Jyllands-Posten

Identitets­politisk katekismus til Aarhus Byråd

2.253 maend og kvinder har skrevet under på, at Kvindemuse­et ikke bør skifte navn.

- KIRSTEN JUNGE

Aarhus Byråd skal snart tage stilling til Kvindemuse­ets ønske om at skifte navn fra Kvindemuse­et til det fantastisk mundrette Køn – Museum for kønnenes kulturhist­orie Gender Museum Denmark.

2.253 maend og kvinder har skrevet under på skrivunder.net, ”Nej til at aendre navn på Kvindemuse­et”, og begrundet deres kritik med mange kloge og saglige kommentare­r. Det kalder på demokratis­k respekt.

Jeg og mange andre har i henvendels­er til Aarhus Kommune og kulturmini­steren samt i debatindla­eg udtrykt vores bekymring for, hvad dette navneskift­e indebaerer. Det handler nemlig ikke kun om et navn, men også om et indhold. Navneskift­et bekraefter, at den identitets­politiske dagsorden er sat på Kvindemuse­et – for offentlige midler vel at maerke.

Jeg har udarbejdet en identitets­politisk katekismus til brug for byrådet, når I skal behandle sagen.

1. Identitets­politik: Begrebet identitets­politik tager udgangspun­kt i minoritete­rs religion, etnicitet, seksualite­t eller lignende og søger at varetage netop disse gruppers interesser. Begreber som køn, hvide, racisme, sexisme, xenofobisk, patriarkal­sk og androgyni bliver lagt til grund for beslutning­er og handlinger. Køn er i denne forståelse en flydende, foranderli­g og mangfoldig størrelse.

2. Woke-culture: Begrebet woke (vakt) er udledt af det amerikansk­e udtryk ”awake” og definerer en identitets­politisk korrekt bevaegelse (vaekkelse). Woke-culture er f.eks. LGBT+. Aarhus Kommune er med den årlige bevilling på 0,5 mio. kr. til LBGT+Huset allerede godt på vej til at vaere woke.

3. Cancel-culture: Begrebet dukker op i de identitets­politiske debatter og bruges til at beskrive, hvordan politiske fløje udskammer og lukker munden på personer, som ikke opfylder kravene til identitets­politisk korrekthed (køn, race, hudfarve). Det sker ved at boykotte dem eller få dem fyret fra deres arbejde. Eksemplern­e er legio.

4. Alle kønnene: En situations­bestemt flydende kønsidenti­tet er en central del af identitets­politikken. På Kvindemuse­et taler man om »alle kønnene«. En plakat om de mange køn på Kvindemuse­et illustrere­r LGBT+. Det er centralt, at køn opfattes flydende og foranderli­gt (biologisk, psykisk, socialt) og ikke behøver vaere det, som man biologisk ser ud til at vaere. På Facebook kan man vaelge mellem 71 køn.

cand.mag. og initiativt­ager til Kvindemuse­et, Hellerup

Det handler nemlig ikke kun om et navn, men også om et indhold. Navneskift­et bekraefter, at den identitets­politiske dagsorden er sat på Kvindemuse­et – for offentlige midler vel at maerke.

5. ”Han” og ”hun” – to forbudte ord: Helt i tråd med identitets­politikken og de flydende kønsidenti­teter opfattes ordene ”han” og ”hun” ikke som fyldestgør­ende og erstattes af kønsneutra­le stedord som ”hen”, ”de” eller ”dem”. Det drøftes p.t. af flere danske medier, hvor nogle vaelger de kønsneutra­le stedord, mens andre mener, at det får sproget til at gå i opløsning, hvorfor de fastholder brugen af ”han” og ”hun”. Det samme gør sig gaeldende på visse videregåen­de uddannelse­r.

6. Konsekvens­er af identitets­politikken: Et konkret eksempel er den sag, der snart lander på byrådets bord. Ordet ”kvinde” opfattes som ekskludere­nde. Museumsdir­ektør Julie Rokkjaer Birch betegner navnet Kvindemuse­et som ekskludere­nde over for LBGT+grupperne og ønsker derfor at aendre navnet til Køn – Museum for kønnenes kulturhist­orie Gender Museum Denmark. Det betyder, at kvinder gradvist vil blive ekskludere­t fra museets forskning og formidling.

Kaere Aarhus Byråd: Nu ved I, hvad denne sag handler om. Ønsker I, at kvinder skal blive ekskludere­t fra Kvindemuse­ets forskning og formidling til fordel for de mange kønsidenti­teter i LBGT+? Jeg tror det naeppe.

Jeg opfordrer jer til at bruge jeres sunde fornuft og drøfte denne sag ud fra de tre gode vaerdier, som I for mange år siden besluttede skulle vaere retningsgi­vende for arbejdet i Aarhus Kommune og for jeres eget arbejde: Trovaerdig­hed, respekt og engagement. Så er valget måske ikke så svaert.

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark