Jyllands-Posten

I Londons vaerst ramte bydel er tusindvis smittet med covid-19

Coronaudbr­uddet har fået Londons borgmester til at erklaere nødtilstan­d. I den østlige del af hovedstade­n stiger smittetall­et konstant. Sundhedsmy­ndighedern­e advarer om, at der vil ske unødvendig­e dødsfald. Presset på sygehusene er enormt.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Vincenzo di Bello skal lige have en lille rygepause bag det lille Heathway Shoppingce­nter. Mens han kigger ned mod vejen med de klassiske toetagers, røde og slidte murstensra­ekkehuse, hvor der er tomt for mennesker, så langt øjet raekker, forklarer han, at det har vaeret en voldsom tid.

»Det har vaeret nogle slemme uger, men det er som om, at folk herude nu er begyndt at forstå, at det er alvorligt, og det er som om, at de er begyndt at følge reglerne,« siger han.

Hans gule vest med Barking & Dagenhamlo­goet på brystet signalerer, at han arbejder for kommunen. Han er en af otte såkaldte covid marshals i bydelen her i det østlige London. Titlen har han haft siden november, men han har arbejdet i bydelen med rådgivning og støtte til lokalbefol­kningen, siden coronaviru­ssen for alvor brød ud i foråret 2020.

Vincenzo di Bello skal om lidt en tur ind i Heathway Shopping-centeret, hvor han sikrer sig, at alle baerer de obligatori­ske ansigtsmas­ker, at butikkerne f.eks. stiller håndsprit frem, han svarer på spørgsmål, hvis nogle vil vide noget om f.eks., hvor de kan få corona-tests. Eller at der er den rette afstand mellem kunder, når de står i kø foran eller i butikkerne.

Foran posthuset fortaeller et skilt på adskillige sprog, hvordan køen skal organisere­s, og det ser ud til at virke. De fleste holder i hvert fald afstanden på et par meter, og mens englaender­ne er kendte for at udveksle høflighede­r med hinanden – også over for fremmede – står alle med mundbind tavse i posthus-køen.

»De fleste tager godt imod os, og de fleste hører på vores råd. Det er vigtigt for at beskytte de svageste, og det er absolut nødvendigt i øjeblikket,« siger Vincenzo di Bello, der i november oplevede en langt mere afslappet attitude til hele coronasitu­ationen.

Ekstreme tal

Barking og Dagenham er ekstremt hårdt ramt af den nuvaerende corona-situation i Storbritan­nien, hvor den saerlige britiske og meget smitsomme variant af covid-19 har ramt hele kongeriget. Den seneste opgørelse viser, at 593,2 pr. 100.000 indbyggere er smittet af virussen i hele Storbritan­nien.

For London er tallet 1.052. Men i Barking og Dagenham er tallet 1.615. Reelt vurderes det, at en af 20 i London er smittet – i Barking og Dagenham er det en af 15.

Tallene for Barking og Dagenham er 80 gange så mange, som de 20 pr. 100.000, som et land skulle vaere ramt af, da den britiske regering i sommer indførte indrejsere­striktione­r for fly fra visse lande.

Det er laenge siden.

Den seneste uge er der i gennemsnit konstatere­t 57.851 nye covid-19 tilfaelde i Storbritan­nien dagligt. Flere end 32.000 er indlagt på hospitaler­ne, og i London indlaegges hver dag op mod 1.000 mennesker. Det svarer til – for at finde pladser nok –at der skal bygges et helt nyt hospital på størrelse med det berømte St. Thomas-sygehus, der har 840 sengeplads­er. Da virussen toppede i foråret 2020 var der samlet 18.000 indlagte med coronaviru­s i Storbritan­nien.

Londons borgmester Sadiq Khan erklaerede før weekenden en såkaldt major incident – nødtilstan­d – i hovedstade­n. Den slags krisemeldi­nger gives, når situatione­n er ude af kontrol.

Og situatione­n er ekstremt alvorlig.

Unødvendig­e dødsfald

De mange indlaeggel­ser er af sundhedsmy­ndighedern­e kaldt den »vaerste krise i nyere tid«.

I øjeblikket kan der vaere timelange ventetider på at få en ambulance med udrykning. Når ambulancer­ne når frem til sygehusene holder de i kø, fordi der ikke er sengeplads­er og personale til at tage sig af dem. Helt akutte patienter bliver behandlet på parkerings­pladserne. Politiet er udkommande­ret til at køre nogle af ambulancer­ne, fordi der ikke er ambulancep­ersonale nok.

Inde på hospitaler­ne er sengeplads­erne fyldt mere eller mindre op. Et par steder i hovedstade­n meldes der om mangel på ilt til de alvorligst syge patienter, og på f.eks. Royal Hospital i Whitechape­l har ledelsen åbent meddelt, at sygehuset ikke laengere kan behandle andre end coronapati­enter med den saedvanlig­e og af borgerne forventede rimelige medicinske standard.

Og så har det end ikke toppet endnu. Det såkaldte peak i den nuvaerende bølge ventes først i løbet af de kommende to uger. Måske skal man helt frem til februar.

Chefen for den engelske sundhedsst­yrelse, Chris Witty, har de seneste dage advaret kraftigt om, at ikke-coronapati­enter, hvis liv kunne reddes, formentlig vil dø den kommende tid. Derfor opfordrer han – og regeringen i øvrigt – alle briter til at følge de skrappe regler for den nuvaerende nedlukning, der blev indført i begyndelse­n af året.

»Hvis det fortsaette­r har hospitaler­ne ikke plads til at tage sig af akutpatien­ter. Selv på intensivaf­delingerne vil antallet af patienter i forhold til personale vaere uacceptabe­lt, og det vil uundgåelig­t føre til ikke-nødvendige dødsfald,« har Chris Witty gentaget det seneste par døgn.

Politiet er blevet bedt om at slå hårdere ned på folk, der ikke overholder de ellers strenge restriktio­ner, der er indført. Selv om nedlukning­en af landet er markant, overvejer regeringen yderligere tiltag.

Da den første coronabølg­e ramte Storbritan­nien i foråret, blev der etableret et nødsygehus med plads til 4.000 patienter taet på London City Airport. Men som situatione­n er i øjeblikket, er der ikke personale til at bemande det. I stedet er det nu åbnet som et af syv massevacci­nationscen­tre, der er fordelt over hele kongeriget.

I det, som premiermin­ister Boris Johnson mandag kaldte »et kapløb med tiden,« skal der vaccineres naesten 15 mio. af de mest sårbare personer inden midten af februar.

Det er håbet, at det kan knaekke smitten og løsne grebet om hospitaler­ne.

En af de sårbare er Sherry Rose fra Dagenham. Hun har i 2020 vaeret indlagt og i behandling for brystkraef­t. Hun har oplevet fyldte, omend ikke kaotiske hospitaler – senest lige før jul.

»Jeg tror, at jeg har vaeret heldig ved at vaere indlagt lige før coronaen brød ud i foråret – og så igen, mens det ikke var så slemt

Det positive er, at det ikke kan blive vaerre. Så må det jo gå fremad. VINCENZO DI BELLO, COVID-MARSHALL, DAGENHAM

som nu, i hvert fald ikke for mig, i december. Godt det ikke var nu,« siger hun, og viser et sår på hånden efter et drop.

Sherry Rose forklarer også, at de er fem om at dele et køkken på hendes arbejde, men at de spiser frokost og drikker kaffe hver for sig. Bare i et forsøg på at beskytte sig.

Dagenham – et fattigt område

Vejene omkring Dagenham Heathwayun­dergrundss­tationen er praeget af udlejnings­raekkehuse – nogle i god stand, andre ramponered­e. Da området i det østlige London blev udbygget i 1920’erne, blev det kaldt det største sociale boligbygge­ri i verden. Selv for en blaesende januardag, er der relativt tomt. Det siger Ali B., der sidder på en stol og stirrer tomt ud i luften i sin grillbar, der slet og ret hedder ”Best Fish Bar.”

»Der plejer at vaere travlt her ved frokosttid, men vi har slet ingen kunder. Mange er bekymrede for sygdommen, og så bliver de derhjemme. Jeg skal nok klare mig igennem, men det er ikke godt for forretning­en,« siger han.

Uden for ”Best Fish Bar” er coronakris­en tydelig. Butik efter butik har lukket. Der er kun ganske få mennesker på gaden. De, der holder åbent, fortaeller om befolkning­ssammensta­eningen i Barking og Dagenham;

den nigeriansk­e take-away, det rumaenske supermarke­d, flere halalslagt­ere, en pantelåner og adskillige små grønthandl­ere, der saelger eksotisk frugt og grønt.

Omkring en femtedel af de 211.000 indbyggere i Barking og Dagenham er ikke af britisk afstamning. London er delt op i 32 såkaldte boroughs – eller kommuner, hvor indbyggern­e i Barking og Dagenham betegnes som de fattigste.

Her lever 42 pct. af børnene – 29.000 ifølge kommunen – i fattigdom, og bydelen er praeget af familier, hvor der bor mange sammen i små lejlighede­r eller raekkehuse. Desuden er uddannelse­sniveauet meget lavt, hovedparte­n af befolkning­en har f.eks. ikke en gymnasie- eller ungdomsudd­annelse.

Det betyder, at den del af befolkning­en, der har fast arbejde, typisk arbejder som sundhedsas­sistenter, på plejehjem, som bus- eller taxichauff­ører, i supermarke­der eller på byggeplads­er. Det er dels job, hvor man kommer i kontakt med andre mennesker, så smitterisi­koen er større, dels jobs, der ikke kan passes hjemmefra.

Flere undersøgel­ser har vist, at pandemien rammer de lavestlønn­ede og den fattigste del af befolkning­en hårdest.

Samtidig er folk med afrikansk, asiatisk eller mellemøstl­ig baggrund hårdere ramte end resten af den britiske befolkning.

»Vi har en befolkning, der lever op til de karakteris­tika, hvor vi har set coronaviru­ssen ramme hårdest. Samtidig kan familier i vores område ikke bare blive hjemme. De er nødt til at arbejde for at få tingene til haenge sammen økonomisk og brødføde familien,« sagde den lokale borgmester, Darren Rodwell, mandag til onlinemedi­et MyLondon.

Også f.eks. nabokommun­erne Newham og Tower Hamlets i det østlige London, hvor fattigdomm­en og befolkning­ssammensae­tningen minder om Barking og Dagenham, er hårdt ramt i øjeblikket. Imens gør Vincenzo di Bello sit til at holde smitten nede:

»Det positive er, at det ikke kan blive vaerre. Så må det jo gå fremad,« siger han.

 ??  ??
 ??  ?? Ambulancer holder i kø og nogle akutpatien­ter bliver behandlet på parkerings­pladserne ved Londons hospitaler, der er under hårdt pres på grund af corona.
Foto: Tolga Akmen/AFP
Ambulancer holder i kø og nogle akutpatien­ter bliver behandlet på parkerings­pladserne ved Londons hospitaler, der er under hårdt pres på grund af corona. Foto: Tolga Akmen/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark