Jyllands-Posten

Et flertal i Folketinge­t vil trodse Kina og have Taiwan genoptaget i WHO

De Radikale og blå blok vil have Taiwan med i Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, igen. Kina er imod. Regeringen er i tvivl. Skal medierne begraense brugen af kommentare­r på Facebook som afsaet for artikler?

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Trods kraftig kinesisk modstand skal Taiwan med i Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, igen.

Det foreslår et flertal i Folketinge­t bestående af blå blok og De Radikale i et beslutning­sforslag, som efter planen skal førstebeha­ndles torsdag. Konkret lyder forslaget, at regeringen sammen med bl.a. USA og Storbritan­nien skal støtte, at Taiwan genindtrae­der som observatør i WHO’s besluttend­e organ, World Health Assembly.

Her sad Taiwan indtil 2016, da Kina fik taiwanerne smidt ud. Kina mener, at Taiwan er en del af Kina.

Venstres udenrigsor­dfører, Michael Aastrup Jensen, ser det som et problem, at man ikke kan bruge Taiwans gode coronaerfa­ringer, »fordi de er udelukket fra det fine selskab«. Samtidig er det nødvendigt at stå imod, når Kina forsøger at »tryne« de små, mener han.

»Kina er desvaerre mere og mere aggressiv. Vi skal traekke en streg i sandet nu,« siger V-ordføreren.

De Radikales udenrigsor­dfører, Martin Lidegaard, siger:

»Taiwan har faktisk interessan­te resultater i bekaempels­en af pandemien, og derfor kan vi heller ikke se nogen som helst grund til, at de ikke skal kunne deltage i WHO, som de også har gjort tidligere.«

Udenrigsmi­nister Jeppe Kofod skriver i en mail, at han støtter observatør­status til Taiwan, men at Danmark fører en ét-Kina-politik og derfor ikke »anerkender Taiwan«. Han foreslår sagen diskuteret på naeste møde i Det Udenrigspo­litiske Naevn. Derfor er det uvist, hvordan regeringen vil forholde sig til forslaget.

Den kinesiske ambassade meddeler skriftligt, at Taiwan »manipulere­r« og søger uafhaengig­hed, og at Folketinge­t ikke har ret til at blande sig i spørgsmåle­t:

»Vi modsaetter os kraftigt enhver handling fra enhver magt, som er imod ét-Kina-princippet, og som blander sig i Kinas interne forhold.«

Taiwans repraesent­ationskont­or i København mener, at WHO skal anerkende, at Taiwan »ikke tilhører Kina«.

Folketinge­t er parat til at traede på en af Kinas ømmeste taeer

 ??  ?? Foto: Carsten Ellegaard
Foto: Carsten Ellegaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark