Jyllands-Posten

Det vaerste mareridt

Vanessa Kirby er formidabel i hovedrolle­n i Netflix-dramaet ”Pieces of a Woman”.

- PIECES OF A WOMAN KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

DRAMA

CANADA, UNGARN, USA, 2020 Instruktio­n: Kornél Mundruczó Kan streames på Netflix 2 timer og 6 minutter

Der går en fuld halv time, inden titelblade­t i ”Pieces of a Woman” toner frem på skaermen. Forud for den formelle introdukti­on til ungarske Kornél Mundruczós barske mestervaer­k går en af de mest hjerteskae­rende filmsekven­ser, jeg kan huske.

Martha (Vanessa Kirby) og hendes kaereste, Sean (Shia LaBeouf), venter deres første barn. De bor i Boston, han er bygningsko­nstruktør og arbejder med brobyggeri, hun arbejder på et smart kontor. Fødslen af deres lille pige er naert foreståend­e, og Martha foretager den naermest rituelle afsked med kollegerne, inden hun og Sean mødes med hendes snobbede mor, der har insisteret på at foraere dem en fornuftig familiebil.

Men intet går, som det skal, og Martha og Sean efterlades sønderknus­te. Den lange, tragiske fødselssce­ne har en naermest affektiv effekt. Man kan maerke deres smerte – den fysiske og den psykiske – helt ind i knoglerne. Kroppen husker, siger man, og fødselsski­ldringen gav mig akutte fantomsmer­ter. Mundruczó pirrer altså både vores følelsesli­v og vores kropslige erfaring i ”Pieces of a Woman”, der har manuskript af Kata Wéber, men han gør det helt uden klaeg sentimenta­litet.

Den intime tosomhed mellem Martha og Sean bliver erstattet af kølig distance. Hun er tvunget til at baere korset. Efterfødse­lskroppen med maelkespae­ndte bryster og voldsomme blødninger forsvinder ikke, bare fordi der ikke er noget barn. Kroppen er en konstant påmindelse for Martha, og Sean forstår det ikke. Han har vaeret aedru alkoholike­r i over seks år, men sorgen kaster ham ud i misbruget igen.

Ingen af dem kan få afløb for smerten, og omgivelser­nes reaktion gør det ikke bedre. Marthas mor (der spilles fornemt af Ellen Burstyn) kalder på retfaerdig­hed og indleder et søgsmål mod jordemoder­en, som hun mener skal stå til ansvar, samtidig med at hun åbenlyst bebrejder Martha for valget om en hjemmeføds­el.

Smuk skildring

Det ville vaere uudholdeli­gt, var det ikke skildret så smukt.

Med et vinterklae­dt barskt Boston som scene – hver sekvens markeres med en datoangive­lse og et billede af en bro, der er ved at blive bygget faerdig – skaber Mundruczó forbindels­e mellem de indre og de ydre landskaber, og selv om filmens metaforer, såsom at Sean bygger broer, mens hans eget forhold braser sammen, og at Martha midt i tabets dybeste hul begynder at interesser­e sig for spiring, kan virke vel oplagte, så føles de aldrig forceret. Det gør det heller ikke i filmens slutning, da den fysiske fremkaldel­se af det foto, Sean tog af Martha og datteren umiddelbar­t efter fødslen, gør, at Martha langt om laenge kan få fremkaldt sine undertrykt­e følelser.

”Pieces of a Woman” er primaert fremragend­e på grund af Kirbys usaedvanli­gt staerke praestatio­n i hovedrolle­n som Martha. Hun formidler ømhed, styrke, trods og sårbarhed og blotlaegge­r følelserne­s mest delikate nuancer. LaBeouf spiller også utrolig godt som Sean og rammer figurens kompleksit­et med ekstrem trovaerdig­hed.

 ??  ?? Vanessa Kirby og Shia LaBeouf er fremragend­e som parret, der gennemleve­r alle foraeldres vaerste mareridt, da fødslen af parrets lille datter går helt galt i det usaedvanli­gt vellykkede Netflix-drama “Pieces of a Woman”. Foto: Netflix
Vanessa Kirby og Shia LaBeouf er fremragend­e som parret, der gennemleve­r alle foraeldres vaerste mareridt, da fødslen af parrets lille datter går helt galt i det usaedvanli­gt vellykkede Netflix-drama “Pieces of a Woman”. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark