Jyllands-Posten

Sådan bekaemper man ikke sexisme

-

Sofie Linde talte ligeud om sexisme i medieverde­nen. Om en klam kultur, hvor maend overtraede­r graensen for, hvordan de skal opføre sig over for deres kvindelige kolleger eller underordne­de. Efter hendes tale på Zulu Comedy Galla haevdede flere kvinder, at den kultur ikke hører en fjern fortid til på TV 2.

Relativt hurtigt hyrede tv-stationen advokatfir­maet Norrbom Vinding, som fik til opgave at indsamle oplysninge­r og foretage en juridisk vurdering. Nu foreligger resultatet. Advokatfir­maet har ifølge fagbladet Journalist­en fundet fem sager. De tre kender vi ikke, men de to, vi kender, er mellem 18 og 20 år gamle.

Der er altså tale om i alt fem personales­ager i en periode på mindst 20 år. De to kendte omhandler kendte studievaer­ter og er kommet frem i offentligh­eden. Jens Gaardbo forlod tv-stationen med en indrømmels­e af, at han havde haft en dårlig dømmekraft, da han var chef for knap 20 år siden. Jes Dorph-Petersen er ikke laengere ønsket som studievaer­t, efter at advokatkon­toret har modtaget indberetni­nger om forhold, som fandt sted for 18 og 20 år siden.

En afskedigel­se, som Jes Dorph-Petersen ikke forstår. I meget klare vendinger har han gjort opmaerksom på den åbenlyst urimelige proces, som ligger bag TV 2’s afgørelse. Hertil har TV 2 svaret, at kraenkelse­r af alvorlig karakter er »uforenelig­e med at bestride en position, hvor man er et billede på TV 2’s vaerdier«. Tv-stationen så det derfor som sin opgave »at traekke en streg i sandet«, som det formuleres.

Hvad der praecis er foregået mellem Jes Dorph-Petersen og de to kvinder for 18-20 år siden, ved kun de implicered­e. Jes Dorph-Petersen kan ikke huske det. Ud fra det oplyste har der ikke vaeret anklager om sexisme siden da. Desuden er der en kilde, som direkte modsiger den ene anmelders udlaegning. En arbejdsgiv­er kan selv beslutte, hvem virksomhed­en ønsker at beskaeftig­e. Flere eksperter mener, at der rent arbejdsret­ligt ikke er noget at komme efter. Men Jes Dorph-Petersens sag handler om retssikker­hed, og det kan man ikke se bort fra. En tidligere TV 2-journalist har i et opslag på Facebook sagt fra og gjort det klart, at det var ikke det, som hun ville opnå, da hun skrev under på MeToo-opråbet og støttede de kvinder, som stod frem.

Flere både kvinder og maend har noteret såvel den manglende retssikker­hed som TV 2-ledelsens mangel på dømmekraft og en proces, hvor selve anklagen er blevet beviset. TV 2 og advokaten fungerer både som anklager og dommer over for en mand, som ikke har haft mulighed for at opbygge et kvalificer­et forsvar.

»Den anklagede har altid ret til et forsvar. Men sker det i disse sager? Det bør vi diskutere,« påpeger Jens Rohde fra Radikale Venstre. En klar afstandtag­en til partiets ligestilli­ngsordføre­r, Samira Nawa, som synes, at »det er underligt, at der er nogle, som bliver ved med at hive argumentet om retssikker­hed frem«. Undskyld, hvad mener hun?

Det, der startede med en debat om, hvordan vi omgås hinanden på en arbejdspla­ds, er endt i et skuespil, hvor TV 2’s ledelse bruger en advokatund­ersøgelse som håndvask. Sofie Linde har fortjent fået ros for at bringe emnet op. Lige så mange roser bør tilfalde Jes Dorph-Petersen for at stå frem og turde laegge ansigt til debatten om de konsekvens­er, som det får, når klarheden forsvinder, og når en arbejdspla­ds forivres efter at forsvare sit eget image. Det gavner ikke den nødvendige debat om sexistisk kultur. Tvaertimod.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark