Jyllands-Posten

119 coronasmit­tede isoleret uden for hjemmet

Kommunerne tilbyder isolation på for eksempel et hotel til coronasmit­tede borgere, der ikke kan isolere sig derhjemme. I Aarhus har 119 borgere vaeret isoleret uden for hjemmet.

- METTE MARIE BIRCH BREUNING jpaarhus@jp.dk

Coronasmit­tede borgere i Aarhus Kommune, som ikke har mulighed for at isolere sig sikkert i hjemmet, har siden begyndelse­n af august haft mulighed for at blive isoleret på Hotel Guestapart i Skejby. Siden da har 119 borgere vaeret isoleret uden for hjemmet.

»Vi har ikke haft nogle uger, hvor vi ikke har haft borgere på vores isolations­facilitet,« siger Hanne Linnemann, som er leder for sundhedsst­aben i Aarhus Kommune.

DR har tidligere beskrevet, at kun få danskere frem til den 1. november havde benyttet tilbuddet om at blive isoleret uden for hjemmet.

Ifølge Hanne Linnemann har antallet i Aarhus Kommune varieret meget fra uge til uge. At der i alle ugerne har vaeret borgere i isolation, kan måske tilskrives de mange lejlighede­r, forklarer hun:

»Vi har mange studerende, som bor sammen i mindre lejlighede­r. Det kunne for eksempel vaere tre unge fyre i en lejlighed, hvor det bliver noget bøvl, hvis den ene bliver smittet.«

Andre muligheder?

Aarhus Kommune har omkring 40 isolations­pladser til borgere, der er smittet med coronaviru­s. Størstedel­en af dem findes på hotellet i Skejby, mens de resterende findes i nedlagte kommunale bygninger i Skødstrup.

»Vi vurderer situatione­n hele tiden, så hvis vi kan se, at nu begynder det at spidse til, så har vi også mulighed for at kunne etablere noget mere,« siger Hanne Linnemann.

Bliver man smittet med coronaviru­s, og har man svaert ved at isolere sig derhjemme, for eksempel fordi man bor mange mennesker på få kvadratmet­er, eller fordi man bor med personer, som risikerer at få et svaert sygdomsfor­løb, kan man henvende sig til kommunen. Den har til opgave at vurdere, om man lever op til kriteriern­e for et ophold på en af kommunens facilitete­r.

»Når borgeren ringer til os, har vi en dialog om, hvordan hjemmet er indrettet. Er der mulighed for, at borgeren kan isolere sig i et vaerelse? Har personen adgang til et sommerhus? Eller er der mulighed for, at de familiemed­lemmer, som ikke er smittet, kan flytte et andet sted hen i en midlertidi­g periode? Så vi spørger meget ind til, hvordan borgeren selv taenker, at de kan løse opgaven,« siger Hanne Linnemann og forklarer, at de fleste gerne vil blive derhjemme, og at størstedel­en

Det er ikke sådan, at det er et fedt hotelophol­d. Det er isolation bag en lukket dør, og så bor du derinde. HANNE LINDEMANN, LEDER FOR SUNDHEDSST­ABEN I AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark