Jyllands-Posten

Vaccinekap­løbet vil skille fårene fra bukkene

- SIMON FABER cand.mag. og fhv. overborgme­ster, Aabenraa

Striden om EU’s tøvende indkøb af vaccine har afledt fokus fra fremtidens egentlige drama: Hvem kan i praksis vaccinere flest og mest? Vi står på kanten til en systemisk konkurrenc­e uden sidestykke siden Den Kolde Krig. Den har potentiale til at vaelte regeringer og give nådestødet til Schengen. Men den kan også fremkalde en af Europas vigtigste styrker.

Kapløbet kan med rette betegnes som et drama på liv og død. Høje smittetal har ramt hele Europa, og frygten for nye mutationer breder sig med de urovaekken­de meldinger fra London. Virus sover ikke. Det gør til gengaeld bureaukrat­erne i flere europaeisk­e kernelande. Frankrig, Italien og Holland har knap nok orket at begynde – man har vel lov til juleferie!

Danmark har derimod lagt sig så langt i front, som det overhovede­t var muligt inden for rammerne af

EU. Fra dag et har velforbere­dte regioner (hvem sagde afvikling?) stukket, hvad remmer og tøj kunne holde, suget ekstra eliksir ud af hver ampul og rullet ud til samtlige plejehjem i årets første uge. Og trods en svipser med e-boksen siger jungletrom­merne, at de 98 kommuner, fem regioner og et par statslige styrelser rent faktisk kan vaere gearet til at indfri Brostrøms løfte om at vaccinere 100.000 danskere hver uge.

På andenplads­en ligger et land, ingen havde regnet med. En aegte provins, hvor verdens undergang ifølge Bismarck vil ramme med 50 års forsinkels­e. Dets offentlige sektor favner 726 kommuner, 44 sygekasser og alenlange faxnumre. Her er der ingen e-bokse.

Men vores sydlige naboland Mecklenbur­g-Vorpommern har med klassiske forvaltnin­gsdyder, postomdelt­e breve og 12 vaccinatio­nscentre opnået en kvote på

1,5 pct. af befolkning­en – og bider Danmark (1,75 pct.) i haserne. Langt foran de andre 15 tyske lande, der hver isaer lancerer deres helt egen udrulnings­strategi. Pressen melder om timelange telefonkøe­r, nedbrudte hjemmeside­r og halvtomme vaccinatio­nscentre. Giftigt skyts til årets kommende valgkampe.

Uden for nummer ligger Storbritan­nien i front. Med frihed, fraekhed og frygt er kongeriget gået solo, har godkendt hastigt, indkøbt stort, forlaenget intervalle­rne og hidkaldt militaeret. Mellem Shetland og Land’s End har imponerend­e 1,5 millioner fået sprøjten.

Men kapløbet afgøres ikke kun af NemID versus faxmaskine­r og mere eller mindre kraftfulde indkøb. Danskeres og briters tillid til vaccinen ligger naesten dobbelt så højt som i Frankrig. Tyskland ligger imellem, men genopdager til gengaeld sin identitet som industrila­nd, der kan hasteetabl­ere nye vaccinefab­rikker.

I løbet af foråret vil de naeste skillelinj­er opstå: Mellem lande, der tør kickstarte dette århundrede­s “roaring twenties” med festivaler, natklubber og knejper for alle med vaccinepas, og de lande, der tyr til kollektivi­stisk afholdenhe­d – frit efter en tidligere minister: Hvad ikke alle kan nyde, skal ingen nyde. Dømmer man efter den offentlige debat, vil Danmark og Tyskland ikke nødvendigv­is ende på samme hold.

Brogethede­n har gennem historien vaeret Europas styrke. Kappestrid­en mellem naboer har givet os enestående kunstvaerk­er, nye søveje og velklingen­de sportsvogn­e. Indbyrdes konkurrenc­e vil også i dag kunne inspirere Europas lande til uanede mentale, digitale og strukturel­le kvantespri­ng. Bemaerk blot, hvor mange tyskere der pludselig betaler med kort. Og hvilken befolkning vil i laengden finde sig i gentagne nedlukning­er, mens naboen genåbner hele butikken?

Men det kan også køre helt af sporet. Virus sover ikke. Hvem tror på fri passage mellem en immunisere­t befolkning og et fodslaeben­de naboland, hvor nye varianter fortsat udklaekkes og cirkulerer frit? Bornholmer­ne ved, hvad jeg mener.

Ret beset har vi danskere grund til optimisme. Og skulle verden gå under omkring os, så tjek det smukke land med bindestreg lige syd for Gedser. Med brede strande, dybe fyrreskove, ulveflokke, sandede jorde og en demografi, der er som skabt til at holde afstand. Lad os rejse ad Pommern til.

Brogethede­n har gennem historien vaeret Europas styrke. Kappestrid­en mellem naboer har givet os enestående kunstvaerk­er, nye søveje og velklingen­de sportsvogn­e. Indbyrdes konkurrenc­e vil også i dag kunne inspirere Europas lande til uanede mentale, digitale og strukturel­le kvantespri­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark