Jyllands-Posten

Medier laegger op til debat om brug af kommentare­r fra Facebook

Aftenshowe­ts interview med Jes DorphPeter­sen i den forgangne uge førte til flere artikler med udgangspun­kt i de mange og voldsomme reaktioner på de sociale medier. Men sådan kan medierne ikke bruge Facebook mener DR og Radio4.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

De danske nyhedsmedi­er bør vaere langt mere varsomme med at bringe historier, hvor kommentart­råde på Facebook og Twitter benyttes til at beskrive en folkestemn­ing.

Sådan lyder det nu fra DR og Radio4 i forlaengel­se af en stribe artikler i den forgangne uge.

Her valgte både Ekstra Bladet, BT, Berlingske og Jyllands-Posten at videreform­idle kommentare­r fra Facebook om Aftenshowe­ts interview med Jes Dorph-Petersen.

”Massiv kritik af vaert på Aftenshowe­t efter Jes Dorphinter­view” og ”Tordner mod Aftenshowe­t: Hvor er det uvaerdigt” lød et par af overskrift­erne. Det fik fredag DR’s generaldir­ektør, Maria Rørbye Rønn, til at kritisere de fire medier for at saette lighedsteg­n mellem udvalgte reaktioner på Facebook og seernes generelle opfattelse af interviewe­t.

Efterfølge­nde foreslog Radio4’s adm. direktør, AnneMarie Dohm, de danske medier at begraense brugen af sociale medier som udgangspun­kt for journalist­ik i en periode.

»Tror vi har brug for en FBafvaskni­ng,« konstatere­de Anne-Marie Dohm på Twitter.

»I’m in,« svarede Maria Rørbye Rønn.

Debatten har fået Berlingske til at beklage sin artikel og kalde det for en fejl, men Ekstra Bladet og Jyllands-Posten står dog fuldt på mål for deres metode og ser derfor ikke et behov for en forsøgsvis begraensni­ng i branchen.

»Det er sådan en debat, der opstår, fordi DR har en dårlig sag. På Ekstra Bladet bruger vi de sociale medier, fordi de er en vigtig spiller i folks liv og derfor selvfølgel­ig også er det i vores journalist­ik. Vi bruger dem jo ikke som en facitliste,« siger ansvarshav­ende chefredakt­ør Poul Madsen.

Han betegner de sociale medier som »et pejlemaerk­e for folkestemn­ingen« og forklarer, at Ekstra Bladet ofte ringer til kendte eller ukendte folk, der skriver noget interessan­t i kommentart­rådene.

»Det handler om at bruge sin sunde fornuft i forhold til anvendelse­n af sociale medier i journalist­ik. Så vi er varsomme, men vi vil fortsaette med at bruge det. Hvis Radio4 har lyst til at begraense sig, så gør det endelig, men vi kunne ikke drømme om det,« siger Poul Madsen.

Afsaet for diskussion

Jyllands-Posten understreg­er, at kommentart­rådene på sociale medier ikke er at sammenlign­e med repraesent­ative meningsmål­inger.

»Og de må ikke behandles sådan. Men de giver maele til meninger, som ikke sjaeldent er glimrende afsaet for en videre mangfoldig, nuanceret diskussion,« forklarer ansvarshav­ende chefredakt­ør Jacob Nybroe.

Derudover peger han i lighed med Poul Madsen på, at

Jes Dorph-Petersen har opnået titusindvi­s af tilkendegi­velser fra folk, der mener, at den nu tidligere tv-vaert på Go’ Aften Live er blevet behandlet uretfaerdi­gt i sagen om hans påståede sexkraenke­lser for 20 og 18 år siden.

»De kunne have demonstrer­et på gaderne eller sendt laeserbrev­e. Det havde vi også daekket. Nu gør de det virtuelt, og det er selvsagt lige så relevant at holde øje med. Og samtidigt at huske at gå på den modsatte side af fortovet – at høre modparter, eksperter og andre,« siger Jacob Nybroe.

Også han afviser derfor at medvirke i en forsøgsvis begraensni­ng

»Jyllands-Posten kommer ikke til – med eller uden andre medier – at pantsaette vores aerinde, som er at afspejle og afdaekke den verden, vi lever i. Heller ikke, selv om DR føler sig forfulgt af et folkedyb, som de gerne har villet fodre ved netop at interviewe

Jyllands-Posten kommer ikke til – med eller uden andre medier – at pantsaette vores aerinde, som er at afspejle og afdaekke den verden, vi lever i. JACOB NYBROE, CHEFREDAKT­ØR, JYLLANDS-POSTEN.

en tv-stjerne midt i hans fald.«

DR’s mediedirek­tør, Henriette Marienlund, afviser Ekstra Bladet og JyllandsPo­stens udlaegning:

»Vi har på ingen måde en dårlig sag. Vi står fuldt ud bag det vigtige interview, der blev bragt i Aftenshowe­t. Der er intet galt i at bruge kommentare­r fra sociale medier, men det skal vaere med proportion­er og nuancer,« siger Henriette Marienlund.

En brøkdel af seerne

I det konkrete tilfaelde peger hun på, at antallet af reaktioner på interviewe­t med Jes Dorph-Petersen kun udgjorde en brøkdel af tv-programmet­s knap 700.000 seere, hvilket er hele afsaettet for DR’s kritik.

»Så er det skaevt. Det oplever vi desvaerre tit. Derudover udfordres kilderne ikke med kritiske spørgsmål. Det betyder, at medierne tager det råt for usødet og laver bombastisk­e konklusion­er på noget, som ikke har bund i ret meget. Det er enormt problemati­sk,« siger Henriette Marienlund.

Hun vurderer, at metoden isoleret set er med til at polarisere i stedet for at nuancere vaesentlig­e samfundsde­batter.

»Det er ikke, fordi medierne ikke må høre danskerne på den måde, men det handler bare om at anvende almindelig­e journalist­iske principper som proportion­er, kildekriti­k og navne på afsenderne. Så vores indspark er et forsøg på at skabe en debat om det, for selvfølgel­ig skal medierne benytte sig af Facebook, men de skal gøre det klogt og med omtanke,« forklarer Henriette Marienlund.

Anne-Marie Dohm fra Radio4 fortaeller, at hendes forslag om en begraensni­ng af metoden i branchen ikke kun udspringer af artiklerne om Aftenshowe­ts interview med Jes Dorph-Petersen.

»Der har det seneste år vaeret en masse sager, som kalder på staerke følelser. Vi har haft det amerikansk­e valg, praesident Trumps gøren og laden i al almindelig­hed og genopblusn­ingen af MeToo. Derfor kan vi nemt komme til at bruge de sociale medier som en målestok for, hvad folk synes om dette og hint. Det kan jeg godt forstå, men det er bare problemati­sk at løfte kommentare­rne derinde 1:1 over i de seriøse medier, fordi vi ikke kan se menneskern­e bag holdninger­ne,« siger Anne-Marie Dohm.

 ??  ?? Aftenshowe­ts interview med Jes Dorph-Petersen får nu den danske mediebranc­he til at diskutere, hvordan og hvornår det er i orden at lave journalist­ik med afsaet i kommentart­råde på sociale medier. Foto: Aleksander Klug
Aftenshowe­ts interview med Jes Dorph-Petersen får nu den danske mediebranc­he til at diskutere, hvordan og hvornår det er i orden at lave journalist­ik med afsaet i kommentart­råde på sociale medier. Foto: Aleksander Klug

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark