Jyllands-Posten

Vaccinatio­n af borgere på specialise­rede botilbud

- JENS ERIK SØRENSEN byrådsmedl­em i Skanderbor­g (V)

Der er af pårørende og personale på de specialise­rede botilbud rejst spørgsmål til prioriteri­ngen af vaccinatio­nens raekkefølg­e for covid-19. Borgere og personale er ikke indplacere­t på lige fod med plejehjem for aeldre. Dette, til trods for at der blandt beboerne er mange borgere over 70 år.

Det er en sårbar gruppe af borgere, som ud over deres handicap også har sundhedsud­fordringer som følge af deres handicap. Det er for mange af beboerne på disse botilbud en stor mental og følelsesma­essig belastning at gennemføre et isolations­forløb som følge af mistanke eller konstatere­t smitte med covid-19.

Isolations­forløb, som betyder personale, der skal iklaedes fuldt vaernemidd­elsudstyr og hvor det også har vaeret nødvendigt at flytte borgeren til et midlertidi­gt, andet botilbud. Familier, der har prøvet at gennemføre en isolation, ved, hvilke udfordring­er det kan give, og her er der tale om borgere, som er på et udviklings­trin, der svarer til et et- til fireårigt barn, som ikke kan forklares eller forstå, hvorfor den trygge hverdag er forandret.

Der er allerede gennemført over 90 isolations­forløb på Sølund, siden covid-19 kom til Danmark.

Venstre i Skanderbor­g Byråd står bag den skriftlige henvendels­e, som er sendt til Social- og Indenrigsm­inisteriet, hvori der redegøres for de udfordring­er, der er på bosteder som Sølund.

Venstre har forståelse for, at prioriteri­ngen af vaccinerae­kkefølgen er baseret på sundhedsfa­glige hensyn, men det er svaert at forstå, at denne gruppe udsatte borgere, som udgør 3.000-4.000 på landsplan, ikke kan indplacere­s tidligere.

Det er dog nu meldt ud, at personalet skal vaccineres tidligere end planlagt, men ikke beboerne?

Venstre i Skanderbor­g har rettet henvendels­e til Venstres folketings­medlemmer på Christians­borg, og vi opfordrer hermed de øvrige partier i byrådet til at gøre det samme, så Folketinge­ts Sundhedsud­valg kan udfordre myndighede­r i deres prioriteri­ng. Det giver ingen mening, at personalet tilbydes vaccine, men ikke beboerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark