Jyllands-Posten

Regeringen vil skaffe fingeraftr­yk fra USA

Udlaending­eminister Mattias Tesfaye går i forhandlin­ger med USA om at få adgang til en kaempe database. Det skal hjaelpe i kampen mod asylsnyd.

- BENJAMIN LILLELUND MADS BONDE BROBERG benjamin.lillelund@jp.dk mads.bonde@jp.dk

I et forsøg på at stoppe asylsøgere, der »fusker« med deres identitet, vil den danske regering nu indlede forhandlin­ger med USA om at få adgang til en gigantisk amerikansk database med internatio­nale fingeraftr­yk.

Oplysninge­rne skal i første omgang kun bruges til asylsager, men hvis det går godt, kan samarbejde­t udvides til andre områder.

Der er tale om de amerikansk­e immigratio­nsmyndighe­ders Ident-database med over 260 mio. fingeraftr­yk, oplyser regeringen.

Ifølge udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye er det nødvendigt at finde nye vaerktøjer, fordi menneskesm­uglerne hele tiden bliver dygtigere til at skjule asylsøgern­es sande identitet. Netop folks identitet kan vaere afgørende for, om de kan få asyl eller ej. Kommer de eksempelvi­s fra det krigshaerg­ede land, som de siger, de kommer fra?

»Det giver os mulighed for at styrke kontrollen i asylsystem­et. Vi er i et teknologis­k kapløb med menneskesm­uglere, og vi ser desvaerre folk lyve om deres alder og nationalit­et. Vi ser eksempler på arabere, der siger, de er fra Syrien, men slet ikke kommer derfra. Får vi adgang til databasen, vil vi stå staerkere til at afsløre fusk,« siger Mattias Tesfaye.

»Det er vigtigt for os, at vi har aerlige oplysninge­r om, hvem der står foran os, når vi behandler en asylsag.«

Indledende drøftelser

Der har allerede vaeret indledende, uformelle drøftelser, og de egentlige forhandlin­ger begynder digitalt til februar, håber ministeren. Det er uvist, hvad Danmark skal give amerikaner­ne til gengaeld for adgangen, men Tesfaye har ingen forventnin­g om, »at vi skal betale en masse penge til amerikaner­ne«:

»Jeg tror, USA vil styrke samarbejde­t med de allierede i Vesteuropa for at forhindre illegal immigratio­n. Hvis vi kan vaere et af de første europaeisk­e lande til at indgå en aftale, kan det danne skole for andre lande.«

Men USA giver vel ikke bare adgang uden at få noget til gengaeld?

»Vi har i forvejen et staerkt samarbejde og en faelles interesse i at få kontrol med migratione­n. Deres migration kommer typisk fra Mellemamer­ika,

hvor vores kommer fra Mellemøste­n.«

Udover fingeraftr­yk indeholder databasen også fødselsdat­o, ansigtsfot­o og nationalit­et. Fingeraftr­ykkene havner eksempelvi­s i databasen, hvis man har søgt visum til USA. Men ud fra det, regeringen har fået at vide indtil nu, ligger amerikaner­ne også inde med fingeraftr­yk på folk fra de lande, hvorfra man typisk søger asyl i Danmark.

»Da jeg første gang hørte om det, taenkte jeg, hvad vi overhovede­t kunne bruge en amerikansk database til. Men da jeg fik at vide, at fingeraftr­ykkene også er fra Mellemøste­n,

blev jeg lidt mere interesser­et i det. Vi har en vurdering af, at det vil få en ren praktisk indflydels­e i vores asylsystem,« siger Tesfaye, som tilføjer, at man i forvejen kan søge i en europaeisk database med fingeraftr­yk.

Foreløbigt skal de amerikansk­e fingeraftr­yk kun bruges i asylsager, men bliver det en succes, kan det bruges til øvrige dele af udlaending­efeltet eller andre myndighede­r, siger Mattias Tesfaye:

»Hvis det viser sig at vaere informatio­ner, der faktisk kan bruges, kan der vaere andre myndighede­r, der kunne have interesse i at have adgang til databasen. Det kan f.eks. vaere myndighede­r, der arbejder med sikkerhed i det danske samfund.«

Ifølge Udlaending­e- og Integratio­nsminister­iet kommer ordningen, hvis forhandlin­gerne lykkes, til at foregå på den måde, at Danmark sender et fingeraftr­yk fra en asylsøger til USA for at se, om der er et match. De danske myndighede­r kan dermed umiddelbar­t heller ikke søge i fingeraftr­yk på danskere, der er i databasen, fordi de på et tidspunkt er rejst til USA. Det er ikke en smutvej til at få danskeres fingeraftr­yk på uretmaessi­g vis, fastslår Tesfaye.

Skepsis fra støttepart­i

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund, finder initiative­t »bekymrende«. Hun pointerer, at det i forvejen »er ret svaert at få asyl«, og frygter, at man vil afvise for mange mennesker og sende dem tilbage til krig i hjemlandet.

»Min første tanke er, at der må vaere et retssikker­hedsmaessi­gt problem. Mange flygtninge kender ikke deres fødselsdat­o, og skal de så have afslag på asyl, fordi de er kommet til at sige noget forkert? Jeg skal have et meget godt argument for, at det skal ske,« siger hun og advarer mod, at regeringen i forhandlin­gerne giver USA adgang til danske fingeraftr­yk.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra den amerikansk­e ambassade.

 ??  ?? »Vi er i et teknologis­k kapløb med menneskesm­uglere,« siger udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye. Arkivfoto: Martin Lehmann
»Vi er i et teknologis­k kapløb med menneskesm­uglere,« siger udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark