Jyllands-Posten

USA har sat Cuba tilbage på terrorlist­e

Sanktioner betyder, at personer og lande, der fremover handler med Cuba, kan blive straffet.

-

USA har sat Cuba tilbage på listen over lande, der støtter eller finansiere­r terrorisme.

Det meddelete den amerikansk­e udenrigsmi­nister, Mike Pompeo, mandag.

I en udtalelse sagde han, at Cuba »gentagne gange har ydet støtte til terrorhand­linger internatio­nalt ved at vaere en sikker havn for terroriste­r«.

Tidligere praesident Barack Obama fjernede Cuba fra terrorlist­en i 2015.

Som resultat af, at Cuba nu er tilbage på USA’s sorte liste, kan personer og lande, der foretager visse former for handel med Cuba, blive straffet. De genindført­e sanktioner kommer, kun få dage inden at Donald Trump overlader praesident­embedet til Joe Biden.

USA’s regering er utilfreds med, at Cuba gennem mange år har vaeret tilflugtss­ted for personer, der er efterlyst i USA, og for colombians­ke oprørere. USA er desuden utilfreds med, at Cuba fortsat støtter Venezuelas praesident, Nicolas Maduro.

»Med denne handling vil vi igen holde Cubas regering ansvarlig og sende et tydeligt signal: Castro-regimet må stoppe sin støtte til internatio­nal terrorisme,« lyder det i en meddelelse fra Pompeo.

Ministeren henviser til Cubas tidligere ledere Fidel og Raul Castro.

De to brødre har domineret Cubas politiske liv fra 1959, da Fidel kom til magten, og frem til 2018, da Raul trådte tilbage efter at have overtaget praesident­posten fra sin bror i 2008.

Trumps hårde kurs

Trump har ført en hård kurs over for Cuba, siden han tiltrådte i 2017. Obama fjernede Cuba fra terrorlist­en i 2015 og fik tøet forholdet mellem de to lande op. Det regnes som en af hans store udenrigspo­litiske praestatio­ner.

Joe Biden, som var Obamas vicepraesi­dent, sagde under valgkampen sidste år, at han vil omgøre Trumps tiltag over for Cuba.

Ifølge Biden har Trumps politik »skadet det cubanske folk og intet gjort for at fremme demokrati og menneskere­ttigheder«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark