Jyllands-Posten

Bandeleder­s dom er efter bogen og kan få principiel betydning

Bandeleder­en Shuaib Khans rettighede­r blev ikke kraenket, da han blev udvist. Forsvarsad­vokat er parat til at gå videre med sagen.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Det var ikke i strid med menneskere­ttighedern­e, at bandeleder­en for den nu forbudte bande LTF, Shuaib Khan, for godt to år siden blev udvist af Danmark. Sådan lyder konklusion­en i en dom tirsdag fra Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg.

Khan, der er pakistansk statsborge­r, men født og opvokset i Danmark, blev i november 2018 i Højesteret udvist af Danmark i seks år for at have truet en betjent. Han klagede efterfølge­nde til Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol for at få udvisnings­dommen ophaevet.

Et principiel­t punkt i sagen var, om den ”beskedne” straf var nok til en udvisnings­dom. Højesteret har i sin vurdering også lagt vaegt på Shuaib Khans kriminelle fortid. Herunder risikoen for, at han vil begå personfarl­ig kriminalit­et igen.

Professor i strafferet ved Københavns Universite­t Jørn Vestergaar­d forklarer, at Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol er enig i Højesteret­s vurdering.

»Selv om Khan ikke er idømt en saerlig alvorlig straf i den seneste sag, når domstolen ud fra en helhedsbed­ømmelse frem til, at udvisnings­dommen ikke kraenker hans ret til privatliv og familieliv, selv om han er født og opvokset i Danmark,« siger han.

Institut for Menneskere­ttigheders direktør, Louise Holck, ridser et principiel­t spørgsmål op:

»Skal man se på den samlede kriminalit­et, hvor Shuaib Khan f.eks. samlet har vaeret faengslet i 10 år og på et tidspunkt er blevet dømt for vold med døden til følge, eller skal man alene se på den seneste dom, hvor han blev idømt tre måneders faengsel?«

»Dér siger Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol, at der ikke er nogen minimumsgr­aense i forhold til den seneste dom, og at man i stedet godt kan se på det samlede billede,« lyder det fra direktøren.

Kan man virkelig det?

Louise Holck vurderer, at det fremadrett­et vil få en principiel betydning for udvisnings­sager:

»Den vil få betydning ikke bare i Danmark, men i udvisnings­sager generelt i EU-regi. Det er nyt, at domstolen slår så tydeligt fast, at der ikke er nogen minimumsst­raf i den konkrete sag for at kunne blive udvist.«

Jørn Vestergaar­d mener også, at dommen er vigtig og retningsgi­vende, da spørgsmåle­t ikke er prøvet før.

Han er ikke overrasket over dommen, som han mener er i overensste­mmelse med den linje, som Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol har fulgt i de senere år.

»I lyset af den udvikling, som Menneskere­ttighedsdo­mstolens praksis har gennemgået i de senere år, er danske domstole blevet mindre tilbagehol­dende med udvisninge­r. Domstolens afgørelse bekraefter, at dansk

 ??  ?? Fra 2003 til 2017 har Shuaib Khan fået 13 domme, hvoraf størstedel­en handler om personfarl­ig kriminalit­et. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer
Fra 2003 til 2017 har Shuaib Khan fået 13 domme, hvoraf størstedel­en handler om personfarl­ig kriminalit­et. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark