Jyllands-Posten

Eksperter er åbne overfor vaccinepas

Ifølge to eksperter vil et vaccinepas vaere forsvarlig­t under de rette betingelse­r.

- MATIAS SEIDELIN KLAUS DOHM matias.seidelin@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Er det sundhedsma­essigt forsvarlig­t at fremskynde genåbninge­n af Danmark ved at lade danskere med et vaccinepas få adgang til konference­r, sportsbegi­venheder og musikarran­gementer?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at både store erhvervsor­ganisation­er, sportsklub­ber og en musikfesti­val som Smukfest i Skanderbor­g presser på for at få politikern­e til at give den mulighed. AEldre- og Sundhedsmi­nisteriet har samtidig meldt ud, at passet kan blive en realitet primo 2021.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi ved Syddansk Universite­t, kan godt i en overgangsf­ase se for sig, at vaccinepas­set kan vaere med til genåbne visse dele af samfundet hurtigere.

»Det kan godt vaere, at adgang i første omgang skal bero på en test. Men vaccinatio­nsbeviset vil jo i stigende grad erstatte testen, og jeg tror sådan set ikke, at jeg vil vaere nervøs for at sige, at et vaccinatio­nsbevis også er en god dokumentat­ion for, at risikoen for at bringe smitte videre ikke er saerlig stor,« siger han.

Professore­n understreg­er, at der endnu vil gå et par måneder før større dele af befolkning­en er vaccineret for anden gang – samt at der endnu ikke er 100 pct. sikkerhed for, hvorvidt en vaccineret person kan viderebrin­ge smitten, fordi virus godt kan sidde i svaelget:

»Risikoen er nok ikke saerlig stor. Men man skal vaere opmaerksom på, at det er to stik, der giver den fuldgyldig­e daekning, og så er vi et par måneder laengere fremme.«

Kan ikke smitte hinanden

Professor Rune Hartmann, Institut for Molekylaer­biologi og Genetik, center for Strukturel Biologi, ved Aarhus Universite­t er enig.

»Hvis man kun lukker folk, der er vaccinered­e, ind til en stor festival, vil det vaere sundhedsma­essigt forsvarlig­t. For selv om de smitter hinanden, er de jo vaccineret sådan, at de ikke får sygdommen. Smitten falder så at sige på den kolde jord, uden at det betyder noget,« siger professore­n.

Han ville dog vaere mere forsigtig med kun at anvende en kviktest til formålet.

»Kviktest giver nemlig slet ikke samme sikkerhed som en vaccine,« siger han.

Pres fra organisati­oner

Tirsdag i Jyllands-Posten sagde store erhvervsor­ganisation­er som Dansk Industri og Horesta, at det haster med, at politikern­e tager stilling til, hvordan vaccinepas­set skal i anvendelse, så erhvervsli­vet får mulighed for at forberede sig på det.

Ønsket om at åbne dørene er så stor, at Divisionsf­oreningen i fodbold, Dansk Live, der er interesseo­rganisatio­nen for festivaler og spillested­er, Horesta og Dansk Erhverv er gået sammen om et projekt, der skal gøre det muligt i 2021 og frem til, en effektiv vaccine mod covid-19 er udbredt, at gennemføre større begivenhed­er med mange mennesker på baggrund af screening

Smitten falder så at sige på den kolde jord, uden at det betyder noget. RUNE HARTMANN, PROFESSOR

med antigentes­ts.

Men på Christians­borg er der stor uenighed om spørgsmåle­t om vaccinepas. Mens De Konservati­ve taler varmt for at tage det i brug ved kulturarra­ngementer, advarer Enhedslist­en f.eks. imod at give saerlige fordele til folk, der er blevet vaccineret, fordi det ifølge partiet kan give et A- og et B-hold i samfundet.

Venstre har ikke taget stilling til spørgsmåle­t. Det samme gaelder Socialdemo­kratiet, oplyser partiets sundhedsor­dfører, Rasmus Horn Langhoff, i en sms.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra aeldre- og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke. Fra ministerie­t er meldingen, at regeringen vil vente med en udmelding på, hvad et vaccinepas skal bruges til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark