Jyllands-Posten

Vaccinatio­ner rykker ud lokalt, for at så mange aeldre som muligt lader sig stikke

Lang vej til store og centrale vaccinatio­nssteder får aeldre til at fravaelge vaccinatio­n. Derfor aendrer regionerne nu politik og flytter vaccinatio­nssteder ud lokalt.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Jeg kan naesten spytte derover, så det er da en stor lettelse, at jeg kan blive vaccineret i vores idraetscen­ter i stedet for en lang tur på landevejen.«

Reaktionen kommer fra den 75-årige Marianne Birgitte Søndergaar­d Nielsen, som er kørestolsb­ruger og hjemmehjae­lpsmodtage­r og blandt de hjemmeboen­de aeldre, som står for tur til en vaccinatio­n mod covid-19.

»Jeg ved ikke, om jeg ligefrem ville fravaelge vaccinatio­n, hvis jeg skulle til Aalborg, men den her løsning gør det meget lettere,« siger hun, der bor i Skørping og bliver en af de første lokale, der onsdag tager en ny decentral vaccinatio­nsmodel i brug i Region Nordjyllan­d.

I stedet for tre centrale vaccinatio­nscentre har regionen nemlig sadlet om, fortaeller regionsfor­mand Ulla Astman (S).

»Det er vores erfaring, at mange i denne målgruppe ikke kan overskue at skulle køre langt – ofte skal de jo med bus eller taxa, og det giver bekymring. Så fravaelger de aeldre vaccinatio­nen. Det er meget uheldigt, fordi netop denne gruppe risikerer allermest ved at blive smittet,« siger hun.

Regionen indretter 22 lokale vaccinatio­nssteder, så alle nordjyske kommuner er daekket – store kommuner med flere lokalitete­r.

Ifølge Ulla Astman, der samtidig er naestforma­nd i Danske Regioner, har de fire øvrige regioner gjort sig tilsvarend­e erfaringer og er i gang med at rulle tilbuddet om vaccinatio­n taettere på de aeldre borgere.

Lokal model breder sig

»Overalt er regioner og kommuner i fuld gang med at indrette en mere lokal model for at komme borgerne i møde. Allerbedst ville det naturligvi­s vaere, hvis vi kunne komme i de mest udsatte borgeres eget hjem, men det kan ikke lade sig gøre med den skrøbelige vaccine, ,« siger hun, der regner med, at de lokale tilbud fortsaette­r – også når de aeldste og mindst mobile aeldre har fået de to forebyggen­de stik.

I Skørping Idraetscen­ter, som laegger lokaler til et nyt lokalt vaccinatio­nscenter, har det ifølge Charlotte Larsen, direktør for Center Sundhed, ikke vaeret nødvendigt med den store ommøblerin­g for at indrette lokaler til vaccinatio­n.

»Vi har tidligere brugt lokalerne til at teste for corona, når den mobile testenhed kommer en gang om ugen, så tilgaengel­igheden er i orden,« siger hun, der er saerdeles tilfreds med det nye lokale tilbud.

»Vi startede med at sende aeldre til det centrale vaccinatio­nscenter i Aalborg, men det er slet ikke indrettet til målgruppen af svaekkede og sårbare aeldre. Det er indrettet til selvhjulpn­e mennesker, så vi har oplevet, at nogle af de aeldre simpelthen ikke magtede det, og de måtte vende om og køre hjem. Det dur jo ikke,« som hun siger.

I øjeblikket er kommunens medarbejde­re i gang med at kontakte de hjemmeboen­de aeldre og sørge for, at de får booket en tid, samtidig med at de får tilbud om hjaelp til transport.

Hos AEldre Sagen er der stor begejstrin­g for initiative­t i Region Nordjyllan­d.

»Vi synes virkelig, det er positivt, at man har valgt at rykke vaccinerne langt taettere på borgerne og dermed tage højde for nogle af de udfordring­er, som netop denne gruppe af aeldre hjemmehjae­lpsmodtage­re har. De er ikke saerligt mobile og har stort behov for støtte og hjaelp fra kommunen, også til at blive vaccineret,« siger Rikke Hamfeldt, seniorkons­ulent i AEldre Sagen. Organisati­onen ser gerne den slags ordninger med mange lokale og decentrale vaccinatio­nssteder udbredt til hele landet – for det at blive vaccineret lokalt gør det til en mere tryg proces og mindre opslidende for de aeldre, påpeger Rikke Hamfeldt.

Lettere for pårørende

»Disse aeldre kan ikke lige selv tage bilen eller bussen hen til et regionalt vaccinatio­nscenter i en helt anden kommune, og hvis ikke de har pårørende, skal kommunerne jo alligevel ind og hjaelpe. Lige netop for denne målgruppe og andre udsatte aeldre er det vigtigt at blive vaccineret så taet på eget hjem som muligt – det giver også pårørende bedre mulighed for at hjaelpe,« siger Rikke Hamfeldt.

I forbindels­e med de seneste ugers vaccinatio­n af plejehjems­beboerne på plejecentr­ene var det kommunerne, der håndterede processen.

Det forløb fint, og kommunerne var godt forberedte, lyder det.

»Mange i gruppen af aeldre hjemmehjae­lpsmodtage­re, som nu står over for vaccinatio­n, er lige så sårbare og udsatte som plejehjems­beboere, og vi ser gerne samme håndholdte og lignende proces for denne gruppe af borgere,« siger Rikke Hamfeldt.

Ifølge professor Jan Pravsgaard Christense­n, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi på Københavns Universite­t, er udflytning­en af vaccinatio­nsmulighed­er en både fornuftig og god idé.

»Det vigtigste er at få så høj daekningsg­rad, når det gaelder vaccinatio­ner, som muligt, og man har jo håndteret det at vaccinere lokalt på landets plejehjem på udmaerket vis, og så kan det da også lade sig gøre at komme på taettere på borgerne,« siger han.

For højt kontakttal

Antallet af nye smittede med covid-19 slår ikke nye rekorder i øjeblikket – 1.076 er testet positive, 112 covid-patienter har haft behov for en sygehussen­g det seneste døgn, og det samlede antal indlagte er på 917. Yderligere 26 er døde med coronaviru­s i kroppen, viser tirsdagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

Kontakttal­let, som viser epidemiens udvikling, er faldet en smule fra 1 til 0,9, som tegn på at epidemien er en smule aftagende. Men ifølge sundhedsmi­nister Magnus Heunickes meddelelse på Twitter er faldet langtfra stort nok, når sundhedsva­esenet kan se frem til, at en engelsk og meget smitsom mutation vinder frem i Danmark i de kommende uger.

At kontakttal­let ikke falder mere, er ifølge Jan Pravsgaard Christense­n ikke nødvendigv­is grund til at slå rød alarm, fordi tallet daekker den seneste uge.

»Forhåbentl­ig er vi ved at vaere over toppen, når det gaelder nye smittede og indlagte, men det er meget vigtigt at fastholde restriktio­nerne i hvert fald et par uger, hvis vi skal have kontakttal­let ned og vaere tilstraekk­eligt godt forberedt på den engelske variant,« siger professore­n.

 ??  ?? Sprøjterne til at vaccinere hjemmeboen­de aeldre er ved at blive gjort klar. Tidligere har plejehjems­beboere vaeret gennem vaccinatio­nsturen – her er det sygeplejer­ske Karina Thorsteins­son, som er en del af Region Hovedstade­ns team.
Arkivfoto: Stine Bidstrup
Sprøjterne til at vaccinere hjemmeboen­de aeldre er ved at blive gjort klar. Tidligere har plejehjems­beboere vaeret gennem vaccinatio­nsturen – her er det sygeplejer­ske Karina Thorsteins­son, som er en del af Region Hovedstade­ns team. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark