Jyllands-Posten

Biden kan rette op på en del af Trumps politik. Men noget vil blive stående

Trump har trukket USA ud af flere internatio­nale aftaler under parolen "America First". Spørgsmåle­t er, i hvor høj grad landet vender tilbage til mere normale samarbejds­relationer under Joe Biden.

- LAURIDS MIKAELSEN fhv. ministerrå­d i USA og fhv. ambassadør i bl.a. Kina

Selv om Donald Trump ikke vil anerkende, at han tabte praesident­valget til Joe Biden, vil det gå sådan, at Joe Biden den 20. januar vil blive taget i ed som USA’s praesident - selv om Donald Trumps deltagelse. Trods tumult og storm på den amerikansk­e kongresbyg­ning er det haevet over enhver tvivl.

Joe Biden har naturligvi­s et indenrigsp­olitisk program. Det er nu engang primaert det, som afgør amerikansk­e praesident­valg. Men har han også et udenrigspo­litisk program? Lad os se på det.

Det kommer som en lettelse for os i Europa, at Biden på centrale poster for udenrigspo­litikken udnaevner nye ministre, som har solid erfaring fra Obama-administra­tionen. Det har Joe Biden i øvrigt også, da han under Obama var vicepraesi­dent i otte år og derfor var i den inderste kreds i forhold til udenrigspo­litikken og allerede dengang havde mulighed for at bedømme kandidater til sin kommende administra­tion. Hans udnaevnels­er nu er stort set uden undtagelse fra det, som dengang var anden raekke.

Lad os se på det. Antony Blinken er udpeget til at vaere udenrigsmi­nister. Han var viceudenri­gsminister i Obama-administra­tionen. Han har i årevis samarbejde­t med Biden, dels i Obama-tiden, dels i andre funktioner, f.eks. som chefrådgiv­er for Biden i Senatets udenrigsko­mité, hvor Biden var formand i en lang årraekke.

Antony Blinken har allerede taget afstand fra Donald Trumps mantra ”America First”. Han har sagt: »Vi kan ikke løse alle verdens problemer alene.«

Udpegelsen af Antony Blinken til udenrigsmi­nister lover godt for relationer­ne til Kina, hvor Mike Pompeo var en ivrig formidler af Donald Trumps Kina-bashing.

Joe Biden har udpeget John Kerry til saerlig udsending i klimaspørg­smål.

John Kerry var udenrigsmi­nister i Obamas administra­tion og skal som medlem af kabinettet nu vaere ansvarlig for klimapolit­ikkens formulerin­g i Washington og altså vaere praesident­ens udsending i klimaspørg­smål.

Stillingen er en slags ”specialude­nrigsminis­ter” for klimaet, hvilket må betyde, at klimaet vil få en helt anden rolle i Bidens udenrigspo­litik end Donald Trumps klimapolit­ik.

Trump trak USA ud af FN-klimaaftal­en, den såkaldte Paris-aftale, men Biden må forventes – også på dette område – at omgøre Trumps beslutning.

I Det Hvide Hus er Ron Klain udpeget til den vigtige post som stabschef. Han var også stabschef for Biden, da han var vicepraesi­dent under Obama. Og tilsvarend­e den nye sikkerheds­politiske rådgiver, Jake Sullivan, som var sikkerheds­politisk rådgiver for Joe Biden, da han var vicepraesi­dent. Altså hele vejen prøvede kraefter fra anden raekke.

Kineserne ønskede Joe Biden til lykke, da det lå fast, at han havde vundet valget. Kineserne vil gerne have det bedste ud af samarbejde­t med den nye amerikansk­e praesident. Xi Jinping gav udtryk for håb om, at de to lande kan udvikle et sundt og stabilt forhold, baseret på det, som kineserne kalder winwin, nemlig til gavn for begge parter.

Donald Trump har ført en dybt uforsonlig Kina-politik. Men fortsaette­r handelskri­gen mod Kina? Det gør den nok, fordi også Bidens udenrigspo­litik må tage højde for den økonomiske krise i USA, som ikke går vaek med Donald Trump. Mange arbejdspla­dser i USA er nedlagt eller truet.

Hvor USA under Trump trak sig fra de internatio­nale organisati­oner, er der grund til at håbe, at USA vil genindtage sin førerrolle for Vesten. Det er dog ikke nogen nem sag for Biden, for verden og USA’s rolle er vaesentlig­t forandret over de fire år med Trump. USA er stadig verdens staerkeste militaerma­gt, men med hensyn til alt andet er USA på en rutsjetur, f.eks. også når det gaelder økonomien.

Donald Trump trak USA ud af WHO midt i coronakris­en og haevdede, at covid-19 ville forsvinde af sig selv. Biden vil formentlig vende tilbage til WHO, men vil han fortsat betale 15 pct. af WHO’s budget, selv om beløbet er ret beskedent?

Trump har også gjort det usikkert, hvordan USA vil forholde sig til det kollektive forsvar i Nato og de andre amerikansk­e forsvarsaf­taler med Sydkorea, Japan og andre. På disse områder må det forventes, at Biden drejer USA tilbage på den tidligere amerikansk­e kurs, så USA’s partnere kan genvinde tilliden til USA.

På handelsomr­ådet kan man håbe, at Biden vil vende tilbage til de store handelsaft­aler og til respekt for konfliktlø­sningsproc­edurerne i Verdenshan­delsorgani­sationen (WTO). Trump lammede WTO ved at blokere for udnaevnels­e af nye dommere. Trump trak Kina ud af Trans-Pacific Partnershi­p (TPP), en aftale mellem 12 parter, USA, Canada, Mexico og ni lande i Asien, men netop ikke Kina. Det var idéen med den aftale, at den skulle gå uden om Kina. Trump trak sig ud og havde da nok regnet med, at aftalen ville brase sammen, men de andre 11 lande, inklusive Canada og Mexico, valgte at gå videre uden USA.

Hvor USA trak sig ud, dukkede Kina op og indgik en ny frihandels­aftale med 14 lande i Asien og Stillehavs­området, Regional Comprehens­ive Economic Partnershi­p (RCEP). I RCEP deltager foruden Kina de 10 Asean-lande og Australien, New Zealand, Sydkorea og Japan. Stillehavs­staten USA var ikke inviteret. Kunne man taenke sig, at USA med Biden ved roret kan tilslutte sig denne aftale?

Biden vil formentlig vende tilbage til WHO, men vil han fortsat betale 15 pct. af WHO’s budget, selv om beløbet er ret beskedent?

Donald Trumps absurde forhold til ledere i verden vil ikke blive videreført af Biden. Altså ikke mere »Kim Jong-un er min ven«. Og så gav Trump Kim Jong-un den anerkendel­se, at han kunne møde

USA’s praesident face to face i Singapore! Noget lignende har andre ledere i verden ikke gjort, bortset fra Xi Jinping, som Trump i øvrigt også sagde »er min ven«, selv om Kina havde stjålet amerikansk­e arbejdspla­dser, som han også sagde. Den form for usikker kurs via Twitter vil givetvis forsvinde med Biden, og respekten for et forudselig­t USA vil blive genskabt.

Dagens største emner er covid-19, Black Lives Matter-ballade i gaderne, demonstrat­ioner om racisme og politivold, som går over gevind og slutter med åben kamp mellem politi og demonstran­ter i amerikansk­e byer.

Alt det medvirker til, at respekten for USA falder. Det samme gaelder valgsvinde­l og korruption. Det gode eksempel virker ikke mere, så den del af USA’s førerrolle er faldet til jorden. Med hvilken ret kan USA udtale sig kritisk om forhold andre steder, f.eks. om håndtering af corona eller Kinas håndtering af gadekampe i Hongkong?

Kan Biden rette op på det? Ja, en god del, men nogle af Trumps mantraer vil formentlig blive stående. Det gaelder forholdet til Kina, selv om retorikken vil blive daempet. Men USA’s forhold til internatio­nale institutio­ner vil ret sikkert blive ført tilbage til status quo.

Det vil vaere godt for USA – og for Europa.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark