Jyllands-Posten

Kampen mod identitets­politik kraever, at majoritets­kulturen tør stå fast på sit

-

Man skal ikke gå rundt og kalde folk for neger, ligesom der er mange andre ting, man ikke skal kalde hinanden. I Berlingske kunne man for nylig laese en historie, hvor en ung, sort studerende på Københavns Universite­t havde oplevet, at en medstudere­nde konsekvent satte neger foran hendes navn. Det var både perfidt og racistisk. Men at slutte, som den unge studerende gjorde, at det dermed også afslører en underligge­nde strukturel racisme – altså en indlejret racisme, som bevidst og ubevidst går igen i undervisni­ngen og synet på minoritete­r – på universite­tet, er at skyde over mål. Men desvaerre også tidstypisk.

Identitets­politikken har ret så langt, at racisme naturligvi­s skal bekaempes. Men ligesom veganismen, der fundamenta­listisk ikke helmer, før vi alle spiser plantefars og nedfaldsfr­ugter, er også identitets­politikken uforsonlig i sit angreb på den majoritets­kultur, som den ser som den store, onde sammensvae­rgelse.

Man er så overbevist om egen ret – nemlig det evige offers ret – at man ikke er interesser­et i modpartens argumenter og den frie debat, der kan falde til begge sider eller skabe konsensus. Fordi, som sagt, man er overbevist om at have ret. Som når den selvprokla­merede leder af den danske Black Lives Matter-bevaegelse, Bwalya Sørensen, ser sig i sin gode ret til at beordre alle hvide ned bagerst i en demonstrat­ion, uden at hun kan se, at hun dermed selv er racistisk.

I artiklen i Berlingske kunne man også laese om en underviser på Aalborg Universite­ts afdeling i

København, som er gerådet ud i en konflikt med nogle af sine studerende. I undervisni­ngen havde han introducer­et de studerende for den franske antropolog Paul Broca, der i 1800-tallet opdelte mennesket i forskellig­e racer som kaukasiere, negere og mongoler. Underviser­en refererede kildetro antropolog­ens begreber, men det udløste straks anklager om racisme. Man kan selvfølgel­ig vaelge at forklare det med, at de studerende ikke er i stand til at adskille en anden mands begreber og kategorier, som i dag ville vaere racistiske, fra den budbringer, som de kommer ud af munden på i 2021. Men med et sådant abstraktio­nsniveau burde de ikke optage pladser på et universite­t.

Så det er naeppe det, men nok snarere identitets­politikken­s totalitaer­e tendens til at ville lukke munden på enhver modstander som et udtryk for kursen mod at infiltrere institutio­nerne med saerkrav om anerkendel­se for race, køn, etnicitet, religion, seksualite­t eller noget femte. Bemeldte underviser tog faktisk kampen op, men mange steder – også i Danmark – ser man hele fag og institutte­r i opløsning for at imødekomme de identitets­politiske strømninge­r og krav om at indføre det, som folketings­politikere­n Henrik Dahl har kaldt forurettel­sesstudier. Det er studier, der først og fremmest fokuserer på de uretfaerdi­gheder og den uret, som man mener, at den hvide mand i århundrede­r har udsat resten af verden for. Et eksempel så man for nylig på Kunstakade­miet, hvor en institutle­der førte an, da en buste af Frederik V blev smidt i Københavns Havn, fordi han repraesent­erede den koloniale fortid, som lederen og hendes studerende mener, at akademiet er bygget på.

Det er antilibera­lt, det er antidemokr­atisk, det er farligt, og det skal bekaempes med alle midler, men det kraever et samfund, der deltager i kampen for rettighede­r, men også tør stå fast på sin egen ret inklusive sin fortid.

Det er antilibera­lt, det er antidemokr­atisk, det er farligt, og det skal bekaempes med alle midler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark