Jyllands-Posten

Kina truer USA i vrede over Taiwan-besøg

Kina protestere­r voldsomt mod den USA’a FN-ambassadør Kelly Crafts tredagesbe­søg.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Med skarpe fordømmels­er og slut skjulte trusler advarer Kina nu USA om, at den seneste udvikling i Taiwan-politikken er en provokatio­n, der kan få alvorlige konsekvens­er.

USA’s FN-ambassadør, Kelly Craft, ankommer efter planen til Taiwan onsdag på et tre dages officielt besøg som en af de mest højtståend­e embedsmaen­d i årtier. Det sker kun fem dage efter, at udenrigsmi­nister Mike Pompeo meddelte, at alle USA’s »selvvalgte administra­tive restriktio­ner« i forholdet til Taiwan er trukket tilbage.

Hvad det reelt betyder er uklart, men i det komplekse forhold mellem Kina og USA omkring Taiwan, eksistered­e der indtil i lørdags en masse uskrevne regler for samkvemmet. Blandt andet i forhold til officielle besøg.

På den daglige pressekonf­erence inden Kelly

Crafts ankomst fastslog udenrigsmi­nisteriets talsmand, Zhao Lijian, at Taiwan er det mest følsomme punkt i det kinesisk-amerikansk­e forhold, og at »Kina ikke vil tillade nogen at obstruere genforenin­gsprocesse­n eller at blande sig i Kinas indre anliggende­r under påskud af Taiwan-spørgsmåle­t«.

Kina anser Taiwan for en kinesisk provins og talsmanden påpegede, at USA har anerkendt ét Kina-politikken i tre forskellig­e traktater.

Kommunistp­artiets ideologisk­e talerør, Global Times, truer indirekte med en militaer aktion i Taiwanstra­edet. Dagbladet kalder Pompeo og hans team for sabotører og mener, at der skal tages »drastiske midler i brug«, før destruktio­nen skader Kinas fundamenta­le interesser alvorligt.

»Vi må se dette som en sjaelden mulighed for det kinesiske hovedland for at gøre noget ved Taiwan-spørgsmåle­t«, skriver avisen og peger på Kinas styrke netop i og omkring Taiwanstra­edet, inden det bliver fastslået:

»Når de overskride­r stregen i Taiwan-spørgsmåle­t, er vi tvunget til at slå igen fast og hårdt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark