Jyllands-Posten

Tre mulige grunde til, at politikern­e ikke tager ansvar for sociale medier

Igennem de seneste par år har de sociale medier fået mere og mere magt over den offentlige debat – og dermed det politiske liv. Men hvordan undgår vi, at det bliver private selskaber, der bestemmer rammerne for vores samfundsde­bat?

- RINA RONJA KARI fhv. MEP, Folkebevae­gelsen mod EU

Den seneste uge har debatten raset: Er det i orden, at Twitter m.fl. har blokeret Trump og udelukket ham fra de platforme, hvor en stor del af den demokratis­ke samtale finder sted? Blokeringe­rne kommer efter demonstran­ters indtog i Capitol Hill, men de kommer også efter et stigende pres fra det politiske system i forhold til at tage anMan svar for, hvad der sker på de sociale platforme.

Og da der blev slukket for Trump, lød der da også et lettelsens suk over dele af Twitter.

Men Twitter fortjener ikke meget ros for at slukke for en praesident, som alligevel er faerdig om få uger. Hans adfaerd på Twitter er ikke ny, og hvis man virkelig havde ment noget om hans fremfaerd, burde det nok vaere sket langt tidligere.

Eller endnu bedre. Hvis man fra politisk side ønsker, at der skal vaere graenser for ytringer på sociale medier, og det skal have konsekvens­er, så må man kunne tage ansvaret på sig og udstikke nogle retningsli­njer frem for at overlade det til private virksomhed­er. Sagen er bare, at vores politiske institutio­ner har mere end svaert ved at tage opgaven på sig. Hvorfor mon?

Her er tre grunde, som jeg tror spiller ind.

vil ikke blande sig: Det bliver ofte sagt, at de sociale medier er private virksomhed­er, der selv bestemmer over den service, de tilbyder. Og dermed at de også har ret til at ekskludere personer – eller lade vaere.

Principiel­t er det jo rigtigt, men samtidig regulerer vi jo private virksomhed­er på andre måder – man må ikke diskrimine­re på baggrund af køn, hudfarve osv., ligesom der er regler for, hvordan man behandler kundernes data, hvilke reklamer man må vise osv. osv.

Det er altså ikke i sig selv nyt at regulere de private virksomhed­ers muligheder.

Der er mange penge på spil: I min tid i parlamente­t behandlede vi det nye copyrightd­irektiv, der opsaetter regler for, hvem der har ansvaret for, om ting, der bliver delt på nettet, måske bryder ophavsrett­en.

Det resultered­e i en overvaelde­nde lobbyindsa­ts. Der var tydeligvis rigtig mange penge på spild – og det bar debatten praeg af. Modstander­ne blev f.eks. beskyldt for at vaere købt af bl.a. Google, mens tilhaenger­ne blev beskyldt for at ville begraense ytringsfri­heden.

Det var et problem for den demokratis­ke proces, fordi der faktisk var gode argumenter på begge sider, som til dels druknede.

For Twitter m.fl. gaelder det tilsvarend­e, at Trump har vaeret endog rigtig god for forretning­en. Det er godt, når der er gang i dén. Og det kraever politikere med mod og hjerte, når der skal tales midt imod de staerkeste pengeinter­esser.

Politikern­e er selv en part: Man skal heller ikke lukke øjnene for, at politikern­e selv har åbenlyse egenintere­sser i spørgsmåle­t om sociale medier. De, der klarer det godt, har lettere ved at blive valgt, og samtidig åbner det op for nye konkurrent­er, der kan ryste det gamle system – noget, Trump vel også på sin vis er et eksempel på.

Betyder det så alt sammen, at vi bare skal overlade det til de private virksomhed­er? Nej, absolut ikke, i sidste ende må det stadig vaere politikern­es ansvar at saette rammerne og vores alles opgave at tage debatten. Hvad vil vi egentlig acceptere på de sociale medier?

Twitter fortjener ikke meget ros for at slukke for en praesident, som alligevel er faerdig om få uger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark