNDIR­EKTØR I REGION MIDTJYLLAN­D

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark