Jyllands-Posten

Aarhus Kommune har trukket anmeldelse af TV 2 tilbage

TV 2 er ikke laengere politianme­ldt af Aarhus Kommune for brug af skjult kamera på Kongsgårde­n, men det er stadig ulovligt at bruge skjult kamera, fastslår S-udvalgsfor­mand.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

To politisage­r i kølvandet på Kongsgårde­n-sagen blev mandag muligvis reduceret til én.

En enig magistrat i Aarhus Kommune vedtog mandag at traekke en politianme­ldelse af TV 2 for at have lavet ulovlige tv-optagelser på plejehjemm­et Kongsgårde­n i Viby i efteråret 2019. Det er nu op til Østjylland­s Politi, om det vil rejse tiltale mod TV 2’s medarbejde­re for de ulovlige optagelser.

Peder Udengaard (S), formand for sundheds- og omsorgsudv­alget, er godt tilfreds med magistrate­ns beslutning, for han mener, at TV 2-dokumentar­en har haft en så stor samfundsma­essig betydning, at det begrunder de ulovlige optagelser:

»Hvis man kigger på det samlede billede, så har TV 2’s dokumentar haft en så stor samfundsma­essig og offentlig interesse, at det overstiger kommunens handleplig­t ved ulovlighed­er. Der er ingen tvivl om, at det fortsat er ulovligt at opsaette skjulte kameraer, men den her sag er helt ekstraordi­naer, og den store interesse landet over godtgør, at vi traekker anmeldelse­n tilbage,« siger han og understreg­er, at der fremefter vil blive skredet ind, hvis der opsaettes skjulte kameraer.

»Hvis borgere, pårørende eller andre opsaetter skjulte kameraer i strid med loven, så vil det blive meldt til politiet,« siger Peder Udengaard.

Juridisk vurdering

Politikern­es beslutning om at droppe anmeldelse­n er baseret på en juridisk vurdering fra Borgmester­ens Afdeling.

»Det bemaerkes, at de forudsaetn­inger, der lå til grund på tidspunkte­t for politianme­ldelsen af TV 2, har aendret sig. Bl.a. har politiet af egen drift valgt at indlede en efterforsk­ning i sagen, og de skjulte optagelser er i mellemtide­n blevet offentligg­jort af TV 2. På baggrund af ovenståend­e foreslås det, at politianme­ldelsen af TV 2 traekkes tilbage,« hedder det i et notat.

Om der herefter skal rejses tiltale mod TV 2’s medarbejde­re, er nu op til Østjylland­s Politi, men politiet har tidligere tilkendegi­vet, at kommunens beslutning kan få betydning for, om politiet vil rejse tiltale.

Hvis politiet vaelger at droppe tiltalen mod TV 2medarbejd­erne, vil der dog formentlig fortsat stå ”Kongsgårde­n” på én sagsmappe hos politiet, for i december oplyste politiet, at et antal Kongsgårde­n-medarbejde­re er sigtet i sagen. Ifølge TV 2 er de sigtet for grov forsømmels­e eller skødesløsh­ed i forbindels­e med arbejdet.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Østjylland­s Politi.

Der er ingen tvivl om, at det fortsat er ulovligt at opsaette skjulte kameraer. PEDER UDENGAARD (S), FORMAND FOR SUNDHEDSOG OMSORGSUDV­ALGET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark