Jyllands-Posten

Det er vanskeligt at bevare optimismen her i Brasilien

Reformer af den nødvendige kaliber – dvs. ud over kosmetiske og politisk letfordøje­lige småaendrin­ger – kraever et taet, konstrukti­vt og tillidsful­dt forhold mellem regeringen og kongressen, men covid-19 har kun medført yderligere politisk splittelse.

- NICOLAI PRYTZ Danmarks ambassadør i Brasilien

Når dette indlaeg går i trykken, vil Brasiliens samlede covid-19dødstal have rundet svimlende 200.000! I absolutte tal kun overgået af USA og selv regnet ud i forhold til indbyggert­allet ligger dødstallet i samme kategori som nogle af de hårdest ramte lande (USA, Frankrig, Spanien, etc.). Brasiliens størrelse, enorme kompleksit­et og sociale udfordring­er har helt sikkert udgjort vanskelige grundbetin­gelser – men det er alligevel det klare indtryk, at krisen kunne vaere håndteret langt bedre.

En farlig cocktail af en praesident, som har udmaerket sig ved at have et meget afslappet – naermest ideologisk fornaegten­de – forhold til covid-19, en utilstraek­kelig myndigheds­håndtering og ringe folkelig disciplin har medført et saerdeles langstrakt forløb, der nåede sit (foreløbige) højdepunkt i august, men siden faldt en anelse – og nu er kraftigt på vej op igen.

Praesident Bolsonaros tilgang til covid-19 har bl.a. betydet, at to sundhedsmi­nistre – begge med medicinsk baggrund – forlod regeringen inden for krisens første måneder, ligesom ministerie­ts øverste lag stort set blev tømt for sundhedsfa­glig ekspertise. De ledende stillinger er siden maj blevet besat med en lang raekke højtuddann­ede militaerfo­lk, der utvivlsomt forstår sig på organisati­on og logistik – men selvsagt mangler vital erfaring inden for offentlig sundhed.

Brasilien har således fortsat ikke nogen sammenhaen­gende covid-19-strategi og er – modsat flere andre lande i regionen – endnu ikke begyndt at vaccinere. I det hele taget anfaegter mange omfanget af de aftaler, regeringen angiveligt har med vaccinepro­ducenterne.

De økonomiske konsekvens­er af covid-19 har vaeret store for Brasilien, men – indtil videre – klart mindre end først antaget, da prognosen lyder på kun 6 pct. negativ vaekst i 2020 (mange havde frygtet 9-10 pct.). En vigtig årsag hertil har vaeret de enorme offentligt finansiere­de hjaelpepak­ker, herunder månedlige udbetaling­er til ca. 67 mio. brasiliane­re.

Dette har ikke bare holdt hånden over millioner af nødstedte husholdnin­gsøkonomie­r, men også landets økonomi som helhed – og derved bidraget til at gøre vejen til økonomisk genopretni­ng kortere. De positive effekter af hjaelpepak­kerne er derfor uomtvistel­ige, men kommer samtidig med en høj pris, da det har sat landets absolutte makroøkono­miske akilleshae­l – det enorme offentlige udgiftsniv­eau – under yderligere pres.

Konkret er den offentlige gaeld steget fra ca. 75 pct. til ca. 90 pct. af bnp i løbet af 2020 og vil forventeli­gt runde 100 pct. i 2021.

Det bliver derfor helt afgørende for den økonomiske genopretni­ng og tilliden til brasilians­k økonomi i øvrigt, at landet i 2021 genfinder det begyndende reformmome­ntum, man kunne se antydninge­rne af før krisen, bl.a. med vedtagelse­n af pensionsre­formen. Hvis den nuvaerende brasilians­ke regering virkelig vil overbevise omverdenen – herunder udenlandsk­e investorer – om, at den mener økonomisk ansvarligh­ed alvorligt, bør reformer af den ekstremt bureaukrat­iske og budgettung­e offentlige administra­tion samt det ugennemsig­tige og komplicere­de skattesyst­em vaere absolutte prioritete­r.

Om det vil ske, er et åbent spørgsmål, da reformer af den nødvendige kaliber – dvs. ud over kosmetiske og politisk letfordøje­lige småaendrin­ger – kraever et taet, konstrukti­vt og tillidsful­dt forhold mellem regeringen og kongressen, men da covid-19 kun har medført yderligere politisk splittelse, kan det vaere vanskeligt at bevare optimismen.

Vi håber på det bedste. Feliz ano novo!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark