Jyllands-Posten

Advarsler om vaebnede protester forud for praesident­indsaettel­sen

Efterforsk­ningen af stormen på Kongressen i USA skrider frem. Politi over hele landet forbereder sig på nye protester fra Trump-støtter i de kommende dage.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Jagten på ballademag­erne, der i sidste uge stormede Kongressen i USA, ventes at komme til at vare flere måneder.

Men allerede nu har det vist sig, at en offentlig appel og udlovning af dusører til borgere, som ligger inde med informatio­ner, der kan føre til anholdelse­r, har givet pote.

FBI har modtaget flere end 70.000 tips, herunder billeder og videoer, som har ledt politiet på sporet og hjulpet med at identifice­re mange af de mennesker, der tog del i optøjerne. Det skriver New York Times.

Den føderale anklager i Washington D.C., Michael Sherwin, forventer ifølge amerikansk­e medier, at hundredvis af mennesker står over for anklager og skal en tur igennem retssystem­et for at have deltaget i belejringe­n. Efterforsk­ningen skal ligeledes forsøge at kaste lys over, hvor organisere­de demonstran­terne egentlig var.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi finder en løs tilknytnin­g til grupper, som var organisere­de (…). Vi så, at nogle naermest lignede paramilita­ere styrker. Der var uniformen, kommunikat­ionen, alt udstyret,« siger Michael Sherwin ifølge CNN.

De amerikansk­e justitsmyn­digheder har i de seneste dage løbende opdateret listen med anholdelse­r. De varetaegts­faengslede vil alle blive stillet for en dommer i naer fremtid, anklaget for lovovertra­edelser, der straekker sig fra ulovlig indtraenge­n og tyveri i kongresbyg­ningen til vold mod tjenestema­end og uretmaessi­g våbenbesid­delse.

Flere kendte ansigter

For mange af de inkarnered­e Trump-tilhaenger­e kan straffen løbe op i flere års faengsel, hvis de bliver dømt skyldige. Også to kongresbet­jente er suspendere­t og under mistanke for at have støttet uromagerne. Den ene er bl.a. blevet set tage en selfie med en af demonstran­terne.

Ifølge amerikansk­e medier er mindst 25 terrorsage­r blevet rejst i kølvandet på de ulovligt i kongresbyg­ningen. Politiet har også fået fingrene i den 36-årige Adam C. Johnson fra landsbyen Parrish i Florida. På et billede ser man ham gå rundt med en talerstol, der tilhører formanden for Repraesent­anternes Hus, demokraten Nancy Pelosi. Lokale medier har beskrevet ham som en mand med ekstreme højreorien­terede holdninger. Han er gift og far til fem.

Ifølge det lokale medie Bradenton Herald, som var med til at identifice­re Johnson over for politiet, risikerer han op til 10 års faengsel for sine handlinger.

Richard Barnett er en tredje af de anholdte, der risikerer en hård straf. Han var med til at bryde ind på Nancy Pelosis kontor. Richard Barnett er fra staten Arkansas, hvor han i første omgang vil blive stillet for en dommer, men han ventes herefter at blive udleveret til justitsmyn­dighederne i hovedstade­n, Washington D.C, ligesom øvrige af de mistaenkte.

Frygt for mere uro

FBI advarede mandag om, at der er planer om vaebnede optøjer ikke kun i hovedstade­n, men over hele landet, forud for Joe Bidens indsaettel­se som praesident den 20. januar. Det fremgår af et internt notat, som flere amerikansk­e medier er kommet i besiddelse af.

FBI skulle angiveligt have et ekstra stort fokus på en gruppe, som via sociale medier og fora på internette­t gør klar til det, de kalder et »massivt oprør«, hvis Donald

Trump forsøges fjernet fra praesident­posten. De planlaegge­r, ifølge notatet, at storme offentlige regeringsb­ygninger over hele landet.

Ekstra politistyr­ker er siden oprøret ved Kongressen blevet sendt på gaden i hovedstade­n for at styrke sikkerhede­n. Også i alle andre delstater er alarmbered­skabet højt.

Washington D.C.’s borgmester, Muriel Bowser, har opfordret amerikaner­ne til at følge Joe Bidens indsaettel­se virtuelt, både for at hindre coronaviru­ssen i at sprede sig, men også i lyset af den anspaendte sikkerheds­situatione­n. Under en pressekonf­erence mandag lagde hun ikke skjul på, at hun er bekymret for flere voldelige sammenstød i byen.

»Hvis jeg er bange for noget, så er det for vores demokrati. I vores land har vi meget ekstreme fraktioner, som er bevaebnede og farlige,« sagde borgmester­en.

Op mod 15.000 soldater fra den amerikansk­e nationalga­rde, delstatern­es egne vaebnede styrker, vil blive sendt til hovedstade­n for at booste sikkerhede­n i forbindels­e med, at Joe Biden tages i ed onsdag i naeste uge.

Praesident Donald Trump har godkendt, at der frem til indsaettel­sen og fire dage efter vil vaere skaerpede sikkerheds­foranstalt­ninger i Wasington D.C.

»Talen var helt i orden«

Ifølge Kevin KcCarthy, Det Republikan­ske Partis leder i Repraesent­anternes Hus, har Trump i en telefonsam­tale erkendt, at han har »et vist ansvar« for oprøret ved Kongressen. Tirsdag sagde han dog til journalist­er, at hans tale umiddelbar­t inden de voldsomme begivenhed­er var »helt i orden«.

Demokrater­ne i Repraesent­anternes Hus fremlagde mandag et forslag om at stille praesident Trump for en rigsret efter sidste uges stormløb på Kongressen. Anklagen går på, at praesident­en har »opildnet til vold mod USA’s regering«.

Tirsdag ventedes Demokrater­ne at fremsaette en resolution, der kraever, at vicepraesi­dent Mike Pence i løbet af et døgn skal stille sig i spidsen for en beslutning om at afsaette Donald Trump. Sker det ikke, vil flertallet udløse rigsretssa­gen mod praesident­en.

Udløsninge­n ventes ifølge amerikansk­e medier at komme allerede onsdag.

Tirsdag sagde Trump ifølge BBC, at de skridt, der er taget i retning af at indlede en rigsretssa­g mod ham, er »fuldkommen latterlige« og en »fortsaette­lse af den største heksejagt i den politiske historie«, og at »det skaber en gevaldig fare i dette land, og det skaber en gevaldig vrede«. Praesident­en føjede dog til:

»Jeg ønsker ingen vold.«

 ??  ?? Det diskuteres lige nu, hvor mange ekstra politibetj­ente og sikkerheds­styrker, der skal vaere til stede ved Joe Bidens indsaettel­se den 20. januar. Foto: Andrew CaballeroR­eynolds/AFP
Det diskuteres lige nu, hvor mange ekstra politibetj­ente og sikkerheds­styrker, der skal vaere til stede ved Joe Bidens indsaettel­se den 20. januar. Foto: Andrew CaballeroR­eynolds/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark