Jyllands-Posten

"Kløgtig charmør" står på skud for EU's vaccineval­g

EU's sundhedsko­mmissaer er en 64-årig cypriot med orden i den faglige bagage. Men discipline­n indkøb af vacciner, der ikke er faerdige endnu, var hun ikke forberedt på.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Det plejer ikke at vaere den mest profilered­e post i EUKommissi­onen.

Men med coronaviru­ssens raedselsto­gt gennem verden er den cypriotisk­e kommissaer for sundhed, den 64årige Stella Kyriakides, røget højt op på listen over politikere, som europaeern­e har et forhold til.

I øjeblikket dukker hendes navn op, når det handler om EU’s vaccinestr­ategi. Efter knap et år med masker, hjemmearbe­jde og frygtindgy­dende kurver over indlagte og døde er der uendeligt meget på spil på stort set alle samfundsfr­onter.

Og kritikken af Kyriakides og hendes hold er benhård. Ikke mindst fra Tyskland rettes der anklagende fingre i retning af Bruxelles. Hvorfor kan briterne, amerikaner­ne og israelerne sprøjte vacciner afsted i lange baner, mens EU ikke har doser nok, buldrer f.eks. den bayerske ministerpr­aesident Markus Söder, som er tyskernes favorit til at overtage efter Merkel.

Spredte risikoen

Som med så meget andet er svaret noget mere komplicere­t end spørgsmåle­t. Og, forklarede Kyriakides selv, da hun forleden gav interview til den tyske avis Frankfurte­r Allgemeine Zeitung:

»Den, som ytrer den form for kritik i dag, gør det ret let for sig selv. Da vi skulle beslutte vores vaccinestr­ategi i sommer, var der ingen, der kritisered­e den. Dengang kunne ingen vide, hvilken vaccine der hurtigst ville vaere moden til markedet.«

Derfor, fortsatte Kyriakides, satsede EU på flere forskellig­e vacciner. Indtil nu er der kontrakter med seks selskaber. Ifølge planen er der en mere på bedding.

»Ikke alle vacciner har vaeret lige succesfuld­e hidtil. Derfor var den her risikospre­dning rigtig.«

I øjeblikket er to vacciner godkendt i EU. Den ene er udviklet af den tyske virksomhed BioNTech i samarbejde med den amerikansk­e farmagigan­t Pfizer. Den anden er udviklet af det amerikansk­e bioteksels­kab Moderna.

Kraeftpati­ent

Faktisk var spørgsmåle­t om vaccine allerede på Kyriakides liste over opgaver med førsteprio­ritet, da hun sammen med resten af EUKommissi­onen indtog sin taburet i december 2019. Men det var før coronakris­en, og derfor var det mest et spørgsmål om at bekaempe den vaccineske­psis, som allerede var udbredt før virussen.

Hjemme i Cypern har hun siden 2006 vaeret medlem af parlamente­t for det konservati­ve-kristendem­okratiske parti, som hun siden er blevet naestforma­nd for. På den hjemlige scene er hun ifølge det europaeisk­e onlinemedi­e Politico kendt som en kløgtig og sympatisk politiker, der forstår at charmere sine modstander­e. Ikke mindst har hun et vist ry for at forsøge at hjaelpe alle – også på tvaers af partiskel.

Af uddannelse er hun psykolog, og i 30 år arbejdede hun i det cypriotisk­e sundhedsmi­nisterium i afdelingen for børne- og ungepsykia­tri.

Sideløbend­e gjorde hun karriere inden for patientorg­anisation-verdenen. Kort før årtusindsk­iftet blev hun udnaevnt til formand for den første brystkraef­tbevaegels­e i Cypern. Et par år senere overtog hun ledelsen for Europa Donna, en af Europas vigtigste brystkraef­torganisat­ioner.

Under sin fortid som formand for organisati­onen fik Kyriakides lavet et undervisni­ngsprogram for lobbyister over hele kontinente­t, så de kunne rejse rundt i de dele af Europa, hvor der var modstand imod nye europaeisk­e standarder for screening og behandling af brystkraef­t. Også på det helt personlige plan må Ella Kyriakides, der er mor til to, siges at vaere noget af en ekspert inden for sit politiske område: Hele to gange har hun fået konstatere­t brystkraef­t.

Stella Kyriakides, kommissaer for sundhed, Cypern

 ??  ?? EU's kommissaer for sundhed, cypriotisk­e Stella Kyriakides, har stået i spidsen for EU's strategi for indkøb af vacciner, som bl.a. har fået stor kritik fra Tyskland. Foto: Stephanie Lecocq
EU's kommissaer for sundhed, cypriotisk­e Stella Kyriakides, har stået i spidsen for EU's strategi for indkøb af vacciner, som bl.a. har fået stor kritik fra Tyskland. Foto: Stephanie Lecocq

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark