Jyllands-Posten

Folketinge­t er parat til at traede på en af Kinas ømmeste taeer

Med et nyt forslag om Taiwan i WHO går et dansk politisk flertal ind på et område, som er en »absolut kerneinter­esse« for Kina, forklarer en ekspert. Kina vil kun acceptere Taiwan i WHO, hvis landets regering er mere Kina-venlig.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Sidste år gik et klip fra et noget specielt interview verden rundt.

Bruce Aylward, en højtståend­e seniorrådg­iver og virusekspe­rt fra Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, blev interviewe­t af en journalist fra Hongkong. Det foregik virtuelt.

Journalist­en, Yvonne Tong, spurgte ham, om WHO ville genovervej­e Taiwans medlemskab. Et medlemskab, som Kina er kraftig modstander af, fordi kineserne ser Taiwan som en del af et samlet Kina. Bruce Aylward svarede ikke på spørgsmåle­t. Faktisk sagde han slet ingenting. Der var tavshed.

»Hallo?« prøvede journalist­en.

»Beklager, jeg kunne ikke høre dit spørgsmål, Yvonne,« svarede Bruce Aylward. »Okay, lad mig gentage spørgsmåle­t.«

»Nej, det er okay. Lad os gå videre til et andet spørgsmål,« kom det fra Bruce Aylward, som måske alligevel godt havde hørt, at det handlede om Taiwan.

»Jeg er faktisk interesser­et i også at tale om Taiwan,« prøvede journalist­en.

Men så afbrød Bruce Aylward forbindels­en. Og bagefter sagde han, at der havde vaeret talt nok om emnet.

Episoden illustrere­r, hvor delikat spørgsmåle­t om Taiwan i WHO er. Og det er lige praecis det spørgsmål, som et flertal bestående af de borgerlige partier og Det Radikale Venstre nu vil gå direkte ind i – til protester fra den kinesiske ambassade i København.

Partierne er gået sammen om et beslutning­sforslag, der skal lukke Taiwan ind i WHO via en plads som observatør i World Health Assembly. Det er den forsamling, der leder WHO.

Forslaget kommer, mens forholdet mellem Danmark og Kina i forvejen er i den mindre rosenrøde ende. Kort før jul vedtog et stort flertal i Folketinge­t en mere Kinakritis­k linje, hvilket den kinesiske ambassade prompte reagerede på. Der har også vaeret kinesisk og Hongkong-kinesisk kritik i sagen om demokratif­orkaempere­n Ted Hui fra Hongkong, som danske politikere hjalp med at skaffe udrejsetil­ladelse til via en invitation til et besøg i Danmark.

Ted Hui benyttede besøget til at gå i eksil i

Vesten og er nu i England med sin familie.

Med forslaget om Taiwan i WHO bliver der trådt på en af Kinas allerømmes­te taeer.

»Kina ser Taiwan som en absolut kerneinter­esse. I Beijings perspektiv er Taiwan en del af Kina, og strategien er derfor at isolere Taiwan mest muligt internatio­nalt ved eksempelvi­s at holde Taiwan ude af internatio­nale fora,« forklarer Andreas Bøje Forsby, forsker og Kina-ekspert ved Københavns Universite­t.

Han bemaerker, at der ikke er enighed i EU om linjen over for Kina.

»I stedet for at afvente en faelles EU-linje kan det vaere oplagt at finde sammen med en koalition af ligesinded­e lande i visse spørgsmål, som eksempelvi­s forholdet til Taiwan,« siger han.

Ambassade: Kun ét Kina i hele verden

Danmark er dog ikke alene om at stramme Kina-kursen.

»Vi befinder os i en periode, hvor kritikken af Kina vokser stødt. USA fører an sammen med de andre angelsaksi­ske lande, ofte i faellesska­b med Japan, Tyskland, Sverige og flere andre europaeisk­e lande,« forklarer Andreas Bøje Forsby.

I lighed med Danmark har USA ikke formelt anerkendt Taiwan som selvstaend­igt land. Men her i de sidste uger af Trumpreger­ingens tid ved magten har den styrket forholdet til Taiwan, bl.a. ved at forbedre muligheder­ne for, at de to landes officielle repraesent­anter kan besøge hinanden, fortaeller Andreas Bøje Forsby.

Den kinesiske ambassade i København er imod forslaget fra blå blok og De

Radikale.

»Der er kun ét Kina i verden, regeringen for Folkerepub­likken Kina er den eneste legale regering, som repraesent­erer hele Kina, og Taiwan er en umistelig del af Kinas territoriu­m,« lyder det i en skriftlig kommentar.

Her står også, at Taiwans regering manipulere­r som en del af en plan om at få en mere uafhaengig­hed status, og at Taiwan har fået tilsendt 240 ”notifikati­oner” med informatio­n om covid-19 fra Kina.

I perioden 2009-2016 havde

Taiwan med Kinas samtykke observatør­plads i WHO-forsamling­en. Dog med navnet

”Kinesisk Taipei” efter hovedstade­n på Taiwan. Dengang var

Taiwan ledet af Kuomintang­partiet, som var relativt samarbejds­villig over for Kina. Men i

2016 vandt et mere Kina-kritisk parti valget i Taiwan, og så skulle taiwanerne ud af WHO.

»Siden Det Demokratis­ke Progressiv­e Parti kom til magten, har det hårdnakket holdt fast i separatist-holdningen om ”taiwansk uafhaengig­hed” og afvist at anerkende, at begge dele af Taiwanstra­edet tilhører det ene, samme Kina. Som et resultat heraf ophørte det politiske fundament for, at Taiwan-regionen kunne deltage i WHO, med at eksistere,« skriver ambassaden.

Taiwan: Vi kunne bidrage mod covid-19

Taiwans repraesent­ationskont­or i København forklarer, at Taiwan i 2003 var hårdt ramt af sygdommen sars og derfor var velforbere­dt på covid-19. Man ville gerne dele sin viden med WHO, hvis man kunne.

»Taiwan er helt i front, når det gaelder global bekaempels­e af nye virusser, og har et højt avanceret og omfattende medicinsk og epidemisk forebyggel­sessystem, der kan bidrage specifikt i kampen mod epidemien,« lyder det fra repraesent­ationskont­oret, som tilføjer, at Taiwan er »ekskludere­t fra WHO og alle dets konference­r og sundhedsin­itiativer«.

Netop muligheden for at traekke på Taiwans gode erfaringer er en stor del af begrundels­en for beslutning­sforslaget. Forslagsst­illerne er godt klar over, at kineserne kan føle sig trådt over taeerne. Men Venstres udenrigsor­dfører, Michael Aastrup Jensen, haefter sig ved, at Danmark ikke står alene. Bl.a. ønsker USA, Storbritan­nien og Tyskland også Taiwan med i WHO-arbejdet.

»Det bliver svaert for Kina at lave gengaeldel­se mod Danmark, for så skal man også lave gengaeldel­se mod alle de andre lande.«

Der er sikkert nogen, der vil taenke, at man skal lade andre lande føre den kamp. Hvad er dit svar til dem, der synes, at det er unødvendig­t eller for risikabelt at gå i gang med sådan noget?

»Vi skal ikke glemme, at vi også selv er et lille land. Vi er markant mindre, end Taiwan-området er. Så hvis der ikke er nogen, der står vagt om, hvad der er ret og forkert, så kunne vi også blive trynet. Vi er nødsaget til engang imellem at give lidt igen.«

Det er naeppe realistisk med en faelles EU-linje i spørgsmåle­t om Taiwan og WHO, mener Aastrup Jensen.

»Problemet er desvaerre, at der er nogle sydøsteuro­paeiske lande, der har for stort økonomisk engagement med Kina, som gør, at det er rigtigt, rigtigt svaert for dem at vaere med på sådan en dagsorden,« siger han og understreg­er, at forslaget ikke giver Taiwan status som et land.

»Jeg siger ikke, at vi nu skal til at anerkende Taiwan som land. Men jeg siger stille og roligt, at vi skal anerkende Taiwan som et område ligesom Palaestina, der også har observatør­status i WHO,« siger Venstre

I Beijings perspektiv er Taiwan en del af Kina, og strategien er derfor at isolere Taiwan mest muligt internatio­nalt ved eksempelvi­s at holde Taiwan ude af internatio­nale fora. ANDREAS BØJE FORSBY, KINA-EKSPERT, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark